aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΛ ΛΕΜΕΣΟΥ«Σαμί ντα» Βαλεντίνο Σιέλη!

«Σαμί ντα» Βαλεντίνο Σιέλη!

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Μία νέα σελίδα άνοιξε χθες, στην καριέρα και κατ’ επέκταση στη ζωή του Βαλεντίνου Σιέλη. Ο διεθνής αμυντικός έβαλε την υπογραφή του στο συμβόλαιο της νοτιοκορεάτικης Γκανγκγόν FC και για δύο με δυόμισι χρόνια τουλάχιστον θα είναι κάτοικος της πόλης Τσάντσεον. Το πιο ενδιαφέρον κεφάλαιο στο παραμύθι της ζωής του Βαλεντίνου μόλις άρχισε.

Ένας αδιαμφισβήτητα ταλαντούχος ποδοσφαιριστής, ο οποίος πέρασε αρκετά ψηλά εμπόδια για να καταξιωθεί. Ουσιαστικά η καταξίωση ήρθε αγωνιζόμενος με τα χρώματα της ΑΕΛ, αφού προηγουμένως (στην Ανόρθωση) είχε σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του και ουδέποτε χαρακτηρίστηκε βασικός και αναντικατάστατος.

Αίφνης μετακομίζει σε έναν άλλο κόσμο, για τον οποίο ελάχιστα γνωρίζουμε. Το σίγουρο είναι ότι στη Νότιο Κορέα λατρεύουν τον αθλητισμό. Απίστευτη λατρεία. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες που έγιναν στη Σεούλ το 1988 και η συνδιοργάνωση του Μουντιάλ ποδοσφαίρου του 2002 με την Ιαπωνία, εκτόξευσαν το αθλητικό ενδιαφέρον των Νοτιοκορεατών.

Το πιο δημοφιλές άθλημα, βέβαια, είναι το Τάε Κβο Ντο, το οποίο εκείνοι ανακάλυψαν και εκείνοι διέδωσαν σε όλο τον πλανήτη. Από κει και πέρα, όμως, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον και για το ποδόσφαιρο και το μπέιζμπολ, το μπάσκετ και το βόλεϊ. Σε όλα τα ομαδικά αθλήματα, ο επαγγελματισμός είναι παροιμιώδης. Λίγκες με εξαιρετική οργάνωση, φουλ επαγγελματίες αθλητές που για να επιβιώσουν πρέπει να «ματώσουν» στην προπόνηση.

Η νέα ομάδα του Σιέλη, η Γκανγκγόν FC δημιουργήθηκε με πολιτική απόφαση! «Αποφασίζουμε και διατάζουμε να δημιουργηθεί στην ομώνυμη επαρχία (με πληθυσμό 1,5 εκατομμύριο κατοίκους) μία νέα ομάδα, η οποία θα αγωνιστεί στη Λιγκα ως το 15ο μέλος της»! Κάπως έτσι ιδρύθηκε η Γκανγκγόν στις 18 Δεκεμβρίου 2008.

Ανακοινώνοντας την ίδρυσή της ο πανίσχυρος πρόεδρος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της χώρας και αντιπρόεδρος της ΦΙΦΑ, τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό θα τιμηθεί η Επαρχία Γκανγκγόν που έχει προσφέρει στο ποδόσφαιρο της χώρας παικταράδες όπως ο θρύλος Κιμ Γιου Σανγκ, ο Λι Γιανγκ Πιο που αγωνίστηκε με επιτυχία στην Τότεναμ και ο Σεόλ Κιμ Χιουν στις Άντερλεχτ, Γουλβς, Φούλαμ κ.λπ. Για τα έξοδα εκκίνησης της προσπάθειας δόθηκε μία γενναία χορηγία ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ και στη συνέχεια, αλλά 5 εκ. ευρώ για τα λειτουργικά έξοδα!

Διά νόμου, πρόεδρος της ομάδας είναι ο εκάστοτε κυβερνήτης της επαρχίας. Αυτήν την περίοδο κυβερνήτης είναι ο Τζόι Μουν Σουν, ένας πρωτοκλασάτος διερευνητικός δημοσιογράφος που το γύρισε στην πολιτική και επανεκλέγηκε το 2014. Ο πρόεδρος δεν έχει κανέναν πονοκέφαλο για τα οικονομικά του συλλόγου, αφού αυτά καλύπτονται από χορηγίες και από τα τέλη που πληρώνουν οι κάτοικοι της περιοχής. Μιλάμε για μια ορεινή περιοχή, όπου χθες η θερμοκρασία ήταν -4 με -21! Θα χορτάσει χιόνι ο Βαλεντίνος. Άστε που είναι σίγουρο ότι θα μάθει και σκι.

Το γήπεδο της ομάδας είναι το «Alpensia Ski Jumping Stadium», μία πολυαθλητική εγκατάσταση που δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει τις τελετές έναρξης και λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2018. Τελικά, όμως, εκεί θα γίνει το γιγαντιαίο άλμα του σκι και σύνθετα αγωνίσματα. Ψηλά στο βουνό είναι η ράμπα και οι σκιέρ προσγειώνονται στον αγωνιστικό χώρο! Το γήπεδο είναι χωρητικότητας 11 χιλιάδων θέσεων και μαζεύει αρκετό κόσμο στους αγώνες της Γκανγκγόν.

Δεν θα την έλεγες και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την αθλητική ζωή στη Νότιο  Κορέα. Προπόνηση, πάλι προπόνηση και λίγη προπόνηση! Ο μοναδικός Έλληνας που αγωνίστηκε ποτέ στη χώρα είναι ο πετοσφαιριστής Δημήτρης Τζούριτς. Το κασέ του στην Ευρώπη ήταν 200–300 χιλιάδες ευρώ ετησίως, οι Νοτιοκορεάτες του έδωσαν 1 εκατομμύριο ευρώ! Μόνο που έπρεπε να κάνει προπόνηση έξι-επτά ώρες την ήμερα.

«Σχεδόν δέκα ώρες την ημέρα είμαι με την ομάδα. Στις 09:30 έχουμε την πρώτη προπόνηση που κρατά μέχρι τις 12:00–12:30. Μετά πηγαίνω σπίτι, τρώω, ξεκουράζομαι καμιά ώρα και από τις 16:00 έως τις 19:00 υπάρχει πάλι τρίωρη προπόνηση. Στην αρχή ήθελαν να συμμετέχω και στην τρίτη προπόνηση της ημέρας, αλλά τους το ξέκοψα», είχε πει σε μία παλαιότερη συνέντευξή του ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας Βόλεϊ.

Κατά τα άλλα, είναι βέβαιο ότι ο Βαλεντίνος Σιέλης θα πάθει την πλάκα του μπαίνοντας στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς του. Εκεί πωλούνται σκουλήκια, ακρίδες, ακόμη και μπριζόλες από σκύλο! Στην Κορέα τα Αγγλικά είναι όπως τα… Κορεατικά στην Κύπρο. Αγγλικά μιλά ένας στους εκατό.

Γι’ αυτό και στις επαγγελματικές ομάδες, οι παίκτες έχουν ένα προσωπικό διερμηνέα, ο οποίος είναι πάντα δίπλα τους ακόμη και στο ζέσταμα. Οι συνθήκες δουλειάς των αθλητών στη Νότιο Κορέα είναι άριστες. Όλοι σκίζονται να τους εξυπηρετήσουν, με αντάλλαγμα να δίνουν το 200% των δυνατοτήτων τους.

Το μεγάλο στοίχημα με τους ξένους αθλητές είναι –πρωτίστως– να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. Διότι είναι και… λίγο οπισθοδρομικοί σε σχέση με το ποδόσφαιρο στην Κύπρο. Στη Νότιο Κορέα οι ομάδες δικαιούνται να έχουν μόνο τέσσερις ξένους, εκ των οποίων ο ένας να είναι πολιτογραφημένος Ασιάτης.

Στην Γκανγκγόν FC ο Σερζίνιο που πέρασε ένα φεγγάρι από την Ομόνοια, πολιτογραφήθηκε Σύρος κι έτσι θα αγωνιστεί ως… Ασιάτης.  Δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε στον Βαλεντίνο «σαμί ντα» που στα κορεάτικα σημαίνει «καλή δουλειά». Χωρίς να περιμένουμε το δικό του «καμ ζάμι ντα» («ευχαριστώ»).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ