aekaelakritasanorthosisapoelapollonarisdoksakarmiotissasalaminaomonoiaolympiakosparalimnipafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΛ ΛΕΜΕΣΟΥΑναστέλλονται τα έργα για την ανέγερση γηπέδου στη Λεμεσό

Αναστέλλονται τα έργα για την ανέγερση γηπέδου στη Λεμεσό

Την αναστολή των έργων για ανέγερση του νέου γηπέδου στη Λεμεσό αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των εργασιών. Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον ΚΟΑ να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αναθεώρηση και ολοκλήρωση της υφιστάμενης μελέτης και επίλυση όλων των προβλημάτων που έχουν ήδη εντοπιστεί ή που θα εντοπιστούν.

Διαβάστε επίσης: Προσοχή, διότι αντί για γήπεδο θα χτιστεί φράγμα μεγαλύτερο από του Κούρρη

Ταυτόχρονα ο ΚΟΑ με τη βοήθεια του Τμήματος Δημοσίων Έργων θα επιχειρήσει σε συνεργασία με τον ανάδοχο στην αναστολή των εργασιών μέχρι την συμπλήρωση των μελετών για την αποφυγή πρόσθετων καθυστερήσεων/απαιτήσεων από τον εργολάβο.

Διαβάστε επίσης: Φέσι €1,500,000 για το γήπεδο της Λεμεσού πριν αρχίσουν τα έργα

Το χρονοδιάγραμμα συμπλήρωσης και παραλαβής των μελετών θα είναι το τέλος Οκτωβρίου 2019. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει το σημερινό δημοσίευμα του «Φ» ότι οι φορολογούμενοι πολίτες μπορεί να βρεθούν προ της δυσάρεστης έκπληξης να κληθούν να καταβάλουν €1,5 εκατ., υπό μορφή αποζημιώσεων, στους εργολάβους του νέου σταδίου ποδοσφαίρου της Λεμεσού και μάλιστα χωρίς να κτιστεί ούτε ένα τούβλο, λόγω των καθυστερήσεων που σημειωθήκαν στην έναρξη των εργασιών, οι οποίες έπρεπε να αρχίσουν εδώ και πέντε μήνες.

Διαβάστε επίσης: Μπάζα κάτω απ το νέο στάδιο Λεμεσού, «βόμβα» στα θεμέλια του νέου γηπέδου

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι εργολάβοι θεωρούν ότι δικαιούνται αποζημίωση €300.000 τον μήνα και το χειρότερο είναι ότι ουδείς γνωρίζει πότε θα αρχίσουν οι εργασίες. Όπως έγραψε ήδη ο «Φ», το έργο καθυστερεί λόγω του ότι κάτω από τον χώρο που θα κτιστεί το γήπεδο βρέθηκαν τόνοι μπαζών, ενώ εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι κάτω από τον χώρο διέρχεται ο Νότιος Αγωγός, αλλά και αγωγός αφαλάτωσης.

Διαβάστε επίσης: Μας ταλαιπωρούν τα… μπάζα

H ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου

«Για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή του νέου γηπέδου Λεμεσού και οφείλονται στο γεγονός ότι οι αρχικές μελέτες, που ανάγονται στην περίοδο πριν από το 2013, και εξ ανάγκης υιοθετήθηκαν λόγω συμβατικών υποχρεώσεων των τριών Ποδοσφαιρικών Σωματείων της Λεμεσού με ιδιώτες μελετητές, παρουσιάζονται στην πράξη είτε ελλιπείς είτε προβληματικές, αλλά και επειδή ο αρχιτέκτονας του έργου κ. Πέτρος Κονταρίδης αιτήθηκε απεμπλοκή από το έργο, προβάλλοντας το επιχείρημα της μετατροπής της ιδιωτικής σύμβασης σε δημόσια σύμβαση και επιπρόσθετα λαμβάνοντας υπόψη ότι το εν λόγω έργο είναι τεχνικό παρά οικοδομικό και άρα κρίνεται πως το Τμήμα Δημοσίων Έργων είναι το πλέον κατάλληλο να είναι η αναθέτουσα/επιβλέπουσα Αρχή λόγω τεχνογνωσίας σε τέτοιου είδους συμβάσεις, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα τα ακόλουθα:

(α) Εξουσιοδότησε τον ΚΟΑ να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, για την αναθεώρηση και ολοκλήρωση της υφιστάμενης μελέτης και επίλυση όλων των προβλημάτων που έχουν ήδη εντοπιστεί ή που θα εντοπιστούν στο μέλλον. Ταυτόχρονα, ο ΚΟΑ θα διασφαλίσει ότι ο ένας εκ των μελετητών που είναι συμβεβλημένος με τα Σωματεία θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες και θα διασφαλίσει επιπλέον μέσω του μελετητή αυτού την παροχή υπηρεσιών από ανεξάρτητο εξειδικευμένο γραφείο μελετητών πολιτικών μηχανικών που θα αναλάβει να επικαιροποιήσει τη μελέτη του έργου.

Ταυτόχρονα ο ΚΟΑ με τη βοήθεια του Τμήματος Δημοσίων Έργων θα προχωρήσει σε συνεργασία με τον ανάδοχο, αν τούτο είναι δυνατόν, στην αναστολή των εργασιών μέχρι τη συμπλήρωση των μελετών για την αποφυγή πρόσθετων καθυστερήσεων/ απαιτήσεων από τον εργολάβο.

Το χρονοδιάγραμμα συμπλήρωσης και παραλαβής των μελετών θα είναι το τέλος Οκτωβρίου του 2019.

(β) Εξουσιοδότησε τον ΚΟΑ να υποβάλει αίτημα στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων, για να οριστεί το Τμήμα Δημοσίων Έργων ως Αναθέτουσα Αρχή για την ανέγερση του νέου γηπέδου Λεμεσού, σε αντικατάσταση του ΚΟΑ το συντομότερο δυνατό.

(γ) Το Υπουργικό Συμβούλιο ζητά επίσης από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, να συστήσει αμέσως ομάδα παρακολούθησης διαχείρισης και επίβλεψης του έργου σε συνεργασία με τους μελετητές. Ο μελετητής του έργου δεν θα απεμπλακεί από τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη συμφωνία με τα Σωματεία και ΚΟΑ και θα συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του σε σχέση με τη μελέτη και προβλήματα που θα απορρέουν από αυτή.

Το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε τις πιο πάνω αποφάσεις λαμβάνοντας πλήρως υπόψη και τις εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή επί του θέματος αυτού».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ