aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΛ ΛΕΜΕΣΟΥΚέρκεζ: «Δεν ήθελα να φύγω από την ΑΕΛ με αυτό τον τρόπο, κάναμε λάθη»

Κέρκεζ: «Δεν ήθελα να φύγω από την ΑΕΛ με αυτό τον τρόπο, κάναμε λάθη»

Στην εκπομπή «Χωρίς VAR» της Cablenet βρέθηκε καλεσμένος ο πρώην προπονητής και παίκτης της ΑΕΛ Ντούσαν Κέρκεζ. Μίλησε μεταξύ άλλων για τον τρόπο που έφυγε από τους γαλαζοκίτρινους, ο οποίος δεν ήταν αυτός που ήθελε, ήταν όμως απόφαση του, όπως είπε, αλλά και για τα λάθη που έκανε. Αναφέρθηκε, επίσης, σε αυτά που θεωρεί ότι πήγαν λάθος με στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν…

Όσα δήλωσε ο Ντούσαν Κέρκεζ:

Για την ΑΕΛ: «Είναι ευχάριστο για μένα που ήμουν και παίκτης και μετά προπονητής, κι έμεινα τόσο καιρό. Δεν είναι κάτι που γίνεται συχνά, είναι καλό σιγά-σιγά να αλλάξει στην Κύπρο αυτό. Να έχει κάποιος ευκαιρίες να παραμείνει περισσότερα χρόνια σε κάθε ομάδα. Δεν το περίμενα να μείνω 15 χρόνια, όχι. Ήρθα με συμβόλαιο για έναν χρόνο. Μπορείς να έχεις στόχους, αλλά πλάνα δεν μπορείς να κάνεις. Βρήκα καλά πράγματα εδώ, Κύπρος και Σερβία είμαστε σαν ίδιοι. Έχουμε πολλά ίδια πράγματα στη ζωή μας και για αυτό σκεφτόμουν με τη γυναίκα μου να μείνουμε εδώ, τα παιδιά ξεκίνησαν σχολείο, δεν ήταν τόσο εύκολο να φύγουμε, αποφασίσαμε να μείνουμε.

Δεν ήθελα να φύγω με αυτό τον τρόπο, ήταν όμως απόφασή μου. Κάναμε λάθη, όπως κάνουμε όλοι. Όλοι φταίμε, αλλά αποφάσισα να φύγω, νομίζω έκλεισε ο κύκλος μου. Αρκετά πράγματα δεν πήγαν όπως τα περιμέναμε. Από εδώ και πέρα, πρέπει να δω την καριέρα μου χωρίς την ΑΕΛ. Μόνο καλά πράματα μπορώ να λέω για τα όσα πέρασα σε αυτή την ομάδα. Θέλω να ευχηθώ καλή συνέχεια στην ΑΕΛ, στον κόσμο της και γενικά σε όλο το οικοδόμημα της ομάδας».

Για το ότι είχε τον σεβασμό του κόσμου της ΑΕΛ: «Είναι καλό να το ακους αυτό, ότι έχεις τον σεβασμό του κόσμου. Σίγουρα ήρθαν καλύτεροι παίκτες από εμένα. Έχω τον τρόπο που ζω, που δουλεύω. Προσπαθώ να δουλεύω σωστά, δεν φοβάμαι και πάντα βλέπω τον κάθε άνθρωπο στο μάτια».

Για το τι πήγε λάθος φέτος στην ομάδα: «Πέρσι είχαμε κάποιους παίκτες που βοήθησαν αρκετά και τους πουλήσαμε το καλοκαίρι. Στην ομάδα ήρθαν παίκτες που ήθελαν περισσότερο χρόνο προσαρμογής. Ο κόσμος περίμενε την ΑΕΛ να παίζει καλύτερα. Αυτά τα λάθη που έκανα όμως, γιατί όλοι κάναμε λάθη, θα τα κρατήσω και θα μάθω από αυτά. Σίγουρα έκανα και κάνω λάθη. Αυτό που μπορεί να έπαιξε επίσης ένα ρόλο, είναι πως είχαμε και παίκτες που πέρσι ήταν στο καλύτερό τους επίπεδο και φέτος δεν έπαιξαν όπως περιμέναμε».

Για το κύπελλο του 2019: «Το κύπελλο του 2019 ήταν κάτι που κάθε προπονητής θέλει να ζήσει. Περισσότερο επειδή περίμενε η ΑΕΛ 30 χρόνια αυτόν τον τίτλο. Έχασε πολλούς τελικούς η ΑΕΛ και για αυτό ήταν πολύ σημαντικό».

Για την πορεία του στον Άρη: «Ήταν ωραία εκείνα τα τρία χρόνια στον Άρη, παίξαμε και πρώτη και δεύτερη κατηγορία. Είναι μια ιστορική ομάδα. Δεν είχε τόσο κόσμο τελευταίως, τώρα ήρθε πίσω που άλλαξαν τα πράγματα. Είναι καλό για το ποδόσφαιρο, είναι καλοί τώρα όχι μόνο στο γήπεδο, μεγαλώνει η ομάδα».

Για το πρωτάθλημα και τις μικρές ομάδες: «Τα τελευταία τρία χρόνια είναι πιο δύσκολο το πρωτάθλημα γιατί οι μικρές ομάδες όπως λέμε ήρθαν πολύ κοντά. Βοήθησαν οι προπονητές που κάθε χρόνο είναι καλύτεροι. Βλέπουμε μικρές ομάδες που βρήκαν ευκαιρίες να φέρουν καλούς παίκτες με λίγα λεφτά. Δεν ξέρω αν βοήθησε το ότι παίζαμε χωρίς κόσμο, όταν μια μεγάλη ομάδα παίζει χωρίς κόσμο είναι πιο δύσκολο και γίνεται πιο εύκολο για τη μικρή ομάδα, αυτό τις βοήθησε να έρθουν πιο κοντά».

Για την κρούση από Ολυμπιακό και Ατρόμητο: «Μια βδομάδα μετά την ΑΕΛ είχα κρούση από Ολυμπιακό αλλά δεν ήθελα, ήθελα λίγο χρόνο, μετά με Ατρόμητο, δεν ήμουν ευχαριστημένος, δεν είναι θέμα μόνο τα λεφτά, έχω κάποιους όρους που θέλω να δουλεύω. Ένας προπονητής δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνος μου, θέλω το σταφ μου».

Για το αν σκοπεύει να μείνει Κύπρο: «Βλέπω Κύπρο αλλά και εξωτερικό αν έρθει κάτι καλό. Είναι σημαντικό όταν είσαι νέος προπονητής να βλέπεις και την καριέρα σου, όχι μόνο τα λεφτά. Αν έρθει αυτό που μου αρέσει σίγουρα βλέπω και εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή είμαι στην Κύπρο κι αν γίνει κάτι τώρα, ή το καλοκαίρι, βλέπουμε».

Για το ότι γράφτηκε το όνομά του για την Εθνική: «Είναι καλό για μένα που ακούστηκε αυτό, σημαίνει έκανα κάτι καλά. Δεν είναι σωστό τώρα να μιλάμε γι’ αυτό, έχει προπονητή η εθνική. Αλλά για κάθε προπονητή είναι τιμή. Το ρίσκο εξαρτάται πώς το βλέπει κάποιος. Έχει νέα φουρνιά με καλούς παίκτες που μπορούν να κάνουν κάτι. Εγώ πρώτα λέω καλή συνέχεια στην εθνική και στον προπονητή. Αν έρθει μια ευκαιρία, σε έξι μήνες, σε πέντε χρόνια, θα μιλήσουμε. Κάθε εθνική. Δεν θα πω είναι τιμή για κάθε χώρα, αλλά είναι η χώρα μου, εδώ που δούλεψα. Ελπίζω να έχουμε καλά αποτελέσματα με την Εσθονία».

Για τους διεθνείς: «Βλέπουμε πάντα τον προπονητή αλλά και οι παίκτες πρέπει να πιστέψουν στον εαυτό τους. Έχουν ποιότητα αλλά δεν πρέπει με το πρώτο στραβό αποτέλεσμα να βάλουν το κεφάλι κάτω. Είναι καλοί παίκτες. Πρέπει να το αποδείξουν ότι αξίζουν να παίζουν στην εθνική και στις ομάδες τους. Είναι εύκολο να λες έχει πολλούς ξένους αλλά κανείς δεν θα φέρει ξένους αν έχει καλύτερους Κύπριους».

Για τον πρωτοπόρο Άρη: «Δεν το περίμενε κανένας, ήταν μια πρώτη μια δεύτερη κατηγορία. Έφερε πολλούς παίκτες το καλοκαίρι, ήταν δύσκολο. Ο Λιάσος έχει εμπειρία, έκανε πολύ καλή δουλειά στην Καρμιώτισσα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει από τα μεγαλύτερα μπάτζετ. Δεν παίζουν όμως ρόλο τα λεφτά. Είναι σημαντικό. Όταν όλοι κάνουν τη δουλειά τους στην ομάδα κι ένας προπονητής έχει ηρεμία μπορεί να δουλεύει. Ο πρωταγωνιστής είναι ο Λιάσος. Φαίνεται η δουλειά. Μπορεί να έχεις καλούς παίκτες και που έπαιξαν σε μεγάλα πρωταθλήματα αλλά ο Λιάσος κάνει πολύ καλή δουλειά. Κανένας δεν ξέρει αν θα αντέξει μέχρι το τέλος. Σίγουρα δεν είναι μόνο οι τρεις που είναι εκεί, έρχονται κι άλλες ομάδες. Αλλά Άρης, ΑΕΚ, Απόλλων έχουν πλεονέκτημα».

Για ΑΕΚ και Απόλλωνα: «Η ΑΕΚ παίζει καλύτερο ποδόσφαιρο, πιο ώριμο. Μπορεί για κάποιους ο Απόλλωνας. Ο Απόλλωνας παίζει διαφορετικά, έχει διαφορετικό στιλ, άλλη φιλοσοφία του προπονητή. Μπράβο του, μπορεί εμένα να μην μου αρέσει αλλά το αποτέλεσμα είναι εκεί. Άλλα χρόνια έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο, μπορεί φέτος που δεν παίζει το καλύτερο να πιάσει πρωτάθλημα».

Για την Ανόρθωση: «Όταν τέλειωσε την Ευρώπη πήρε τα πάνω της, έχει ποιότητα, προπονητή που ξέρει την ομάδα. Έχει δικό της γήπεδο που είναι ωραίο να παίζεις αλλά δύσκολο για τον αντίπαλο. Σίγουρα θα είναι εκεί μέχρι το τέλος».

Για την Ομόνοια και την ανάγκη για ενίσχυση: «Για μετεγγραφές ξέρουν οι άνθρωποι που είναι εκεί. Σίγουρα και η Σίτι που αυτή τη στιγμή είναι η καλύτερη του κόσμου θέλει βοήθεια κάθε μετεγγραφική περίοδο. Είναι σημαντικό να φέρει αυτούς που είναι καλύτερους από αυτούς που έχει. Γενάρη πάντα όλοι δυσκολευόμαστε να φέρουμε έτοιμους. Οι ξένοι περιμένουν τελευταία στιγμή για την Κύπρο».

Για τον ΑΠΟΕΛ κι αν τον βλέπει να διεκδικεί: «Ναι, το βλέπω επειδή έχουν και πάθος. Όπως είπε κι ο Σωφρόνης υπήρχαν παιχνίδια που πήραν ισοπαλία κι έπρεπε να κερδίσουν, τώρα έχουν δύναμη, έχουν ποιότητα. Και το καλοκαίρι είχαν ποιότητα αλλά κάποιες φορές κάποιοι παίκτες πρέπει να καταλαβαίνουν πού ήρθαν. Δεν είναι εύκολο να παίζεις στον ΑΠΟΕΛ. Θα είναι εκεί ο ΑΠΟΕΛ».

Για το πρωτάθλημα 12 ομάδων: «Πριν παίξουμε πέρσι 14 ομάδες, πάντα έλεγα 12. Με παραπάνω ομάδες έχουμε πρόβλημα με γήπεδα, δεν υπάρχουν πολλά ποδοσφαιρικά γήπεδα. Είναι το ΓΣΠ, της Ανόρθωσης, το Αρένα, τώρα θα γίνει στη Λεμεσό. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορούν να το αλλάξουν οι ομάδες ή η ΚΟΠ, είναι θέμα κυβέρνησης να βοηθήσει. Είναι κρίμα η Κύπρος να έχει πέντε ομάδες στην Ευρώπη και να πρέπει οι παραπάνω να παίζουν ΓΣΠ στους ομίλους».

Για τον γιο του, Στραχίνια: «Εδώ στην Κύπρο όταν ένας παίκτης έχει πατέρα που έπαιξε ποδόσφαιρο, Πίττας, Σπόλιαριτς, Σατσιάς… έχει πολλά παραδείγματα, εγώ βλέπω από πρώτο χέρι ότι έχουν μεγαλύτερη δυσκολία από άλλους. Κάποιοι λένε πως είναι πιο εύκολο, αλλά είναι πιο δύσκολο. Έχουν το όνομα πάνω τους, ότι κάνουν… αν παίζουν καλά παίζουν λόγω του πατέρα».

Αν θεωρεί ότι αδίκησε τον Στραχίνια: «Σίγουρα. Ακριβώς! Για εμένα καθρέφτης είναι το γήπεδο. Ό,τι βοήθεια κι αν έχει κάποιος. Αν στο γήπεδο δεν κάνει, δεν κάνει. Εγώ ρίσκαρα πολύ να τον βάλω να παίζει, αλλά ήταν κι αυτή η θέση… άλλος εγχείρηση, άλλος κάρτες. Είναι ένας δουλευταράς που έχει ταλέντο. Εξαρτάται από αυτόν. Ήξερα πως αν του δώσω ευκαιρία θα λένε όλοι διάφορα. Σε όποια παιχνίδια έπαιξε δεν χάσαμε. Κι έπαιξε σε πολλά».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ