aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΛ ΛΕΜΕΣΟΥΣαν σήμερα πριν από 86 χρόνια στο ζαχαροπλαστείο Άγιος Γεώργιος (Χρόνια πολλά ΑΕΛ)

Σαν σήμερα πριν από 86 χρόνια στο ζαχαροπλαστείο Άγιος Γεώργιος (Χρόνια πολλά ΑΕΛ)

86 χρόνια ζωής συμπληρώνει σήμερα η ΑΕΛ, η οποία ιδρύθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1930.

Πιο κάτω σας παρουσιάζουμε ένα σύντομο ιστορικό από την επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας της Λεμεσού:

“ΑΕΛ – Αθλητική Ένωση Λεμεσού – Το καμάρι της Πόλης. Η ιστορία άρχισε να γράφεται ένα φθινοπωρινό απόγευμα, στις 4 Οκτωβρίου του 1930. Μια μεγάλη παρέα αθλητών και παραγόντων Λεμεσού, αφού ένιωθαν την έντονη ανάγκη της δημιουργίας ενός μεγάλου καθαρά αθλητικού σωματείου, συναντήθηκαν στο ζαχαροπλαστείο Άγιος Γεώργιος στην οδό Αγίου Ανδρέου πήραν την ιστορική απόφαση, Αποφάσισαν τη σύσταση της ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ που άλλαξε τα αθλητικά δρώμενα του τόπου και η ΑΕΛ εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο αθλητικό σωματείο της Κύπρου.

«Η ΑΕΛ είναι αθλητικό σωματείο. Όχι πολιτική στον αθλητισμό. Μη διαχωρίζετε τους αθλητές από τις πολιτικές τους αντιλήψεις. Οι αθλητές σε οποιαδήποτε φυλή, χώρα, θρήσκευμα ή πολιτική ιδεολογία και αν ανήκουν, είναι πάντα φίλοι και αδερφοί», ήταν το μήνυμα του Νίκου Σολομωνίδη, που παραμένει αναλλοίωτο από όλες τις Διοικήσεις της ΑΕΛ, στο πέρασμα των χρόνων.
Το όνομα Αθλητική Ένωσης Λεμεσού (ΑΕΛ) ήταν έμπνευση του τότε διευθυντή του κτηματολογίου Δημήτρη Τσιέπη.

Οι πρώτες ταυτότητες μελών της ΑΕΛ είχαν αρχίσει να εκδίδονται από την 1η Ιουλίου 1930 και η πρώτη ταυτότητα που εκδόθηκε (αρ. μητρώου 1) την κατέχει ο πρώτος τερματοφύλακας της ΑΕΛ, ο αείμνηστος Γεώργιος Κωνσταντίνου Πλατσιάρας. Η ΑΕΛ είναι ένα από τα οκτώ ιδρυτικά μέλη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (1934).

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της ΑΕΛ αποτελούσαν εξέχουσες προσωπικότητες της Λεμεσιανής κοινωνίας: Κρίτων Τορναρίτης (διακεκριμένος δικηγόρος και αργότερα πρώτος Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας), Λεύκιος Ζήνων, Γιάννης Παρέας, Γιάγκος Αραούζος, Νίκος Σολωμονίδης, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Σταύρος Πίττας.

Άλλοι πρωτεργάτες ήταν οι Μάριος Μαληκκίδης, Γιάγκος Λιμνατίτης, Πάρης Πιερής, Παναγιώτης Μαύρος, Γεώργιος Πλατσιάρας και ο Αγγλος Marten Williamson. Από την αρχή της ίδρυσης της η ΑΕΛ, σε αντίθεση με άλλα σωματεία της Κύπρου, θεμελιώθηκε πάνω σε υγιείς αρχές: Αθλητικό πνεύμα και αγάπη για το σωματείο μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που η ΑΕΛ αγκαλιάστηκε αμέσως από όλα τα κοινωνικά στρώματα της Λεμεσιανής κοινωνίας. Ένα μεγάλο πλήθος λαού, αγνών φιλάθλων που τόσο αγαπούσαν την ΑΕΛ, που ακόμη ώστε και με ποδήλατα και πεζοί ακόμη την ακολουθούσαν στις άλλες πόλεις όπου αγωνίζονταν.

Από τότε έχουν περάσει από οκτώ δεκαετίες. 80 χρόνια, περηφάνιας για κάθε ΑΕΛΙΣΤΑ. Οπαδοί, αθλητές, παράγοντες, γαλουχημένοι, με τα ΑΕΛίστικα ιδεώδη και τις αξίες του αθλητισμού, που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.

Και όπως λέει και ο Ύμνος της ΑΕΛ, «Σε όποιο γήπεδο και αν παίζεις, είμαστε παντού, πάντα δίπλα στη ψυχή της Λεμεσού»

Η ποδοσφαιρική ομάδα ιδρύθηκε το 1930. Την πρώτη ομάδα της ΑΕΛ (φωτο 1931) απετέλεσαν οι ακόλουθοι ποδοσφαιριστές: Ονούφριος Δημητρίου (οπισθοφύλακας), Γεώργιος Πλατσιάρας (τερματοφύλακας), Πρίαμος Φράγκος (κυνηγός), Ευαγόρας Φυλακτού (κυνηγός), Κώστας Σολέας (οπισθοφύλακας), Πυγμαλίων Ριαλάς (κυνηγός), Αριστείδης Μιχαηλίδης (κυνηγός), Πολυνίκης “Πικής” Καλογήρου (κεντρικός), Βίκτωρ Μουστερής (οπισθοφύλακας), Χριστάκης Πιερίδης (αν. τερματοφύλακας), Βάσος Αιβαλιώτης (κεντρικός), Θεοδόσης Κωνσταντινίδης (οπισθοφύλακας).

Αυτή η πρώτη γενιά ποδοσφαιριστών της ΑΕΛ κατάφερε να πάρει την πρωτοπορεία από τη Λάρνακα και τη Λευκωσία που ήταν αχτύπητες εξ αιτίας των ξένων σχολών (Αμερικάνικη Ακαδημία Λάρνακας και Αγγλική Σχολή Λευκωσίας) οι οποίες καλλιεργούσαν το ποδόσφαιρο και τροφοδοτούσαν συνεχώς τις Σκαλιώτικες και Λευκωσιάτικες ομάδες. Το πρώτο της παιχνίδι η ΑΕΛ το έδωσε στις 6 Ιανουαρίου 1931 με την ΕΠΑ στη Λεμεσό. Η ΑΕΛ θριάμβευσε με 6-1.

Κατακτήσεις Τίτλων
6 Πρωταθλήματα (1941 / 1953 / 1955 / 1956 / 1968 / 2012)
6 Κύπελλα (1939 / 1940 / 1948 / 1985 / 1987 / 1989)
4 Super CUP (1953 / 1968 / 1985 / 2015)

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ