aekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaehtnikosomonoiaolympiakospaeekpafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLigaEuro 2020

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΛ ΛΕΜΕΣΟΥΜπάζα κάτω απ το νέο στάδιο Λεμεσού, «βόμβα» στα θεμέλια του νέου...

Μπάζα κάτω απ το νέο στάδιο Λεμεσού, «βόμβα» στα θεμέλια του νέου γηπέδου

ΤΟΥ ΒΑΣΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Βόμβα στα θεμέλια του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου στη Λεμεσό αποτελεί η διαπίστωση ότι το υπέδαφος είναι προβληματικό, κάτι το οποίο ενδέχεται να εκτοξεύσει το κατασκευαστικό κόστος. Το πρόβλημα φαίνεται ότι δεν διαπιστώθηκε εγκαίρως, επειδή η γεωτεχνική μελέτη δεν επεκτάθηκε σε βάθος, ως όφειλε.

Ο πρόεδρος του ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι η γεωτεχνική μελέτη εκπονήθηκε με βάση τις οδηγίες που δόθηκαν από τα ενδιαφερόμενα σωματεία. Όπως είπε, πρόσφατα (προ ενός-δύο μηνών) εκπονήθηκε νέα μελέτη η οποία κατέδειξε το πρόβλημα με τα μπάζα και το ασταθές υπέδαφος. Τα μπάζα προέρχονταν από οικοδομές και εκτός από μπετόν εντοπίστηκε και χώμα.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», ο μελετητής του έργου εισηγήθηκε τη δημιουργία διώροφου χώρου στάθμευσης κάτω από τις κερκίδες, ώστε τα θεμέλια να «πατήσουν» σε στέρεο έδαφος.

Όσον αφορά στις εκτιμήσεις για αύξηση του κόστους, ο πρόεδρος του ΚΟΑ ανέφερε στον «Φ» πως οι μελετητές εξέφρασαν την άποψη πως η προτεινόμενη λύση θα είναι και πιο οικονομική.

Αξίζει να σημειωθεί πως κάτω από σημείο του γηπέδου περνά και ο Νότιος Αγωγός, κάτι το οποίο επίσης έπρεπε να ληφθεί υπ’ όψιν, αν και φαίνεται πως ενώ ήταν εύκολο να διαπιστωθεί εξαρχής, αυτό δεν έγινε. Μάλιστα, ο εργολάβος απαίτησε ήδη επιπλέον αμοιβή λόγω του ότι η περίπτωση του αγωγού πρέπει να τύχει ειδικού χειρισμού ώστε να μην υποστεί ζημιά. Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι για το θέμα του αγωγού υπάρχει συνεργασία με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, το οποίο παρακολουθεί την κατάσταση με στόχο να μην προκληθεί οποιαδήποτε ζημιά στον αγωγό.

Όσον αφορά στη δημιουργία των υπόγειων χώρων στάθμευσης, θα απαιτηθούν εκσκαφές σε βάθος επτά μέτρων, ενώ αναμένεται να τροποποιηθεί και μέρος των σχεδιασμών όσον αφορά στην πρόσβαση και αποχώρηση από το πάρκινγκ.

Περαιτέρω, κάποιοι θεωρούν πως εγείρεται και θέμα ασφάλειας υπό την έννοια του ελέγχου όσον αφορά στο ποιος μπαίνει στους υπόγειους χώρους στάθμευσης, ποιος βγαίνει, τι πιθανώς κουβαλά μαζί του, αν αποθηκεύονται εκρηκτικά, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα με σκοπό να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του αγώνα κ.ά. Βεβαίως, το ίδιο ισχύει και για την ασφάλεια των επισήμων ή και άλλων προσκεκλημένων.

Εγείρεται επίσης θέμα ως προς το κατά πόσον ο ΚΟΑ γνώριζε από την αρχή το πρόβλημα και πώς αντέδρασε, αν αντέδρασε. Όπως πληροφορείται ο «Φ», προς το παρόν ο ΚΟΑ ζήτησε από την υπηρεσία να εξετάσει το θέμα από πλευράς κόστους με βάση την τιμή μονάδος του συμβολαίου. Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως ο Οργανισμός ενημερώθηκε πρόσφατα για τα προβλήματα που προέκυψαν. Όπως ανέφερε, αρχικά θορυβήθηκε όταν άκουσε για την ύπαρξη των προβλημάτων, αλλά, όπως εξήγησε, οι ανησυχίες του καθησυχάστηκαν όταν δόθηκαν εξηγήσεις από τους μελετητές.

Το θέμα του Νότιου Αγωγού

Όπως πληροφορείται ο «Φ», ο εργολάβος υπέδειξε ότι το βάρος των εκσκαφέων είναι δυνατόν να προκαλέσει ζημιά στον αγωγό, οπόταν του υπεδείχθη να εκτελέσει τις εργασίες με ελαφρότερου τύπου εκσκαφέα, δηλαδή μικρότερο, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε επιμήκυνση των εργασιών και κατ’ επέκταση σε αύξηση του κόστους το οποίο θα πληρώσει το Δημόσιο.

Κόστος πέραν των €30 εκατ.

Η προσφορά κατασκευής του σταδίου κατακυρώθηκε στην κοινοπραξία CYFIELD – NEOPHYTOU JV έναντι €31.333.000 πλέον ΦΠΑ. Αρχικά το κόστος εκτιμήθηκε στα €15 εκατ. Στον προϋπολογισμό του 2018 περιελήφθη πρόνοια €7.263.600. Επιπρόσθετα, στο επεξηγηματικό υπόμνημα υπάρχει σημείωση ότι για το ίδιο έργο αναμένεται να δαπανηθούν το 2019 €9.400.000 και το 2020 ακόμη €9.400.000, δηλαδή η συνολική πρόνοια για τα τρία έτη ανέρχεται σε €26.063.600.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ο πρόεδρος του ΚΟΑ διαβεβαίωσε πως τα προβλήματα που εντοπίστηκαν δεν θα οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου και προς τον σκοπό αυτό ενισχύθηκε τόσο η ομάδα των εργολάβων όσο και των μελετητών. Ειδικά για τα μπάζα ανέφερε πως οι εργολάβοι εξασφάλισαν άδεια και τα επεξεργάζονται επιτόπου. Στις 22 Μαΐου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Κολόσσι με πρωτοβουλία του κ. Μιχαηλίδη, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν τα διάφορα προβλήματα που ανεφύησαν, χωρίς ωστόσο να βγει προς τα έξω οτιδήποτε σχετικό με τον εντοπισμό των μπάζων και του ασταθούς υπεδάφους κάτω από το γήπεδο.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “O Φιλελεύθερος”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ