aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά Nέα«Γινόμαστε μάρτυρες άγριας προπαγάνδας»

«Γινόμαστε μάρτυρες άγριας προπαγάνδας»

Οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΛ σε μακροσκελής ανακοίνωση τους τοποθετούνται ξανά κατά της κάρτας οπαδού αναφέροντας συγκεκριμένα γεγονότα.

Αναλυτικά:

«Μετά από μια χρονιά που στιγματίστηκε από τη χαμηλότερη προσέλευση σε τελικό κυπέλλου, στα τοπικά ντέρμπι, σε ντέρμπι κορυφής, αλλά και γενικά σε όλους τους φετινούς αγώνες όλων των αθλημάτων, άρχισε να συζητείται ουσιαστικά στην επιτροπή νομικών της βουλής η κύρια αιτία των άδειων γηπέδων, η κάρτα φιλάθλου και ο τρομονόμος.

Τις τελευταίες μέρες, λες και δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα στον τόπο μας, γινόμαστε μάρτυρες μιας άγριας προπαγάνδας από τους κοντόφθαλμους υποστηρικτές του εκτρώματος, πως με πιθανή αναστολή του νόμου θα επιστρέψουν οι «αλήτες» και θα θρηνήσουμε θύματα. Βλέπουμε να τσουβαλιάζεται και να ενοχοποιείται σαν χούλιγκαν, από τους υπέρμαχους της κάρτας, όλος ο απλός φίλαθλος κόσμος που αποτελεί την μεγάλη πλειοψηφία των φιλάθλων και που συνειδητά απέχει από τα γήπεδα επειδή διαφωνεί με το αποτυχημένο ημίμετρο που ψηφίστηκε από διάφορα κόμματα το 2014, είτε λόγω άγνοιας και ανικανότητας μιας μερίδας βουλευτών, είτε λόγω προσωπικών, οικονομικών συμφερόντων και εγωισμού μιας άλλης μερίδας.

Τέτοιες πρακτικές δεν παραπέμπουν σε δημοκρατία, αλλά σε διαφόρων τύπων απολυταρχικά καθεστώτα, όπου για να κτυπηθούν οι λίγοι «εχθροί» του καθεστώτος υπέφερε το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Η συμπεριφορά των πιο πάνω ειδικά τις τελευταίες μέρες μόνο ερωτηματικά προκαλεί ως προς τα κίνητρα που τους οδηγούν να έχουν τέτοια στάση και άποψη, καθώς είναι γνωστό πως η βία δεν εμφανίζεται ουρανοκατέβατη στις κερκίδες και ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΓΥΡΟ των γηπέδων, αλλά αποτελεί ξεκάθαρα ένα κοινωνικό πρόβλημα το οποίο υπάρχει με πολλές μορφές μέσα στην ίδια την κοινωνία που ζούμε και που σίγουρα δεν λύνεται με πλαστικές καρτούλες, καταστολή και μαζικό φακέλωμα δεκάδων χιλιάδων φιλάθλων σε τρύπιες βάσεις δεδομένων εταιρείας συμφερόντων συγκεκριμένου αρχηγού κόμματος. Όσο και αν προσπάθησαν ορισμένοι δημόσια να διαψεύσουν το τελευταίο, εμείς γνωρίζουμε από την συνάντηση μας με τον ΚΟΑ τον Οκτώβρη ότι η συγκεκριμένη εταιρεία βρίσκεται πίσω από τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων.

Σε αυτό το σημείο θέλουμε να θέσουμε και μερικά ερωτήματα. Αφού, όπως λέτε η κάρτα οπαδού είναι η λύση για όλα, φέτος που ήταν ελάχιστος ο κόσμος γιατί δεν εντοπίστηκαν αυτοί που με ρατσιστικές ιαχές προκαλούσαν τους ποδοσφαιριστές μας;  Ή μήπως ο ρατσισμός και η λεκτική βία δεν κατατάσσονται για εσάς στην κατηγορία «βία»; Ή μήπως τελικά το φακέλωμα εξυπηρετεί άλλους σκοπούς και το σύστημα δεν είναι τόσο προηγμένο για να εφαρμοστεί στα ερείπια που εσείς αποκαλείται γήπεδα; Επίσης, αφού ο νόμος αφορά όλα τα ομαδικά αθλήματα πρώτης κατηγορίας, τότε γιατί υπάρχουν αθλήματα όπου δεν εφαρμόστηκε και ποια η χρησιμότητα ενός ανεφάρμοστου νόμου;

Εμείς ως αναπόσπαστο κομμάτι του αθλητισμού και ως άνθρωποι που ζουν άμεσα τις καταστάσεις στην κερκίδα δηλώνουμε για ακόμα μια φορά ότι η ευθύνη για τα κρούσματα βίας βαραίνει κυρίως τις ομοσπονδίες και τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό. Όταν πηγαίνεις στο γήπεδο για δεκαετίες και βλέπεις τις γελοίες διαιτητικές αποφάσεις, να σου κλέβουν τίτλους, να ακούς για τη διαφθορά του κυπριακού ποδοσφαίρου σε ρεπορτάζ και έρευνες του εξωτερικού, όταν βλέπεις διαιτητές που έχουν κάνει τα αίσχιστα στον αγωνιστικό χώρο και ξαφνικά εγκαταλείπουν τη διαιτησία για να γίνουν ταυτόχρονα πρόεδροι και μάνατζερ ομάδων ως ανταμοιβή για τις «υπηρεσίες» τους, τότε σε πνίγει η οργή και η αδικία. Πόσο μάλλον, όταν η ίδια η ομοσπονδία με την απάθεια της επικροτεί την κατάντια του ποδοσφαίρου, ενώ η αστυνομία κυνικά ανακοινώνει ότι είναι δεμένα τα χέρια της.

Όμως, όταν πρόκειται για οπαδούς μόνο δεμένα δεν είναι τα χέρια των μελών της αλλά τα γκλοπ γίνονται προέκταση των χεριών τους για να βγάζουν μάτια και να κτυπούν κόσμο. Επίσης, πολλά είναι τα παραδείγματα που αστυνομικοί προκαλούν κρυμμένοι πίσω από κράνη και τις ασπίδες τον κόσμο και μετά συλλαμβάνουν 2-3 άσχετους ανηλίκους 300 μέτρα μακριά από το γήπεδο για να περηφανευτούν στα κατευθυνόμενα δελτία ειδήσεων ότι έκαναν συλλήψεις κακών χούλιγκαν. Πάλι κάποιοι δημόσια θα αρνηθούν για αυτό και εμείς τους καλούμε να κάνουν μια έρευνα στα πορίσματα της ανεξάρτητης Αρχής διερεύνησης παραπόνων κατά της αστυνομίας.

Από την άλλη εμείς, σαν ΣΥ.Φ.ΑΕΛ πολλές φορές έμπρακτα περιορίσαμε μεμονωμένες βίαιες συμπεριφορές, αποτρέψαμε επεισόδια και καταφέραμε και συγκρατήσαμε την οργή του κόσμου απέναντι σε προκλητικές στάσεις διαιτητών και αστυνομικών, ώστε κανένας οπαδός να μην ταλαιπωρηθεί άδικα στα μπουντρούμια του κράτους. Όσες φορές δεν τα καταφέραμε είχαμε διαχρονικά την ευθιξία σαν σύνδεσμος να αναλάβουμε το ποσοστό ευθύνης που μας αναλογούσε. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε ότι για το κοινωνικό πρόβλημα της βίας ευθυνόμαστε αποκλειστικά οι σύνδεσμοι φιλάθλων. Δεν ζητήσαμε τα εύσημα, αλλά ούτε ανεχόμαστε να μας φορτώνετε εντελώς τις δικές σας τεράστιες ευθύνες για την πυροδότηση των βίαιων συμπεριφορών στο γήπεδο, κάτι που οι δικές σας ενέργειες εσκεμμένα προκαλούν. Αν ψάχνετε τους πραγματικούς υπεύθυνους τότε κοιτάξτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη.

Εξάλλου, είναι οφθαλμοφανές ότι τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα επεισόδια στα γήπεδα ήταν προσχεδιασμένα από το ίδιο το κράτος και το υπουργείο με μοναδικό στόχο την παρουσίαση των οργανωμένων συνδέσμων σαν εγκληματικές οργανώσεις και την εξυπηρέτηση συμφερόντων με την έκδοση της κάρτας.

Ο νόμος σας δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια εκδίκηση προς τους φιλάθλους και ειδικά τους οργανωμένους και τον ΣΥ.Φ.ΑΕΛ οι οποίοι αποτελούν τα μοναδικά ελεύθερα μέσα έκφρασης και που πολλές φορές εναντιώθηκαν στο σάπιο σύστημα που κυβερνά τον αθλητισμό. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι σύνδεσμοι στέκονται δίπλα σε ευάλωτες ομάδες, δίνουν φωνή και ελπίδα σε ανθρώπους που δεν μπορούν να ακουστούν και που δηλώνουν απογοητευμένοι από τους θεσμούς. Δεν είναι τυχαίο ότι ο νόμος σας δεν κτυπά απλά τη βίαιη πράξη, αλλά την ελεύθερη έκφραση και ζωντάνια της κερκίδας σε μια τελική προσπάθεια υποταγής της κοινωνίας στον ολοκληρωτικό χαρακτήρα του διεφθαρμένου κράτους και της εξουσίας.

Τώρα που άνοιξε ξανά το θέμα στη βουλή λόγω των τεράστιων πιέσεων του αγνού κόσμου του αθλητισμού, εκτός των άλλων άρχισαν να μπαίνουν στη μέση τα διάφορα μικροκομματικά συμφέροντα. Ενώ η πρόταση για αναστολή πέρασε από την επιτροπή νομικών, ο Λεμεσιανός βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου που ψήφισε υπέρ της αναστολής στην επιτροπή νομικών, ήρθε στη συνέχεια να προωθήσει την ανακοίνωση του ΔΗΚΟ που έλεγε όχι στην αναστολή. Είναι ξεκάθαρο ότι πίσω από την συγκεκριμένη κίνηση βρίσκεται ο Νίκος Αναστασιάδης που τράβηξε το αυτί του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, με φόντο τις προεδρικές του 2023.

Ο αθλητισμός και τα σωματεία αιμορραγούν, οι νέοι απομακρύνονται από τους αθλητικούς χώρους και ορισμένοι συνεχίζουν να κοιτάζουν τις καρέκλες, την τσέπη και το κόμμα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης. Ο ποδοσφαιράνθρωπος όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς όχι μόνο δεν δικαιώνει τις προσδοκίες του αθλητικού κόσμου αλλά παίζει ξεκάθαρα το παιχνίδι του κόμματος του. Θυμήθηκε να μας πει ότι χρειάζονται κάποιες χιλιάδες για να αποσυνδεθεί το σύστημα. Δεν είδαμε όμως την ίδια ανησυχία από τον πρόεδρο του ΚΟΑ για τις εκατοντάδες χιλιάδες και τα εκατομμύρια που έχασε κάθε σωματείο από την απουσία του κόσμου από τις κερκίδες. Ακόμα, δεν είδαμε την παραμικρή ανησυχία για διάφορα τμήματα σωματείων που εξαναγκάζονται σε αναστολή λειτουργίας λόγω της απουσίας του κόσμου και ειδικά των οργανωμένων που ήταν η ψυχή αυτών των αθλημάτων. Επιπρόσθετα, τον ακούσαμε να λέει πως πρέπει να δοθεί χρόνος στο σύστημα. Ο προκάτοχος σου κύριε Μιχαηλίδη έδωσε διορία ένα χρόνο. Αυτός ο χρόνος πέρασε και πλέον όλοι βλέπουν πως ο « βασιλιάς είναι γυμνός».

Μας φέρνετε συνεχώς το παράδειγμα της Αγγλίας, χωρίς να ξέρετε καν τι περιλαμβάνει. Καταρχήν, στην Αγγλία η κάρτα οπαδού έχει απορριφθεί από τον Peter Taylor στο πόρισμα για την τραγωδία του Hillsborough που εκδόθηκε το 1990, χαρακτηρίζοντας τη βία ξεκάθαρα ως κοινωνικό πρόβλημα. Σε σχέση με την Αγγλία στερούμαστε υποδομών, σωστής οργάνωσης και εκπαίδευσης, αλλά και ποδοσφαιρικού προϊόντος. Υπερτερούμε μόνο στον τομέα της διαφθοράς. Για αυτό πριν ασχοληθείτε με την Αγγλία κοιτάξτε τα του οίκου μας.

Εμείς σαν οργανωμένοι που μας χαρακτηρίζεται ακραίους πολλές φορές καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι για θέματα που αφορούν τον αθλητισμό. Πολλές φορές δείξαμε την αλληλεγγύη μας σε συνανθρώπους μας που αντιμετώπιζαν προβλήματα άσχετα με την οπαδική τους προτίμηση. Εμείς έχουμε και πρόσωπο και θέσεις και προτάσεις, ποτέ δεν κρυφτήκαμε, αντίθετα εσείς ετσιθελικά και αντιδημοκρατικά αποφασίζετε για εμάς χωρίς εμάς και τα αποτυχημένα αποτελέσματα των αποφάσεων σας φαίνονται ξεκάθαρα σε ακόμα ένα κοινωνικό πείραμα σας, που έχει καταρρεύσει».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ