aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΛ ΛΕΜΕΣΟΥΟμόνοια, Ανόρθωση, Απόλλων, ΑΕΛ: Ανεβαίνει ο ευρωπαϊκός πυρετός

Ομόνοια, Ανόρθωση, Απόλλων, ΑΕΛ: Ανεβαίνει ο ευρωπαϊκός πυρετός

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Οι ευρωπαϊκές επιτυχίες και οι καλές ευρωπαϊκές πορείες θέλουν και λίγη τύχη. Οι εκπρόσωποί μας στα ευρωκύπελλα έχουν κάθε λόγο να προσδοκούν σε μια καλή κλήρωση για να συνεχίσουν τις εξαιρετικές κυπριακές διακρίσεις των τελευταίων χρόνων.

Η συμμετοχή σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης ήταν και παραμένει στόχος των Ευρωπαίων μας, αφού έτσι θα κάνουν απόσβεση στον προϋπολογισμό τους. Για την πρωταθλήτρια Ομόνοια και την κυπελλούχο Ανόρθωση μία βατή κλήρωση και μία πρόκριση στα προκριματικά του Τσάμπιονς και του Γιουρόπα Λιγκ, αντίστοιχα, θα τις οδηγήσουν αυτόματα σε όμιλο (του Κόνφερενς Λιγκ). Με αυτά τα δεδομένα έχει αρχίσει να ανεβαίνει ο πυρετός των πιθανών αντιπάλων των ομάδων μας, αν και υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες.

Η Ομόνοια θα αρχίσει το ευρωπαϊκό οδοιπορικό της στη σεζόν 2021-22 από τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και θα χρειαστεί τρεις προκρίσεις για να φτάσει στους χρυσοφόρους ομίλους της διοργάνωσης. Το έργο της θα είναι αρκετά δύσκολο, καθώς με 5.500 βαθμούς θα είναι στους αδύνατους σε όλους τους γύρους.

Η πρωταθλήτριά μας θα έχει ως υποψήφιους αντιπάλους δυνατές ομάδες, αλλά όχι μεγαθήρια. Οι πλείστες θα έρθουν από τον πρώτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Στις υποψήφιες δέκα ομάδες, ως αντίπαλος των πρασίνων, «σίγουρες» είναι μόνο ο Ολυμπιακός Πειραιώς, ο Ερυθρός Αστέρας, η ελβετική Γιανγκ Μπόις και η πρωταθλήτρια Τσεχίας, Σλάβια Πράγας. Οι υπόλοιπες είναι… εν δυνάμει υποψήφιες, αφού θα πρέπει να προκριθούν από τον πρώτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι ομάδες με αστερίσκο, όπως σημειώνονται από τους ειδικούς.

Πρόκειται για τις Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία), Ολυμπιακό Πειραιώς (Ελλάδα), Ερυθρό Αστέρα (Σερβία), Λουντογκόρετς (Βουλγαρία) και Μάλμο (Σουηδία), Κλουζ (Ρουμανία), Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία). Ενδέχεται επίσης να είναι η πρωταθλήτρια Ισραήλ (Μακάμπι Χάιφα ή Μακάμπι Τελ Αβίβ), η πρωταθλήτρια Μολδαβίας Σέριφ Τίρασπολ και σε περίπτωση πολλών εκπλήξεων στον πρώτο γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ η πρωταθλήτρια Ουγγαρίας Φερεντσβάρος.

Για την Ανόρθωση τα πράγματα είναι λίγο πιο ξεκάθαρα. Οι κυανόλευκοι θα ξεκινήσουν το ευρωπαϊκό τους ταξίδι από τον τρίτο προκριματικό γύρο της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης της ΟΥΕΦΑ, το Γιουρόπα Λιγκ. Σε ένα γκρουπ έξι μόνο ομάδων, στο οποίο μάλιστα θα είναι και ισχυρή. Ο αντίπαλός της θα γίνει γνωστός στις 19 Ιουλίου και θα είναι μία εκ των τριών ηττημένων ομάδων του 2ου προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ από το μονοπάτι των μη πρωταθλητών.

Σε αυτό το μονοπάτι συμμετέχουν τρία ζευγάρια που θα προκύψουν από τις δευτεραθλήτριες ομάδες των πρωταθλημάτων Τουρκίας, Αυστρίας, Σκωτίας, Δανίας, Τσεχίας και Ολλανδίας. Μέχρι τώρα ξέρουμε τις πέντε από τις έξι ομάδες. Είναι οι Γαλατάσαραϊ (Τουρκία), Σέλτικ (Σκωτία), Αϊντχόφεν (Ολλανδία), Ραπίντ Βιέννης (Αυστρία) και η Σπάρτα Πράγας (Τσεχία) εις βάρος της Γιάμπλονετς που τερματίζει στην τρίτη θέση. Στη Δανία γίνεται φοβερή μάχη στο φινάλε του πρωταθλήματος (σήμερα διεξάγεται η τελευταία αγωνιστική), όπου η Μπρόντμπι (58 βαθμοί) είναι φαβορί για τον τίτλο, ενώ η Μίντιλαντ (57) στραβοπατά τώρα τελευταία (δύο ήττες και μία ισοπαλία σε τρία ματς) και κινδυνεύει να χάσει και τη δεύτερη θέση από την Κοπεγχάγη (56).

Μαζί με την Ανόρθωση ως ισχυρές στην κληρωτίδα θα μπουν η Σεν Τζόνστον Σκωτίας και η τρίτη ομάδα της Τσεχίας, η Γιάμπλονετς. Για να αποφευχθεί η κλήρωση μεταξύ ομάδων από την ίδια χώρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση από τη Σκωτία και την Τσεχία δεν αποκλείεται οι επιλογές για την «Κυρία» να… λιγοστέψουν.

ΚΟΝΦΕΡΕΝΣ ΛΙΓΚ

Ισχυρός ο Απόλλων, πιθανότατα και η ΑΕΛ

Απόλλων και ΑΕΛ θα συμμετάσχουν στο νεοσύστατο Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ και θα αρχίσουν από τον δεύτερο προκριματικό γύρο. Είναι η τρίτη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μοιράζει αρκετά λεφτά ως μπόνους. Κάτι λιγότερο από το Γιουρόπα Λιγκ.

Είναι πολύ νωρίς για οριστικά συμπεράσματα για τους αντιπάλους των Λεμεσιανών, ωστόσο μπορούν να γίνουν κάποιες εκτιμήσεις. Ο Απόλλων με συντελεστή 13.500 βαθμούς σε ένα γκρουπ 90 ομάδων θα είναι στους ισχυρούς του 2ου προκριματικού γύρου του Κόνφερενς Λιγκ (αποφεύγει δυνατές ομάδες όπως Βασιλεία, Καραμπάχ, Αστάνα, Παρτίζαν, ΜΠΑΤΕ, Μόλντε, Ρόσενμποργκ, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Αμπερντίν και Χιμπέρνιαν). Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη, αφού αρκετά πρωταθλήματα βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στο πιθανότερο σενάριο θα είναι και η ΑΕΛ στους ισχυρούς με 5.500 βαθμούς.

Στο αισιόδοξο σενάριο, πιθανοί αντίπαλοι και των δύο λεμεσιανών ομάδων θα είναι οι Τομπόλ και Σακτέρ από το Καζακστάν, η Τορπέντο και η κυπελλούχος Λευκορωσίας, οι Ράκοβ και Πογκόν από την Πολωνία, δύο ομάδες από το Αζερμπαιτζάν, δύο ομάδες από τη Βουλγαρία και τρεις από τη Σουηδία, οι οποίες θα είναι σίγουρα στους ανίσχυρους. Με τη σημείωση ότι πριν την κλήρωση του δεύτερου προκριματικού γύρου οι ομάδες θα χωριστούν σε γκρουπ, ενώ δεν θα μπορούν να κληρωθούν μεταξύ τους ομάδες από την ίδια χώρα.

Κλήρωση και αγώνες

Στις 16 Ιουνίου θα γίνει η κλήρωση του 2ου προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς (Ομόνοια) και του Κόνφερενς Λιγκ (Απόλλων, ΑΕΛ), ενώ οι αγώνες θα γίνουν τα τριήμερα 20, 21, 22  και 27, 28, 29 Ιουλίου. Στις 19 Ιουλίου θα γίνει η κλήρωση του 3ου προκριματικού γύρου του Γιουρόπα Λιγκ (Ανόρθωση), ενώ οι αγώνες θα διεξαχθούν στις 5 και 12 Αυγούστου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ