aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΛ ΛΕΜΕΣΟΥΟ Φανιέρος, ο «Χίτλερ» και οι φάκελοι

Ο Φανιέρος, ο «Χίτλερ» και οι φάκελοι

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Ποταμός για άλλη μια φορά ο Λούκας Φανιέρος. Σήκωσε τη σημαία της… επανάστασης με θέμα τους φακέλους, εκπροσωπώντας ουσιαστικά τις ομάδες του β’ γκρουπ. Μετά την προχθεσινή συνάντηση των έξι στη Λεμεσό, υπάρχει αίτημα για συνάντηση με την Εκτελεστική Επιτροπή και τον πρόεδρο της ΚΟΠ.

«Έχουμε πολλά προβλήματα και είναι υποχρεωμένοι να μας ακούσουν», είναι μία από τις συνήθεις ατάκες του προέδρου του Ερμή τις τελευταίες ώρες. Χθες μίλησε στον Active (107.4 & 105.2), στην εκπομπή «Τα Λέμε Όλα» με τους Πανίκο Θεοδοσίου και Μαρίνα Αργυρού και εμμέσως πλην σαφώς, χαρακτήρισε την ΚΟΠ κάτι σαν δικτατορία επί εποχής Αδόλφου Χίτλερ!

«Η ΚΟΠ εργοδοτεί 170 άτομα. Άμαν λείφκεται λεφτά πόθεν εννά τα έβρει. 50 ποτζεί, 50 ποδά, 100 ποδά, 100 πρόστιμα κάθε μέρα, εν έχει ίντερνετ 5.000, εν έχει τζείνο 7.000. Με τα πρόστιμα που πληρώσαμε βγάζαμε ακόμα μία σεζόν. Ε, ώσπου εννά πάει τούτον το πράμα δηλαδή; Εμείς την Ομοσπονδία έχουμε την για να μας προστατεύκει και όι για να μας διά πουπάνω. Έγινε μου ο “Heil Hitler”. Πρέπει να σοβαρευτούμε. Όι μόνο να τα σύρνουμε πας στους φιλάθλους και πας στους παίκτες. Να τα σύρνουμε και πας στην Ομοσπονδία», είπε μεταξύ άλλων ο Λούκας Φανιέρος.

Έκανε, βέβαια, και κάποιες προβλέψεις που μοιάζουν με… πικρές αλήθειες: «Την ώρα που θα έρθει το πρόβλημα να τυλίξει μεγάλη ομάδα θα αλλάξουν όλα». Ο Φανιέρος εμφανίζεται έντονος για το θέμα των φακέλων και μιλώντας στα ΜΜΕ τονίζει κάθε φορά ότι «ο οποιοσδήποτε τρίτος να μπορεί να επηρεάζει την κατάσταση, μπορούν άνετα να βρουν ποιοι παίζουν αλλά πάντα τρώμε εμείς το πρόστιμο».

Λύση, πάντως, δεν φαίνεται στον ορίζοντα.  «Επειδή είναι τόσο ανένδοτος ο πρόεδρος της ΚΟΠ καθώς τον βολεύει να παίρνει 50 χιλιάδες ευρώ κάθε φορά πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας. Μπορεί να αποσύρουμε τους εκπροσώπους μας από την ΚΟΠ. Γιατί μόνο στην Κύπρο να υπάρχουν αυτές οι ποινές; Είναι γελοίος ο κανονισμός, πρέπει να υπάρχουν στοιχεία για να καταδικάζονται κάποιοι», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του  Ερμή υποστηρίζει ότι «δεν μετρά η έκθεση της ΟΥΕΦΑ»! Άσχετα αν έχει γίνει αποδεκτή ακόμη και από Ανώτατο Επιδιαιτητικό Δικαστήριο (CAS), το οποίο εκδίκασε την υπόθεση της αλβανικής Σκεντερμπέου που λόγω των εκθέσεων της ΟΥΕΦΑ αποκλείστηκε από το Τσάμπιονς Λιγκ. Στο «Goal» αποκαλύψαμε το περιεχόμενο μίας τέτοιας έκθεσης πρωτίστως για να μάθουμε όλοι περί τίνος πρόκειται. Έχει εξηγηθεί κατ’ επανάληψη και η διαδικασία αποστολής ενός φακέλου, αλλά συνεχίζει να υπάρχει δυσπιστία που αγγίζει τα όρια της προκατάληψης.

Πάμε άλλη μία φορά μέχρι να το εμπεδώσουμε. Το τμήμα Πειθαρχικών Υποθέσεων και Ακεραιότητας (Disciplinary and Integrity) της ΟΥΕΦΑ και οι πειθαρχικοί ερευνητές, δεν έχουν τίποτα προσωπικό με τις ομάδες μας, ούτε με τους ποδοσφαιρικούς μας παράγοντες. Το σίγουρο είναι ότι οι παράγοντες των σωματείων μας είναι -επιεικώς- ανενημέρωτοι. Γι’ αυτό, άλλωστε, και οι κατά καιρούς δηλώσεις τους δεν τεκμηριώνονται. Αυτοί που μας στέλνουν τα φιρμάνια για τους στημένους αγώνες στο κυπριακό ποδόσφαιρο, δεν έπεσαν στη γη από άλλον πλανήτη. Και σοβαροί και αξιόπιστοι άνθρωποι χαρακτηρίζονται, και ιδιαίτερης εκτίμησης χαίρουν για τη δουλειά που κάνουν.

Όσοι έχουν την εντύπωση ότι τέτοια στελέχη, τέτοιων οργανισμών, θα ενεργούσαν απερίσκεπτα και επιφανειακά για να αφήσουν «εκτεθειμένους» κάποιους κυπριακούς συλλόγους, μικρούς ή μεγάλους δεν έχει σημασία, πλανώνται πλάνην οικτράν. Πόσω μάλλον, όταν καταλήγουν σε συμπεράσματα κατόπιν ενδελεχούς έρευνας και αδιάσειστων χειροπιαστών στοιχείων. Η δε διαδικασία είναι γνωστή και μπορεί ο οποιοσδήποτε να τη βρει στην ιστοσελίδα της ΟΥΕΦΑ. Η ΟΥΕΦΑ έχει αναπτύξει και ενισχύει οικονομικά, μια σειρά από πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην προστασία της ακεραιότητας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Μία από αυτές είναι και το σύστημα ανίχνευσης απάτης μέσω των στοιχημάτων.

Σε συνεργασία με τη διεθνή εταιρεία Sportradar, λειτουργεί ένα Σύστημα Ανίχνευσης Απάτης Στοιχημάτων (BFDS), το οποίο παρακολουθεί και αναλύει τη στοιχηματική δραστηριότητα σε περίπου 32.000 ποδοσφαιρικούς αγώνες στην Ευρώπη κάθε χρόνο (διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ και των δύο πρώτων κατηγοριών και αγώνων κυπέλλου των ομοσπονδιών μελών της). Το σύστημα BFDS εντοπίζει παράξενες, ασυνήθιστες και υπερβολικές κινήσεις του στοιχήματος τόσο πριν τον αγώνα όσο και κατά τη διάρκειά του (live) από όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές και ασιατικές εταιρείες στοιχημάτων. Δεν είναι τρελοί οι άνθρωποι. Ούτε θέλουν να παίξουν την καριέρα τους κορώνα – γράμματα.

Στέλνουν λοιπόν την έκθεση που είναι 23 σελίδων, με όλα τα στοιχεία ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το αποτέλεσμα του αγώνα χειραγωγήθηκε, προκειμένου να υπάρξουν διεφθαρμένα κέρδη από στοιχηματική δραστηριότητα. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το συμπέρασμα του αρμόδιου τμήματος της ΟΥΕΦΑ, τη συνολική ανάλυση στοιχημάτων πριν από τον αγώνα, την προϊστορία των ύποπτων αγώνων των δύο ομάδων, τις πληροφορίες για τον αγώνα (ενδεκάδες, αποτέλεσμα, σκόρερ, στατιστικά, βαθμολογία), την αγωνιστική κατάσταση των διαγωνιζόμενων ομάδων, τα δεδομένα της στοιχηματικής δραστηριότητας, τις μεταβολές του στοιχήματος στις εταιρείες στοιχημάτων, τη σύνοψη στις αλλαγές αποδόσεων πριν τον αγώνα και πολλά άλλα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ανάλυση στοιχηματισμού πραγματοποιείται αξιοποιώντας πρωτογενή δεδομένα από μία βάση δεδομένων από περισσότερες από 550 εταιρείες στοιχημάτων. Περιλαμβάνει δεδομένα από τις αγορές πριν και κατά τη διάρκεια των αγώνων καθώς επίσης και τη διαφοροποίηση των στοιχημάτων. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται είναι το αποτέλεσμα μίας εκτεταμένης και κριτικής έρευνας δεδομένων με παραλληλισμό των σχετικών αθλητικών παραγόντων πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Όλες οι τελικές παρατηρήσεις συμπληρώνονται από ειδικές αναλύσεις του αγώνα από την οπτική της ακεραιότητας. Πιο απλά δεν γίνεται. Η έκθεση είναι λεπτομερέστατη και μεταξύ άλλων αναλύονται οι φάσεις επίτευξης των τερμάτων. Μελετούνται τα στιγμιότυπα του αγώνα και σημειώνεται, για παράδειγμα ότι «εντός περιοχής η μία ομάδα είχε αριθμητικό πλεονέκτημα» κι επίσης «ο ποδοσφαιριστής άργησε να μαρκάρει τον σκόρερ» και λοιπά και λοιπά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ