aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΛ ΛΕΜΕΣΟΥΣτη Βουλή το νέο γήπεδο της Λεμεσού

Στη Βουλή το νέο γήπεδο της Λεμεσού

ΤΟΥ ΒΑΣΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου οδηγούνται οι διαδικασίες κατασκευής του γηπέδου της Λεμεσού και η διαφαινόμενη αύξηση του κόστους λόγω κακών χειρισμών και καθυστερήσεων που οδήγησαν ήδη στην αναστολή των εργασιών μέχρι να συμπληρωθούν οι ατέλειες που εντοπίστηκαν.

Σε επιστολή των βουλευτών του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, (αναπληρώτριας προέδρου της Επιτροπής), Σκεύης Κουκουμά και του Στέφανου Στεφάνου, αναφέρονται και τα εξής:

Παρακαλούμε όπως εγγραφεί προς συζήτηση στην Επιτροπή το πιο κάτω θέμα, σε σχέση με την ανέγερση του νέου γηπέδου της Λεμεσού: «Ενημέρωση για τις εξελίξεις γύρω από την ανέγερση του Γηπέδου της Λεμεσού και οι δαπάνες όπως αυτές διαμορφώνονται μετά από λανθασμένους υπολογισμούς και αποφάσεις».

Στο αιτιολογικό της εγγραφής του θέματος αναφέρεται πως «υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν εσφαλμένους υπολογισμούς και εκτόξευση του κόστους, αλλά και ανάληψη υποχρεώσεων από πλευράς του κράτους, που δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε αναλάβει».

Εξάλλου, το ΕΤΕΚ χαρακτηρίζει ως «μνημείο προχειρότητας» τους χειρισμούς σχετικά με την ανέγερση του γηπέδου και υποδεικνύει πως οι εκπτώσεις στη μελέτη του έργου οδήγησαν σε δυσεπίλυτα προβλήματα.

Σε ανακοίνωση του Επιμελητηρίου αναφέρεται πως «η κατάληξη της υπόθεσης του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου Λεμεσού επιβεβαίωσε τους φόβους του ΕΤΕΚ για την επιλογή μιας αδιαφανούς και πρόχειρης διαδικασίας, η οποία θα οδηγούσε στην κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, σημειώνεται σε ανακοίνωση του Επιμελητηρίου», στην οποίαν προστίθεται:

«Τουλάχιστον έστω και στο παρά πέντε έγιναν αντιληπτές οι αδυναμίες και το μεγάλο ρίσκο που ανέλαβε το Δημόσιο με την ανάληψη της χρηματοδότησης του έργου και αποφασίστηκε η αναστολή του και η άμεση λήψη διορθωτικών μέτρων για να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις και οι καθυστερήσεις στο έργο».

Το ΕΤΕΚ σημειώνει ότι «με την αναστολή του έργου αποφεύχθηκαν και τα χειρότερα, όπως η κατασκευή του γηπέδου χωρίς την τήρηση των ορθών τεχνικών προδιαγραφών και ποιοτικών παραμέτρων για έργο αυτής της κλίμακας και σημασίας (όπως τη θεμελίωσή του σε ακατάλληλο έδαφος) που θα διασφάλιζαν την ασφαλή του χρήση από το κοινό».

Απορίας άξιον είναι, συνεχίζει το Επιμελητήριο, πώς ένα έργο το οποίο χρηματοδοτείται από το Δημόσιο με προϋπολογισμό που φτάνει τα €30 εκατ. και προκηρύχθηκε ως δημόσια σύμβαση, πέρασε τη διαδικασία και ασφαλιστικές δικλείδες που τίθενται για αντίστοιχα δημόσια έργα και κανένας δεν εντόπισε ή ανέδειξε εξόφθαλμες –από ό,τι φάνηκε εκ του αποτελέσματος– ελλείψεις ή προβλήματα στις μελέτες και προδιαγραφές του έργου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ