aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΛ ΛΕΜΕΣΟΥΧειμερινές προσθαφαιρέσεις: Τι κρατάει και τι «διαγράφει» ο ΑΕΛίστας!

Χειμερινές προσθαφαιρέσεις: Τι κρατάει και τι «διαγράφει» ο ΑΕΛίστας!

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΟΡΦΑΝΟΥ

Καθοριστική είναι η μετεγγραφική περίοδος του Ιανουαρίου, καθεχρονικά διότι οι ομάδες επιδιώκουν την ενίσχυσή τους. Στην ΑΕΛ κατά την τελευταία οκταετία, από τη σεζόν που κατέκτησε το τελευταίο της πρωτάθλημα μέχρι σήμερα, χωρίς να υπολογίζεται η τρέχουσα περίοδος, υλοποιήθηκαν πολλές προσθήκες και υπήρξαν και αρκετές αποχωρήσεις παικτών κατά τη χειμερινή μετεγγραφική περίοδο. Δεδομένο άλλωστε, αφού όταν το ρόστερ είναι γεμάτο, για να αποκτηθούν κάποιοι πρέπει να υπάρχουν αποχωρήσεις, ώστε να γίνεται αντικατάσταση με θεωρητικά καλύτερους.

Σημαντικοί ποδοσφαιριστές έφυγαν και παίχτες βαρόμετρο αποκτήθηκαν. Κάποιοι αποδείχτηκαν χειρότεροι από αυτούς που έφυγαν, άλλοι δεν αγωνίστηκαν καθόλου, ενώ μερικοί, λανθασμένα είδαν την πόρτα της εξόδου, καθώς αν έμεναν και η διοίκηση δεν προτιμούσε το χρήμα της πώλησής τους, η ΑΕΛ σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα αποδυναμωνόταν.

Μπορεί μια λάθος κίνηση, ή μία σωστή να ανεβάσει ή να… κατεβάσει την ομάδα αντίστοιχα. Αυτό που είναι σίγουρό, είναι ότι σε αυτή την μετεγγραφική περίοδο, είναι δύσκολο να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές επιλογές και οι πιθανότητες αποτυχίας είναι πολλές. Οι προπονητές καταστρώνουν τα σχέδιά ενίσχυσης της ομάδας τους, ωστόσο οι πλείστοι ποδοσφαιριστές που πρέπει να αποχωρήσουν, δεσμεύονται με συμβόλαιο γεγονός που δημιουργεί πολλές φορές επιπρόσθετα προβλήματα.

Τα όσα αναφέρονται πιο κάτω αποδεικνύονται ξεκάθαρα σε αυτά τα εφτάμισι χρόνια και σίγουρα εάν πάμε πιο πίσω (μέχρι τότε που μπήκε στη ζωή μας η μετεγγραφική περίοδος Ιανουαρίου) θα βρούμε και άλλα τρανταχτά παραδείγματα. Αυτό που διαπιστώνουμε όμως, είναι ότι στις πλείστες σεζόν, η ομάδα αποδυναμώνεται σε αυτήν την περίοδο. Είναι δύσκολο να βρεις τις καλύτερες επιλογές και να είναι και πετυχημένες.

Στα θετικά μπορούμε να προσθέσουμε το γεγονός ότι οι τρεις πολύ καλές μετεγγραφές της περιόδου 2015-16 (Πέχ, Πότοκαρ, Αγκάνοβιτς), ανήκουν στον Ντούσαν Κέρκεζ, ο οποίος τότε εργάστηκε ως τεχνικός διευθυντής. Οι ΑΕΛίστες ελπίζουν πως και φέτος θα πετύχει διάνα ο Βόσνιος κόουτς των γαλαζοκίτρινων για να μπόρεσει να διατηρήσει την ομάδα του στα ψηλά.

Πάμε να δούμε τις προσθαφαιρέσεις της ΑΕΛ από τον Ιανουάριο του 2012 κι εντεύθεν, αρχίζοντας από την περσινή σεζόν!

2017-18

Από τους ποδοσφαιριστές που αποκτηθήκαν, αυτός που ίσως να ξεχώρισε ήταν ο Τεσέιρα ο οποίος σε έντεκα συμμετοχές σκόραρε τέσσερις φορές. Ωστόσο, ο Τόρες ο οποίος επίσης διατηρήθηκε φέτος μαζί με τον Ρομάν, έδειξαν επίσης καλά στοιχεία. Ο πρώτος μέχρι πριν να τραυματιστεί ήταν εξαιρετικός ενώ ο δεύτερος άρχισε να παίρνει τα πάνω του στα τελευταία ματς όπου του δίνονται και ευκαιρίες. Από τις αποχωρίσεις σίγουρα οι δύο επιθετικοί, ήταν το σημαντικό πλήγμα, αφού είχαν πολύ καλή παρουσία μέχρι τον Γενάρη.

Αποκτήθηκαν Αποχώρησαν
Τζοάν Ρομάν Μικέλ Αρουαμπαρένα
Μανουέλ Τόρες Αρτούρ Ρεζέντε
Νταβίδ Τεσέιρα Αλνταΐρ Μπαλντέ
Ντενίλσον Γκαμπιονέτα Τιάγκο ντε Λεόνσο

2016-17

Η ομάδα της Λεμεσού πραγματοποίησε ένα πολύ καλό πρώτο μισό, όμως η μετεγγραφική του Ιανουαρίου δεν ήταν επιτυχημένη. Κάποιοι παίκτες που αποχώρησαν αφήνοντας πίσω τους τεράστια κενά. Από την συγκεκριμένη μετεγγραφική περίοδο ξεχωρίζει η διαγραφή του Λούκας Σόουζα από το ρόστερ λόγω τραυματισμού. Ο Βραζιλιάνος ήταν βαρόμετρο στο χώρο του κέντρου με εξαιρετικές εμφανίσεις. Επίσης και η αποχώρηση του Σιέλη ήταν πολύ σημαντική, αφού πραγματοποιούσε ίσως τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του. Οι ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων εξαιρουμένων κάποιων καλώ εμφανίσεων του Πίτι και του Σασί.

Αποκτήθηκαν Αποχώρησαν
Φρανσίσκο Μεδίνα Λούνα (Πίτι) Πολύκαρπο Αγκινάλντο
Ισμαΐλ Σασί Κάρλος Ουέλινγκτον
Αλαΐν Μπλάνκο Ντανίλο Μπουένο
Μπογκντάν Μίτρεα Μανουέλ Παπάνγκο
Βαλεντίνος Σιέλης
Λούκας Σόουζα

2015-16

Σε μία μέτρια σεζόν με πολύ κακό ξεκίνημα, από τους ποδοσφαιριστές που αποχώρησαν κανένας εξ’ αυτών δεν μπορεί να θεωρηθεί σημαντική απώλεια, αφού σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν. Οι προσθήκες βοήθησαν στα μέγιστα στο να αλλάξει η εικόνα της ομάδας προς το καλύτερο. Από τους τέσσερις που αποκτηθήκαν, αυτός που ξεχώρισε ήταν ο Πίεχ, αλλά και οι Αγκάνοβιτς-Πότοκαρ βοήθησαν αρκετά.

 Αποκτήθηκαν Αποχώρησαν
Οστόγια Στεπάνοβιτς Τζον Αρουά
Αρκαδίους Πίεχ Βασίλης Καραγκούνης
Αντνάν Αγκάνοβιτς Μαμέ Νιάνγκ
Μίχαϊ Ντίνα Μιγκέλ Κιάμι

2014-15

Ακόμη μία μέτρια περίοδος για την ΑΕΛ με τον προγραμματισμό να φέρνει πολλές λάθος επιλογές στο λιμάνι. Οι εφτά που αποχώρησαν, ίσως να ξαλάφρωσαν κάπως και την ομάδα από οικονομικής άποψης, με τις προσθήκες τον Μεντί, Σαμπού και Σέμα να προσδίδουν ποιότητα. Αυτή τη σεζόν η ΑΕΛ άρχισε με τον Ιβάιλο Πέτεφ και ολοκλήρωσε με τον Χριστάκη Χριστοφόρου. Έφθασε στον τελικό κυπέλλου και ηττήθηκε 2-4 από τον ΑΠΟΕΛ.

Αποκτήθηκαν Αποχώρησαν
Μπερνάρ Μεντί Ζόσε Ζεζίνιο
Μασάμπα Λο Σαμπού Ρικάρντο Καντού
Μάικ Σέμα Χαϊμέ Μορένο
Ντιάγκο Ντανιελζίνιο
Ντιέγκο Μπαρσέλος
Μίκαελ Μέιρα
Λούκας Γκιγκίεβιτς

2013-14

Σεζόν-σταθμός για τους γαλαζοκίτρινους. Το χαμένο πρωτάθλημα (θυμάστε την περιβόητη ιστορία με την κροτίδα και τον Δημήτρη Μασιά) τους… στοιχειώνει μέχρι και σήμερα. Ένα γεγονός  που ίσως να έκρινε και τον τίτλο στο τέλος, ήταν η αποχώρηση του Ορλάντο Σα. Ένας ποδοσφαιριστής μεγάλης κλάσης με τεραστία έφεση στο σκοράρισμα, αφού σε 19 παιχνίδια πέτυχε 13 γκολ. Το κενό που άφησε αυτή η αποχώρηση δεν μπόρεσε να το καλύψει κάποια από της προσθήκες του Ιανουαρίου. Ο Εντού Οριόλ ήταν ο μοναδικός που βοήθησε ουσιαστικά, δείχνοντας αρκετά θετικά στοιχεία έχοντας αγωνιστεί σε 18 παιχνίδια και πετυχαίνοντας τέσσερα γκολ. Σε λιγότερο βαθμό βοήθησε ο Καλουντζέροβιτς.

Αποκτήθηκαν  Αποχώρησαν
Εντού Οριόλ Ορλάντο Σα
Nέιτς Ποτοκάρ Κάσιο Μπαρμπόσα
Άντριγια Καλουντζέροβιτς Τιάγκο Ταρζίνιο
Στάνισλαβ Γκέντσεφ Μαϊκόν Αραούζο

2012-13

Η απόκτηση του Ετσέβαν Σατσέτι ήταν μία από τις καλύτερες μετεγγραφές του Ιανουαρίου για την ΑΕΛ, ίσως και η καλύτερη των τελευταίων χρόνων. Θετική έως και πολύ κάλη μπορεί να χαρακτηριστεί η απόκτησή του Οχένε αφού βοήθησε ιδιαίτερα στην επόμενη σεζόν.

 Αποκτήθηκαν Αποχώρησαν
Eστέβαν Σατσέτι Κρις Ντίκσον
Κάρλος Οχένε  

2011-12

Στην καλύτερη σεζόν μετά από 44 ολόκληρα χρόνια η ομάδα της Λεμεσού κατέκτησε το πρωτάθλημα. Σε εκείνη την περίοδο, πραγματοποίησε τέσσερις μετεγγραφές εκ των οποίων οι δύο βοήθησαν αρκετά. Οι Ζιλμπέρτο και Ντίκσον ήταν από τους πρωταγωνιστές στο δεύτερο μισό της χρόνιας. Ο Αγκολέζος θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους μεσοεπιθετικούς που πέρασαν από την ΑΕΛ με φοβερό αριστερό πόδι και μπαλιές-διαβήτη.

Αποκτήθηκαν Αποχώρησαν
Ούγκο Σόουζα  Μπέντζαμιν Ονουάτσι
Σεμπαστιάο Ζιλμπέρτο
Κρις Ντίκσον
Αλιού Κάμπι

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ