aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ελληνικό Πρωτάθλημα | Ποδοσφαιρικά Νέα απο ΕλλάδαSUPERLEAGUEΟ στόχος της ΑΕΛ και η σκιαγράφηση του Βιντιγκάλ (δηλώσεις Νικολάου)

Ο στόχος της ΑΕΛ και η σκιαγράφηση του Βιντιγκάλ (δηλώσεις Νικολάου)

Ο αρχηγός της ΑΕΛ Μάριος Νικολάου, μίλησε στον Sport-fm.gr, αναλύοντας την φιλοσοφία του πρώην προπονητή του Λίτο Βιντιγκάλ, ο οποίος είναι τεχνικός στην Αρούκα την οποία θα βρει στο δρόμο του ο Ολυμπιακός Πειραιώς. Επίσης, μίλησε και για τη φιλοσοφία της νέας ΑΕΛ.

Ακολουθεί αυτούσιο το ρεπορτάζ:

Ο Μάριος Νικολάου συνυπήρξε το 2013 στην ΑΕ Λεμεσού με τον Λίτο Βιντιγκάλ, προπονητή της αντιπάλου του Ολυμπιακού Αρούκα στα πλει οφ του Europa League. Ως εκ τούτου, γνωρίζει από «πρώτο χέρι» την προπονητική του φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας των ομάδων του.

Μπορεί ο Λίτο Βιντιγκάλ να μην «στέριωσε» στην ΑΕ Λεμεσού, ωστόσο ο Μάριος Νικολάου θυμάται πολλά και ενδιαφέροντα από την κοινή τους παρουσία στον κυπριακό σύλλογο, δεδομένου πως δούλεψαν μαζί στην προετοιμασία, εκεί δηλαδή όπου «χτίζονται» όλες οι ομάδες.

Το βασικότερο συμπέρασμα έγκειται στο γεγονός πως πρόκειται για έναν προπονητή που δουλεύει εκτενώς στο αμυντικό κομμάτι και στις στημένες φάσεις, έναν προπονητή του αποτελέσματος δηλαδή. Αποτελέσματα έφερε στην Αρούκα, και μάλιστα τα περισσότερα ήταν εξαιρετικά, πράγμα που έδωσε στους Πορτογάλους το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Φυσικά, ο αρχηγός της ΑΕΛ και της Εθνικής Κύπρου δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στην επιστροφή του στην αγαπημένη του ΑΕ Λεμεσού, στη διαφορετική εμπειρία που βίωσε στη Φινλανδία (αγωνίστηκε στην Ίντερ Τούρκου), αλλά και στα ξεχωριστά παιχνίδια της Κύπρου με την Ελλάδα στα προκριματικά του Μουντιάλ.

Άλλωστε, ο Μάριος Νικολάου έχει άριστη γνώση της ελληνικής ποδοσφαιρικής πραγματικότητας, μιας και έχει αγωνιστεί στη χώρα μας τόσο με τα χρώματα του Πανιωνίου, όσο και με αυτά του Λεβαδειακού.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στο sport-fm.gr και στον Μάριο Δεριζιώτη

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του προπονητή Λίτο Βιντιγκάλ;

«Ο Βιντιγκάλ είναι ένας προπονητής που δουλεύει πάρα πολύ στην προπόνηση. Οι προπονήσεις του είναι πάρα πολύ ποιοτικές, δυνατές και επίπονες. Έχουν ένταση, ρυθμό και διάρκεια, για αυτό το λόγο και οι ομάδες του χαρακτηρίζονται από πολύ καλή φυσική κατάσταση και είναι δυναμικές. Γενικά δουλεύει καθημερινά αρκετά».

Ποιον τρόπο παιχνιδιού προτιμάει;

«Είναι μετρ της αμυντικής τακτικής, παίζει σφιχτά στην άμυνα και με κόντρα αντεπιθέσεις. Δουλεύει πάρα πολύ στις στημένες φάσεις. Εμείς για παράδειγμα, όταν ήταν στην ΑΕ Λεμεσού, στη μισή διάρκεια της προπόνησης δουλεύαμε στα στημένα».

Τι σύστημα έπαιζε και τι μεταγραφές είχε κάνει όσον αφορά τα χαρακτηριστικά των παικτών;

«Έπαιζε ένα σύστημα 4-2-3-1 όταν ήταν προπονητής σε εμάς. Είχε έρθει μετά από καλή χρονιά και έτσι δεν είχε κάνει πολλές επιπρόσθετες κινήσεις ενίσχυσης. Δεν είχε ‘’χτίσει’’ δηλαδή εξ’ ολοκλήρου και από την αρχή ο Βιντιγκάλ την ομάδα».

Για ποιο λόγο αποχώρησε τόσο πρόωρα από την ΑΕ Λεμεσού;

«Δεν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο, αλλά κάτι συνηθισμένο. Στο ένα κακό αποτέλεσμα αρχίζει η έντονη κριτική και στο δεύτερο στραβοπάτημα είναι πιθανό να αποχωρήσεις. Έτσι έγινε και στην περίπτωση του Βιντιγκάλ».

Ποια είναι η προπονητική του φιλοσοφία;

«Είναι αμυντικογενής, κυρίως, προπονητής και πρώτο μέλημά του είναι η σωστή αμυντική λειτουργία. Θέλει η ομάδα του να βγαίνει στην επίθεση μεθοδικά, αλλά όταν χάνει τη μπάλα να παρατάσσονται οι παίκτες του ξανά πίσω από αυτή σε οργανωμένη άμυνα».

Γνωρίζεις αρκετά καλά τον Ολυμπιακό και από το πέρασμα σου από την Ελλάδα. Θα δυσκολευτεί θεωρείς με την Αρούκα;

«Η αναμέτρηση με τη Μπερ Σεβά ήταν μια κακή παρένθεση. Σίγουρα ο Ολυμπιακός έχει πάρα πολλές πιθανότητες να προκριθεί. Παρά τα όποια ζητήματα ο Ολυμπιακός δεν παύει να είναι Ολυμπιακός. Ένα άσχημο αποτέλεσμα δεν λέει κάτι. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά σίγουρα μπορεί με μια καλή εμφάνιση, ένα πλάνο και σωστή προσέγγιση του αγώνα να ξεπεράσει το εμπόδιο της Αρούκα».

Πώς νιώθεις που επέστρεψες στην ΑΕΛ φέτος;

«Στην ΑΕΛ φέτος συμπληρώνω έξι ολόκληρα χρόνια. Είμαι πολύ χαρούμενος που επέστρεψα στην ομάδα που έχω περάσει τόσα. Οι απαιτήσεις είναι πολλές και αυτό είναι κάτι πολύ θετικό, γιατί υπάρχει κίνητρο. Η ΑΕΛ είναι μια ομάδα που πρωταγωνιστεί και είμαι ευτυχής που είμαι πάλι εδώ».

Ποιους στόχους έχει θέσει φέτος η ΑΕ Λεμεσού;

«Ο στόχος της ΑΕΛ κάθε χρόνο είναι μια θέση που οδηγεί στην Ευρώπη. Σίγουρα δεν μιλάμε για κάτι εύκολο, μιας και όλες οι ομάδες δυναμώνουν και ενισχύονται όσο περνά ο καιρός. Το επίπεδο έχει ανέβει αρκετά και ο δρόμος του πρωταθλήματος είναι μακρύς, αλλά και δύσκολος, αφού όλα παίζονται κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Παρόλα αυτά, ελπίζω με σωστή δουλειά να οδηγήσουμε την ομάδα εκεί που της αξίζει».

Πως ήταν το πέρασμά σου από τη Φινλανδία;

«Η εμπειρία μου στο εξωτερικό και τη Φινλανδία ήταν κάτι το εντελώς διαφορετικό. Όλοι εκεί λειτουργούν υπό μια πολύ διαφορετική νοοτροπία και αντιλαμβάνονται διαφορετικά το ποδόσφαιρο. Το φινλανδικό πρωτάθλημα έχει ομοιότητες με προηγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όπως για παράδειγμα το αγγλικό, κυρίως λόγω ύπαρξης σύγχρονων ποδοσφαιρικών γηπέδων και οργάνωσης. Ακόμη, στη Φινλανδία δεν υπάρχει τόση γκρίνια και ‘’πίεση’’ όπως στην Ελλάδα και στην Κύπρο».

Θα ήθελες να ξανά αγωνιστείς σε μια ομάδα του εξωτερικού;

«Σίγουρα βλέπεις, πάντα, με καλό μάτι μια ευκαιρία να αγωνιστείς στο εξωτερικό, αλλά για να κάνεις μια τέτοια κίνηση υπάρχουν πολλές παράμετροι. Εγώ είμαι αυτή τη στιγμή στην ΑΕΛ και είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος εδώ. Δεν εξετάζω καμία άλλη προοπτική, είμαι αφοσιωμένος στην ομάδα μου».

Ένα σχόλιο σου για την Εθνική Κύπρου, που είσαι αρχηγός, και την αξιοπρεπέστατη προσπάθεια που γίνεται:

«Στα προκριματικά για το Euro είχαμε αρκετά καλή παρουσία. Είμαστε μια μικρή χώρα και πάντα θα αγωνιζόμαστε για το καλύτερο δυνατό. Γίνεται πολύ καλή δουλειά και θέλουμε να συνεχίσουμε την πρόοδο. Υπάρχουν πολλά νέα παιδιά στην εθνική με αρκετό ταλέντο, αλλά χρειάζεται χρόνος για να ενσωματωθούν και να μπουν στο κλίμα».

Πως νιώθεις που η Κύπρος θα βρει στο δρόμο της την Ελλάδα στα προκριματικά του Μουντιάλ;

«Τα παιχνίδια της Ελλάδας με την Κύπρο είναι πολύ ξεχωριστά, αφού όλοι ξέρουν τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Από εκεί και πέρα μιλάμε για ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι και ο καθένας θέλει το καλύτερο για τη χώρα του. Εύχομαι ο καλύτερος να κερδίσει».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ