aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΛ ΛΕΜΕΣΟΥΗ επιλογή προπονητή δεν είναι απλή υπόθεση

Η επιλογή προπονητή δεν είναι απλή υπόθεση

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Ομόνοια, ΑΕΛ και Νέα Σαλαμίνα είναι στη διαδικασία εξεύρεσης προπονητή. Το ερώτημα που θα πρέπει να κάνουν οι ηγέτες των τριών σωματείων στον εαυτό τους ή και σε συνεργασία με τα Διοικητικά Συμβούλια εκεί όπου χρειάζεται να ληφθούν συλλογικές αποφάσεις, είναι τι ακριβώς επιζητούν; Δουλειά τους, όπως και σε όλες τις ομάδες ανά το παγκόσμιο, είναι να αντιλαμβάνονται τις ευθύνες τους στις δύο πτυχές οικονομική και αγωνιστική. Αυτή είναι και η βάση μιας επιτυχημένης πορείας.

Η αυτογνωσία είναι εξαιρετικά πολύτιμη σε αυτές τις περιπτώσεις. Ποιοι είναι οι στόχοι της κάθε ομάδας; Πώς ορίζονται και κυρίως πώς επιτυγχάνονται; Εάν για παράδειγμα ο αγωνιστικός στόχος της Ομόνοιας και της ΑΕΛ είναι η έξοδος στην Ευρώπη, τι επιπλέον περιμένουν από τους νέους προπονητές; Με την έννοια πως οι Κάρβερ και Πάμπος Χριστοδούλου, αντίστοιχα, ήταν κοντά και μέσα στους στόχους τους.

Τα ίδια μπορούν να λεχθούν και για τις απαιτήσεις κόσμου και διοίκησης της Νέας Σαλαμίνας σε σχέση με την αποχώρηση του Στάικου Βεργέτη (περιμένουν τον Τόνι Κονσεϊσάο). Δεν ήταν μακριά από την έκτη θέση στην κανονική περίοδο. Προφανώς κάτι άλλο είναι εκείνο που έφερε το διαζύγιο και η κάθε περίπτωση από τις τρεις είναι ξεχωριστή.

Ζητούμενο απ’ εδώ και μπρος στις τρεις ομάδες, (και κάθε άλλη που θα βρεθεί στην ίδια θέση), η επιλογή του προπονητή να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια που θα αυξήσουν τις πιθανότητες υλοποίησης των στόχων τους. Το μορφωτικό του επίπεδο, η ικανότητά του να εισάγει νέα στοιχεία στη δουλειά του, να αξιοποιεί την επιστημονική βοήθεια, να είναι προσαρμοστικός στο νέο εργασιακό περιβάλλον, να κρίνει και να διαχειρίζεται ανθρώπινους χαρακτήρες, αλλά και να διαθέτει αποτελεσματικό δίκτυο πληροφόρησης για μετεγγραφικούς στόχους.

Όλα αυτά είναι στοιχεία απαραίτητα. Ακόμη και με όλα αυτά, η επιτυχία δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Ελλοχεύουν  κάποιοι παράγοντες που στο τέλος προσμετρούν και επηρεάζουν την πορεία (π.χ. τραυματισμοί, τύχη, υπομονή, οικονομικό, διαιτησία κ.τ.λ.). Εδώ ακριβώς χρειάζεται η συμβολή των διοικήσεων να αξιολογήσουν τα δεδομένα που θα έχουν ενώπιον τους πριν έρθουν να μπουν ξανά στη διαδικασία εξεύρεσης του επόμενου προπονητή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ