aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΛ ΛΕΜΕΣΟΥΟ Μπάμπιτς «άγγιξε» το γνήσιο χατ τρικ, αλλά δεν το πέτυχε

Ο Μπάμπιτς «άγγιξε» το γνήσιο χατ τρικ, αλλά δεν το πέτυχε

EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΙΜΟΣ ΠΑΦΙΤΗΣ

Η χθεσινή ημέρα θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη του Μάτκο Μπάμπιτς. Ο Κροάτης επιθετικός της ΑΕΛ για πρώτη φορά στη σύντομη (είναι μόλις 22 ετών) καριέρα του πέτυχε τρία τέρματα σε ένα παιχνίδι και μάλιστα είναι ο πρώτος παίκτης που το επιτυγχάνει στο πρωτάθλημα της εφετινής αγωνιστικής περιόδου σε ένα ημίχρονο.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν έχει και μεγάλη σημασία, αφού χατ τρικ λογίζεται όταν ένας ποδοσφαιριστής σκοράρει τρία τέρματα σ’ ένα ματς, αλλά παλαιότερα ήταν μια από τις απαραίτητες προϋποθέσεις του όρου.

Ο επιθετικός της ΑΕΛ σκόραρε τρία τέρματα. Στο 8′ με το κεφάλι, στο 14′ με το δεξί πόδι και στο 41′και πάλι με το δεξί. Για τους Άγγλους το… τέλειο χατ τρικ θα ήταν εάν ο Μπάμπιτς πετύχαινε γκολ και με το αριστερό πόδι, ενώ για τους Γερμανούς δεν έκανε «γνήσιο» χατ τρικ, καθώς μεσολάβησε το τέρμα του Τόρες στο 31’.

Η «γέννηση» του χατ τρικ

Το χατ τρικ είναι o όρος που χρησιμοποιείται σε διάφορα αθλήματα για να δηλώσει την επιτυχία ενός αθλητή, ο οποίος έχει επαναλάβει μια επιτυχία τρεις φορές, όπως τρία τέρματα (γκολ) ή τρεις συνεχόμενες νίκες σε αγώνες. Αρχικά εμφανίστηκε στα αγγλικά για να περιγράψει την εξαιρετική απόδοση και  επιτυχία ενός αθλητή στο κρίκετ.

Στην Κύπρο και όχι μόνο έχει επικρατήσει να χρησιμοποιείται κυρίως στο ποδόσφαιρο για να δηλώσει την επίτευξη τριών τερμάτων σε έναν αγώνα από τον ίδιο παίκτη. Τα τέρματα μπορούν να επιτευχθούν σε οποιαδήποτε περίοδο του αγώνα, είτε στην κανονική περίοδο είτε στην παράταση, αλλά όχι στην διαδικασία των πέναλτι, για ευνόητους λόγους. Παλαιότερα μάλιστα ίσχυε ένας άγραφος κανόνας, να δίνεται στον παίκτη που σημείωνε μια τέτοια επιτυχία η μπάλα του αγώνα ως έπαθλο. Ο Μπάμπιτς τήρησε την παράδοση και φωτογραφήθηκε με καμάρι.

Ξεχωρίζουν όμως τα χατ τρικ μεταξύ τους; Υπάρχει διαφορά στον τρόπο με τον οποίο πετυχαίνουν δυο παίκτες από τρία γκολ; Υπάρχει ένα χατ τρικ με «μεγαλύτερη αξία» ανάμεσα σε όλα;

Η απάντηση είναι πως ναι!

Αρχικά στο ποδόσφαιρο, ο όρος χρησιμοποιείτο για τρεις επιτυχίες μέσα σε ένα και μόνο ημίχρονο. Μάλιστα, ο όρος «χατ τρικ» χρησιμοποιούνταν στην περίπτωση το σύνολο των τριών γκολ πληρούσε τις εξής προδιαγραφές:

1) σημειώνονταν όλα σε ένα ημίχρονο και όχι σε διαφορετικά.

2) αφορούσε τις επιτυχίες με τρία συνεχόμενα γκολ, χωρίς να διακόπτονται από τέρμα που πέτυχε άλλος παίκτης.

3) ο παίκτης κατάφερνε να σκοράρει το καθένα από τα τρία γκολ με διαφορετικό τρόπο: ένα με το δεξί πόδι, ένα με το αριστερό και ένα με το κεφάλι!

Αυτό ήταν λοιπόν το χατ τρικ, μέχρι ενός σημείου ιστορικά τουλάχιστον. Επιτυχίες που δεν πληρούσαν τις παραπάνω προδιαγραφές δεν ήταν «αυθεντικά χατ τρικ». Με τη σταδιακή ανάπτυξη όμως των συστημάτων στο άθλημα και τη μείωση του αριθμού τερμάτων που σημειώνονταν, επεκτάθηκε και καθιερώθηκε η χρήση του όρου για επιτυχίες που αφορούσαν οποιαδήποτε χρονικά σημεία του αγώνα, δίχως περιορισμούς ως προς το αν επιτεύχθηκαν με διαφορετικό τρόπο ή αν τα τέρματα ήταν συνεχόμενα, χωρίς κάποιος άλλος, συμπαίκτης ή αντίπαλος, διακόπτει το σερί των γκολ αυτού που σημειώνει το χατ τρίκ.

Για τους Άγγλους ο ορισμός αναφερόταν σε τρία γκολ ενός παίκτη σε ένα ματς, αλλά όχι όπως να ‘ναι. Θα πρέπει να μπουν με το αριστερό, το δεξί πόδι και το κεφάλι.

Οι Γερμανοί πάλι για να θεωρήσουν γνήσιο ένα χατ τρικ, αυτό θα έπρεπε να έχει επιτευχθεί, δίχως να έχει μεσολαβήσει γκολ άλλου παίκτη.

Τούτη την τελειότητα όμως πλέον δεν την αναζητούμε. Στις μέρες μας έχει επικρατήσει ο όρος χατ τρικ ακόμα και εάν τα γκολ μπουν χωρίς διαφορετικούς τρόπους ή στη σειρά από κάποιον συγκεκριμένο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ