aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΛ ΛΕΜΕΣΟΥΚίτρινη Γραμμή: Ο ιδιωτικός τομέας στον ρόλο του κράτους

Κίτρινη Γραμμή: Ο ιδιωτικός τομέας στον ρόλο του κράτους

TOY ΠΑΥΛΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

Μία τραγικά οξύμωρη συνύπαρξη συναντά κανείς σήμερα στην πολυσύχναστη Λεωφόρο Μακαρίου Γ’ της Μέσα Γειτονιάς στη Λεμεσό. Την ώρα που ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χρειάζονται στήριξη καθημερινής επιβίωσης αυξάνεται συνεχώς, δεν είναι το εκεί παράρτημα του Γραφείου Ευημερίας που σπεύδει να απλώσει δίχτυ φροντίδας, αλλά το απέναντι υποστατικό που αποτελεί έδρα μίας ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εμπνευσμένης από τον πρόεδρο της ΑΕΛ Ανδρέα Σοφοκλέους, σε συνεργασία με τον ηθοποιό Κώστα Βήχα.

Ο λόγος για την «Κίτρινη γραμμή βοήθειας και αλληλεγγύης», γνωστή για το φιλανθρωπικό έργο της τα τελευταία δύο χρόνια. Η σκληρή πραγματικότητα αυτού του δρόμου, και κατά προέκταση θα μπορούσε να πει κανείς όλης της Κύπρου – αφού η «Κίτρινη γραμμή»  έχει εξελιχθεί σε παγκύπριο κίνημα – είναι πως η αποτυχία του Κράτους  να αντιμετωπίσει κοινωνικές συνέπειες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση του Covid-19, δημιούργησε την ανάγκη να αναλάβει ρόλο αντικαταστάτη ο ιδιωτικός τομέας.

Την ίδια ώρα οι ολοένα αυξανόμενοι αριθμοί των άπορων οικογενειών που στηρίζονται παγκύπρια από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, συνιστούν δείκτη της αυξανόμενης φτώχειας στον τόπο μας. Οι 400 περίπου οικογένειες που στηρίζονταν τον Μάρτιο του 2020, όταν έγινε το πρώτο lockdown και ξεκίνησε η προσπάθεια, έγιναν σήμερα 640. Οι αριθμοί αφορούν συμπολίτες μας που βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος, από τις συνέπειες της πανδημίας στις ανατιμήσεις των αγαθών πρώτης ανάγκης και από την άδικη σε αρκετές περιπτώσεις αποκοπή επιδομάτων στην κοινωνική αποξένωση.

«Κίτρινη γραμμή, παρακαλώ», απαντά  το τηλέφωνο με εγρήγορση μία από τις εθελόντριες του μόνιμα «πολύβουου μελισσιού» στην Λεωφόρο Μακαρίου Γ’ στη Μέσα Γειτονιά.

Τα νέα είναι ευχάριστα, ακόμη μία εταιρεία επικοινώνησε για να προσφέρει προϊόντα ενόψει Χριστουγέννων. Ενημερώνει τις άλλες εθελόντριες και αφού διασχίζει σορούς από πακέτα με είδη πρώτης ανάγκης στο πάτωμα, τρέχει προς το βαν για να πάει να «φορτώσει».

«Αντιλαμβάνεστε ότι για να συνεχίσει αυτή η πρωτοβουλία είναι πάρα πολύ σημαντική και η υποστήριξη από μεγάλες εταιρείες, αλλά και από τον απλό κόσμο, οι οποίοι στις γιορτινές εκστρατείες έρχονται πιο κοντά μας, με μεγαλύτερη συμμετοχή», δηλώνει στον «Φ» η Αγγελίνα Φούρναρη, ψυχολόγος και εθελόντρια. «Και στο τέλος της ημέρας διαπιστώνουμε ότι έρχονται να βοηθήσουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι προβλήματα. Για παράδειγμα κάποιος κύριος μας φέρνει λάδι από την παραγωγή των δέντρων του, κάποιος αβγά, κάποια κυρία εσπεριδοειδή. Δηλαδή σιγά – σιγά η ‘Κίτρινη γραμμή’ έγινε μεγάλη συλλογική προσπάθεια και όχι μια πρωτοβουλία που υποστηρίζεται μόνο από έναν ιδιώτη. Κι έτσι θέλουμε να λειτουργούμε. Θέλουμε τον κόσμο να συμμετέχει και να είναι υποστηρικτής της “Κίτρινης γραμμής”», προσθέτει.

25,000 πακέτα, 300 τόνοι φαγητού

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΠΑΚΥ (Κέντρο Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών Ανδρέας Σοφοκλέους), το οποίου ουσιαστικά η «Κίτρινη γραμμή» αποτελεί «παιδί», από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα έχουν παραδώσει πάνω από 25,000 πακέτα τροφίμων με είδη πρώτης ανάγκης, πάνω από 300 τόνους φαγητού. Αυτόν το μήνα, τον Νοέμβριο, βοηθούν 640 οικογένειες, τον προηγούμενο 620. Όσον αφορά τους μαθητές, τον τελευταίο χρόνο έγιναν δύο μεγάλες εκστρατείες που κόστισαν μισό εκατομμύριο ευρώ. Συγκεκριμένα, το περασμένο Πάσχα πρόσφεραν κουπόνια για ρούχα σε πεντέμισι χιλιάδες μαθητές γυμνασίων και λυκείων, ενώ τον Σεπτέμβρη, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, δώσανε σχολικό εξοπλισμό σε 5600 μαθητές δημοτικών ανά το παγκύπριο. Αυτό το διάστημα ετοιμάζουν για τα προσεχή Χριστούγεννα παγκύπρια εκστρατεία συλλογής δώρων. Εκτός από τα γιορτινά πακέτα τροφίμων, θα δώσουν 5000 δώρα σε όλη την Κύπρο, δεκαπλάσια σε αριθμό συγκριτικά με πέρσι, που ήταν 500 και μόνο για τη Λεμεσό. Παράλληλα σε συνεργασία με την Συνομοσπονδία Γονέων Προδημοτικής και Νηπιαγωγείων θα κάνουν διανομή δώρων σε άπορα παιδιά νηπιαγωγείων, πάλι παγκύπρια. Επίσης θα στείλουν δώρα και στους εγκλωβισμένους.

Βλέπουν τη φτώχεια που αυξάνεται

Αυτό που έχουν να τονίσουν οι εθελοντές της «Κίτρινης γραμμής» είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται. «Εκεί που λέμε ότι οι οικογένειες που στηρίζουμε πάνε να λιγοστέψουν, οι αριθμοί των 600 – 650 επανέρχονται. Είναι πολύ αισθητό από εμάς ότι οι αυξήσεις στις τιμές των αγαθών δυσκολεύουν τον κόσμο. Είναι μια ωμή πραγματικότητα και δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας, γιατί έχει κόσμο που είναι φτωχός. Προσωπικά δεν με πείθουν τα νούμερα που δημοσιεύονται σε σχέση με την ανεργία ή το ποσοστό φτώχειας, αφού είναι διαφορετικά τα πράγματα που βλέπουμε εδώ, όπου συχνά άνθρωποι που έχουν πραγματική ανάγκη βοήθειας φτάνουν σε τραγικά σημεία», αναφέρει η Αγγελίνα Φούρναρη.

Η ΚΙΤΡΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ είναι εμπνευσμένη από τον πρόεδρο της ΑΕΛ και του ΚΕΠΑΚΥ Ανδρέα Σοφοκλέους, σε συνεργασία με τον ηθοποιό Κώστα Βήχα.

Αντικαθιστώντας το κράτος

Την ίδια ώρα η «Κίτρινη γραμμή» δείχνει να αντικαθιστά το κράτος στον ρόλο που θα έπρεπε να είχε απέναντι στη στήριξη άπορων συνανθρώπων μας. Η Αγγελίνα Φούρναρη αναφέρεται σε πολλές περιπτώσεις πολιτών, που τον τελευταίο καιρό τούς αποκόπηκε από το κράτος κάποιο επίδομα, το οποίο, όπως διαπιστώνουν, έχουν πραγματική ανάγκη. Μάλιστα σε βαθμό που οι ίδιοι οι λειτουργοί του Γραφείου Ευημερίας επικοινωνούν συστηματικά με την «Κίτρινη γραμμή» για να στηρίξει οικογένειες, τις οποίες ενημερώνουν ότι τους αποκόπηκε κάποιο επίδομα. Για αυτό το θέμα η Αγγελίνα Φούρναρη τονίζει τα εξής: «”Η Κίτρινη γραμμή” στην ουσία έφτασε στο σημείο να αντικαθιστά το κράτος, ενώ θα έπρεπε να υποστηρίζει τις περιπτώσεις που δεν θα μπορούσε να καλύψει το Γραφείο Ευημερίας. Είναι αδιανόητο μια ιδιωτική πρωτοβουλία να λειτουργεί ως ‘μπαστούνι’ του κράτους. Υπάρχουν περιπτώσεις που διερωτάσαι γιατί έκοψαν το επίδομα από άνθρωπο που βλέπουν ότι αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα ψυχικής υγείας και δεν μπορεί να δουλέψει ή από μια μάνα που ο γιος της είναι χρήστης ναρκωτικών και την κλέβει ασκώντας βία. Κι αυτοί οι άνθρωποι έρχονται στην “Κίτρινη γραμμή”».

Άνεργοι, άρρωστοι, «ξεχασμένοι» ηλικιωμένοι

Από τον Μάρτιο του 2020 η βοήθεια που παρέχεται από την «Κίτρινη γραμμή» αφορά τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Κυρίως άτομα που πριν την πανδημία έκαναν περιστασιακές δουλειές και λόγω των μέτρων συνεχίζουν να μην μπορούν να βιοποριστούν, όπως μουσικοί και καλλιτέχνες. Για αυτό το σκοπό η πρωτοβουλία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με οργανωμένα επαγγελματικά σύνολα, ενώ τελευταία επικοινωνούν μαζί της όλο και περισσότεροι σύνδεσμοι γονέων σχολείων της Κύπρου, με σκοπό να βοηθηθούν άποροι μαθητές.

Την ίδια ώρα υπάρχουν και μεμονωμένες περιπτώσεις ατόμων, όπως ασθενείς που τους αποστέλλεται φαγητό ή «ξεχασμένοι» ηλικιωμένοι. «Μπορεί να μας φαίνεται απίστευτο, αλλά ανάμεσά μας ζουν ηλικιωμένοι χωρίς οικογένεια. Άτομα για τα οποία η ζωή έφερε τα πράγματα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αποκτήσουν οικογένεια. Ουσιαστικά εκείνους τους ανθρώπους δεν τους φροντίζει κανείς. Μέσα από το έργο μας, για το οποίο νιώθουμε περήφανοι, λέγοντας ότι θα ήταν καλό να το ακολουθήσουν ως παράδειγμα και άλλοι που μπορούν, φωτογραφίζουμε τη σημερινή εικόνα της κοινωνίας. Είναι πολλά τα προβλήματα. Αυτή η ωραία εικόνα που παρουσιάζεται προς τα έξω, δεν είναι πραγματική. Έχουν αυξηθεί ο ψυχικός πόνος και η φτώχεια. Δυστυχώς δεν είμαστε αυτή η ωραία κοινωνία που παρουσιάζουμε. Το κράτος υπνώττει όσον αφορά θέματα κοινωνικής πολιτικής. Η πρόνοια δεν πρέπει να αφορά μόνο το ΓεΣΥ. Υπάρχει και πέραν του θα πάω στο γιατρό και δεν θα πληρώσω. Υπάρχει το να έχεις και μια ψυχική και κοινωνική ευημερία. Ως άνθρωπος και κατ’ επέκταση ως οικογενειάρχης. Δεν μπορεί, για παράδειγμα ένας πατέρας ή μητέρα να σκέφτονται αν θα τα καταφέρουν να αγοράσουν ένα δώρο για τα παιδιά τους τα Χριστούγεννα», λέει η Αγγελίνα Φούρναρη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ