aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΛ ΛΕΜΕΣΟΥΠροπονητές που «φαγώθηκαν» λίγο καιρό μετά από νέο συμβόλαιο

Προπονητές που «φαγώθηκαν» λίγο καιρό μετά από νέο συμβόλαιο

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ

Με αφορμή την πρόσφατη αποδέσμευση του Ρόνι Λέβι από την Ανόρθωση, και προηγουμένως αυτήν του Μπρούνο Μπαλταζάρ από τον ΑΠΟΕΛ, στο μυαλό οπαδών οποιασδήποτε ομάδας έρχονται περιπτώσεις προπονητών οι οποίοι ανανέωσαν-επέκτειναν πρόωρα το συμβόλαιό τους λίγο πριν από την ολοκλήρωση μίας σεζόν ή υπέγραψαν νέα συνεργασία κατά την καλοκαιρινή περίοδο, και λίγους μήνες μετά αποδεσμεύτηκαν.

Αυτό που συνέβη με τον Λέβι και τον Μπαλταζάρ πρόσφατα, είναι φαινόμενο συχνά παρατηρημένο στην Κύπρο, συνέβη αρκετές φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν και κυρίως σε κάποιες από τις λαοφιλέστερες ομάδες. Πολλές φορές γινόταν για το καλό μίας ομάδας, ορθοποδούσαν οι ποδοσφαιριστές, αλλά στις πλείστες περιπτώσεις άνοιγαν οικονομικές πληγές, αφού πολλοί προπονητές απαίτησαν και πήραν μεγάλη αποζημίωση.

Διαβάστε επίσης: Όταν οι κυπριακές ομάδες έμειναν «ξεκρέμαστες» από προπονητές

Κάποιοι άλλοι δε, προσέφυγαν στα δικαστικά σώματα της UEFA και της ΦΙΦΑ. Πιο τρανό παράδειγμα ο Στανιμίρ Στοΐλοφ για τον οποίο η Ανόρθωση μέχρι πρόπερσι πλήρωνε, όπως και αυτό του Ιβάιλο Πέτεφ στην ΑΕΛ των οποίων το συμβόλαιο διακόπηκε μονομερώς. Επίσης, γερή αποζημίωση από τον ΑΠΟΕΛ διεκδικεί και ο Μπαλταζάρ. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, υπενθυμίζουμε πως αναφερόμαστε σε προπονητές που αποδεσμεύτηκαν λίγο καιρό μετά την ανανέωση της συνεργασίας τους με μία ομάδα.

Πιο κάτω παραθέτουμε παραδείγματα:

ΑΕΛ

Ιβάιλο Πέτεφ: Στις 25 Οκτωβρίου του 2013 ανάλαβε ως αντικαταστάτης του Λίτο Βιντιγκάλ και μετά από μία εκπληκτική σεζόν χάνοντας το πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική, η συνεργασία του με την ΑΕΛ ανανεώθηκε αφού οι πληροφορίες έκαναν λόγω πως η Λεμεσιανή ομάδα θα άρχιζε με άλλον προπονητή ση σεζόν 2014-15. Παρόλα αυτά αποδεσμεύτηκε στις 17 Νοεμβρίου του 2014.

Χριστάκης Χριστοφόρου: Ανάλαβε την ΑΕΛ στις 17 Νοεμβρίου του 2014 αντικαθιστώντας τον Ιβάιλο Πέτεφ και το Καλοκαίρι που ακολούθησε, ο πρόεδρος Ανδρέας Σοφοκλέους αποφάσισε την παραμονή του και για τη σεζόν 2015-16. Στις 19/10 του 2015, αποδεσμεύτηκε.

Μπρούνο Μπαλταζάρ: Ο Πορτογάλος τεχνικός ανέλαβε την ΑΕΛ στις 22 Μαρτίου του 2017 και στις 25 Απριλίου του 2017, ανανέωσε για ακόμη ένα χρόνο. Κάθισε στον πάγκο της ΑΕΛ μέχρι τις 5 Μαρτίου του 2018, όταν και αποδεσμεύτηκε.

ΑΝΟΡΘΩΣΗ

Στανιμίρ Στοΐλοφ: Η πρόσληψή του στην Ανόρθωση ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2010, αφότου αποδεσμεύτηκε ο Μπόμπαν Κριτσμάρεβιτς. Με το τέλος των υποχρεώσεων της ομάδας τη σεζόν 2010-11 (31 Μαρτίου 2011), ο Στοΐλοφ κλήθηκε από τη διοίκηση Κίκη Κωνσταντίνου και ανανέωσε για άλλα δύο χρόνια τη συνεργασία του με την ομάδα της Αμμοχώστου. Ο Βούλγαρος τεχνικός αποτέλεσε παρελθόν έπειτα από μονομερή διακοπή του Συμβολαίου του στις 25 Σεπτεμβρίου του 2011.

Άντρε Πάους: Ανακοινώθηκε η πρόσληψή του την 1η Ιουνίου του 2014 και στις 25 Μαΐου του 2015, ανανεώθηκε το συμβόλαιό του για άλλο ένα χρόνο. Ο Ολλανδός τεχνικός αποχώρησε επισήμως από την «Κυρία» στις 17 Φεβρουαρίου του 2016.

Ρόνι Λέβι: Η πρώτη του θητεία στην άρχισε την 1η Οκτωβρίου του 2011 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2013. Η δεύτερή του θητεία άρχισε στις 26 Οκτωβρίου του 2016, αντικαθιστώντας τον Αντόνιο Πούτσε. Τον περασμένο Μάρτιο (28/03), η διοίκηση της Ανόρθωσης ανανέωσε με τον Ισραηλινό τεχνικό για άλλα δύο χρόνια και τον περασμένο Σεπτέμβριο (26/09), έπεσαν οι τίτλοι τέλους στη δεύτερή του θητεία στην «Κυρία».

ΑΠΟΕΛ

Ιβάν Γιοβάνοβιτς: Στις 27 Νοεμβρίου 2003 άρχισε η… ιστορία του Ιβάν Γιοβάνοβιτς με τον ΑΠΟΕΛ. Ο Σέρβος προπονητής οδήγησε τους γαλαζοκίτρινους στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2004 και πήγαινε ολοταχώς για το δεύτερο συνεχόμενο την επόμενη σεζόν. Η προσπάθειά του σταμάτησε αρχές Μαρτίου μετά από την πρώτη ήττα στο πρωτάθλημα από την ΑΕΚ. Τον Ιανουάριο του 2008 του δόθηκε και πάλι η ευκαιρία να κάτσει στον πάγκο των γαλαζοκιτρίνων και μέχρι την ολοκλήρωση της περιόδου 2012-13 όταν ο ίδιος αποφάσισε να μην μείνει στον ΑΠΟΕΛ, ανανέωσε δύο φορές. Κι επειδή πρόκειται για τον μακροβιότερο προπονητή στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ θα αναφερθούμε στα εκπληκτικά επιτεύγματά του με αποκορύφωμα την πορεία μέχρι τους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ την περίοδο 2011-12. Τρία πρωταθλήματα, ένα κύπελλο και άλλη μία συμμετοχής στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (2009-10) ο απολογισμός του.

Μπρούνο Μπαλταζάρ: Ανέλαβε πέρυσι τον ΑΠΟΕΛ και συγκεκριμένα στις 22 Μαρτίου 2018, μετά το «διαζύγιο» με τον Γιώργο Δώνη και στις 14 του περασμένου Μαΐου, ο Πορτογάλος τεχνικός υπέγραψε νέο συμβόλαιο. Στις 17 του περασμένου Σεπτεμβρίου, αφού άντεξε για τέσσερις μήνες στον «ηλεκτρικό» πάγκο του ΑΠΟΕΛ, μετά την ανανέωσή του, αποτέλεσε παρελθόν.

ΑΠΟΛΛΩΝ

Μπόμπαν Κριτσμάρεβιτς: Ανάλαβε τον Απόλλωνα τον Φεβρουάριο του 2010, αντικαθιστώντας τον Τόμας φον Χέιζεν. Κατάκτησε το κύπελλο και του δόθηκε το χρίσμα να παραμείνει στην ομάδα, ωστόσο στις 21 Οκτωβρίου του 2010, αποδεσμεύτηκε.

Χριστάκης Χριστοφόρου: Ανανέωσε για ένα χρόνο τον Μάιο του 2013 (30/05) μετά την κατάκτηση του κυπέλλου, αφού πρώτα αντικατέστησε τον Νικόδημο Παπαβασιλείου λίγους μήνες προηγουμένως. Ολοκλήρωσε με επιτυχία τη σεζόν 2013-14 οδηγώντας τον Απόλλωνα για δεύτερη σερί σεζόν στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και στις 8 Οκτωβρίου του 2014 αποτέλεσε παρελθόν.

Πέδρο Εμανουέλ: Στις 13 Ιουνίου του 2015 ανάλαβε τον Απόλλωνα αντικαθιστώντας τον Τον Κάανεν που εργάστηκε για λίγο καιρό μετά τους Χριστάκη Χριστοφόρου και Ιοάν Αντόνε τη σεζόν 2014-15. Στις 12 Μαΐου του 2016, ο Πορτογάλος κόουτς επέκτεινε τη συνεργασία του με την ομάδα της Λεμεσού και στις 11 Δεκεμβρίου του 2016 εκδόθηκε το «διαζύγιο» με τη διοίκηση.

ΟΜΟΝΟΙΑ

Τάκης Λεμονής: Κλήθηκε να αναλάβει την Ομόνοια για δύο χρόνια στις 17 Μαρτίου του 2009. Απέκτησε το Κυπριακό πρωτάθλημα την σεζόν 2009-10 και αποφασίστηκε να παραμείνει και για τη νέα σεζόν. Από τον πάγκο του «τριφυλλιού» απομακρύνθηκε τον Οκτώβριο (04/10) του 2010.

Νεόφυτος Λάρκου: Ανέλαβε την Ομόνοια τον Απρίλιο του 2011 αντικαθιστώντας τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Κατέκτησε το κύπελλο της σεζόν 2010-11 και 2011-12 και αποφασίστηκε να παραμείνει προπονητής των πρασίνων τον Αύγουστο του 2012. Η σεζόν 2012-13 δεν άρχισε καλά και στις 18 Σεπτεμβρίου 2012 είδε την πόρτα της εξόδου.

Κώστας Καϊάφας: Ο Καϊάφας έπιασε δουλειά 12 Μαρτίου του 2014 σε μια σεζόν που η Ομόνοια άρχισε με τον Τόνι Σαβέφσκι στον πάγκο της και ακολούθως συνέχισε με τον Μικέλ Άνχελ Λοτίνα, τον προπονητή με το μικρότερο χρονικό διάστημα στον πάγκο της, μόλις 35 μέρες. Στις 27 Μαΐου του 2014, ο Κύπριος κόουτς επέκτεινε τη συνεργασία του με το «τριφύλλι» για άλλες δύο σεζόν, ολοκλήρωσε τη σεζόν 2014-15, αλλά στις 2 Νοεμβρίου του 2015 αποδεσμεύτηκε.

Σ.σ.: Έργα και ημέρες των πιο πάνω τεχνικών, δηλαδή τί πέτυχαν και που απέτυχαν, δεν αναφέρονται με λεπτομέρειες, διότι δεν πρόκειται για… συγγραφή εγκυκλοπαίδειας. Εξαιρουμένου του Γιοβάνοβιτς, όλοι οι υπόλοιποι αποδεσμεύτηκαν. Ο Σέρβος κόουτς απλά δεν αποδέχθηκε να συνεχίσει.

Εισήγηση: Η αλλαγή προπονητή στις ομάδες γίνεται με τέτοια συχνότητα και με βάση τον τρόπο που προαναφέραμε στην πρόταξή μας, επιδιώξαμε να περιοριστούμε στις τελευταίες σεζόν. Δε τραβήξαμε το θέμα αρκετά χρόνια πριν, οπόταν αν κάποια περίπτωση προπονητή μας διέφυγε λόγω έλλειψης στοιχείων, και γνωρίζετε εσείς οι αναγνώστες μας, παρακαλούμε όπως αποστείλετε ένα μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook (εάν κάνατε like όσοι δεν κάνατε).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ