aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΛ ΛΕΜΕΣΟΥ«Απανωτά λάθη στο γήπεδο της Λεμεσού, αγνοήθηκε το τμήμα αναπτύξεως υδάτων»

«Απανωτά λάθη στο γήπεδο της Λεμεσού, αγνοήθηκε το τμήμα αναπτύξεως υδάτων»

Την αναστολή των έργων για ανέγερση του νέου γηπέδου στη Λεμεσό αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των εργασιών. Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον ΚΟΑ να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αναθεώρηση και ολοκλήρωση της υφιστάμενης μελέτης και επίλυση όλων των προβλημάτων που έχουν ήδη εντοπιστεί ή που θα εντοπιστούν.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ACTIVE (107.4 & 102.5) και την εκπομπή «Τα Λέμε Όλα» η αναπληρώτρια διευθύντρια τεχνικού ελέγχου της ελεγκτικής υπηρεσίας, Στάλω Αριστείδου επεσήμανε ότι έγιναν απανωτά λάθη, ενώ δεν λήφθηκαν υπόψη οι προειδοποιήσεις του τμήματος αναπτύξεως υδάτων

Αναλυτικά οι δηλώσεις

«Όντως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την υλοποίηση των έργων του γηπέδου. Ο ΚΟΑ έχει προσφοροδοτήσει το έργο, το οποίο αρχικά να θυμίσουμε είχε γίνει από συμβούλους των σωματείων. Έγινε μία μελέτη, στη συνέχεια προσφοροδοτήθηκε το έργο από τον ΚΟΑ, κατακυρώθηκε και ήταν για ένα ποσό 31.000.000. Ο χρόνος κατασκευής του έργου ήταν 28 μήνες και ξεκίνησε το έργο με προβλήματα. Φάνηκε κατά τις εκσκαφές ότι το υπέδαφος δεν ήταν κατάλληλο και ότι υπάρχουν αγωγοί όπως ο Νότιος Αγωγός που εμπόδιζαν τους τοίχους αντιστήριξης του γηπέδου».

Δεν ήταν γνωστό εξ αρχής; «Ήταν γνωστό. Το τμήμα αναπτύξεως υδάτων είχε ενημερώσει τότε τους μελετητές. Δεν γνωρίζω τους λόγους που δεν ελήφθησαν υπόψη όλα αυτά. Επίσης η γεωλογική μελέτη που έγινε δεν ήταν σε βάθος και αναγκάστηκε εκ των υστέρων να προχωρήσει σε νέα έρευνα που διαφάνηκε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στην κατασκευή των τοίχων».

Όλα αυτά φέρνουν επιπρόσθετο κόστος, σωστά; «Βεβαίως και πέραν αυτού υπάρχει και τρομερή καθυστέρηση. Η Υπηρεσία μας επανειλημμένα απευθύνθηκε στον ΚΟΑ. Τα χρονικά περιθώρια που τέθηκαν για υλοποίηση του έργου ήταν εξ αρχής στενά, επομένως η οποιαδήποτε καθυστέρηση θα ήταν ακόμα πιο σημαντική στην τήρηση του χρονοδιαγράμματο».

Ποιος ευθύνεται; «Η μελέτη που έγινε δεν ήταν η ενδεδειγμένη. Και δεν έχει ολοκληρωθεί. Το έργο προσφοροδοτήθηκε με τη συνηθισμένη μέθοδο. Έπρεπε όλα τα σχέδια και οι μελέτες να είναι διπλοελεγμένες, κάτι που δεν έγινε για να ξεκινήσει ένας εργολάβος να κατασκευάσει το γήπεδο. Με αυτή τη μέθοδο είναι πολύ σημαντικό τα σχέδια και η μελέτη να ήταν τα ενδεδειγμένα. Μετά έπρεπε ο ΚΟΑ που συντόνιζε και συντονίζει μέχρι σήμερα να φροντίσει ώστε να γίνουν νέες μελέτες το συντομότερο. Οι οποίες ακόμα γίνονται, δεν έγιναν ακόμη. Όφειλαν οι σύμβουλοι από την στιγμή που υπήρχαν προβλήματα να δώσουν νέες μελέτες».

Το πρόστιμο είναι 300.000 το μήνα; «Δεν έχουμε ακόμα συγκεκριμένο ποσό, αλλά ναι είναι σημαντικό το ποσό. Υπάρχει εισήγηση ώστε η διαχείριση να αναληφθεί από το Τμήμα Δημοσίων Έργων για να χειριστεί το θέμα με τον εργολάβο και να συνεχίσει το έργο χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Eάν συνεχίσει το φαινόμενο τότε ναι ο φορολογούμενος πολίτης θα χρειαστεί να πληρώσει. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να ελαχιστοποιηθούν».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ