aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Μπάσκετ Κύπρου | Νέα απο το Μπάσκετ στη ΚύπροΑ' Κατηγορία Μπάσκετ ΚύπρουΑΕΛ: Η απαρχή μιας ιστορίας και το ρεκόρ που αναζητά… διάδοχο

ΑΕΛ: Η απαρχή μιας ιστορίας και το ρεκόρ που αναζητά… διάδοχο

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ

Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν τελικά η «βασίλισσα» της κυπριακής καλαθόσφαιρας, η ΑΕΛ αγωνισθεί στο πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας κατά την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο. Τα εμπόδια είναι πολλά, όπως είχαμε αναφέρει πριν από λίγο καιρό, τη στιγμή που για το παρών, δεν υπάρχει κάτι νεότερο για να ενημερώσουμε τον κόσμο…

Κανείς, όμως, δεν ξέρει και πότε μια ιστορία επαναλαμβάνεται. Εμείς θα μεταφέρουμε τη σκέψη κάποια χρόνια πριν και συγκεκριμένα, στα τέλη Αυγούστου του 2002. Τότε που άρχισε μια ιστορική κυριαρχία για την ΑΕΛ, που κράτησε για πέντε χρόνια, όσα ήταν και τα συνεχόμενα της πρωταθλήματα, ένα ρεκόρ που ακόμη, αναζητά… διάδοχο!

Μια κυριαρχία που επεκτάθηκε και στην Ευρώπη, με επιστέγασμα την κατάκτηση του περιφερειακού πρωταθλήματος Νότιας Ευρώπης, όταν στις 13 Φεβρουαρίου του 2003, η ΑΕΛ νικούσε με 91-82 την Ιγκοκέα, στον τελικό που έγινε στο κλειστό του Απόλλωνα!

Στα τέλη Αυγούστου λοιπόν, ο Βασίλης Φραγκιάς έφθανε στην Κύπρο για να ξεκινήσει την προετοιμασία της ομάδας. Βρήκε όμως μια χαώδη κατάσταση με όλη τη σημασία της λέξης. Το μόνο που βρήκε, ήταν ένα εγκαταλειμμένο «Νίκος Σολομωνίδης», έναν μονοψήφιο αριθμό παικτών, να κατεβαίνουν για προπόνηση και μεταξύ αυτών, οι Αμερικανοί Γούτγουερτ και Βαν Ντάικ.

Ο Βασίλης Φραγκιάς αποχώρησε και οι ιθύνοντες της ΑΕΛ, έπρεπε να εύρισκαν άμεσα αντικαταστάτη. Σκέφτηκαν τον Ντράγκαν Ράτσα, που λίγους μήνες πριν τερμάτιζε την ενεργό δράση, αγωνιζόμενος κατά την τελευταία του χρονιά ως παίκτης, στην ΑΕΛ (με τον αγαπημένο αριθμό του, το 4).

Το πώς βρήκαν τον αριθμό του στη Σερβία και ποιος του τηλεφώνησε, είναι μια άλλη ιστορία… Ο Ράτσα, ήλθε σαν «καμικάζι» στη Λεμεσό και ανοίγοντας την καριέρα του ως προπονητής, ανέλαβε την ΑΕΛ, η οποία στο πρώτο της παιχνίδι (πρεμιέρα αγωνιστικής περιόδου 2002-03), νίκησε στο «Νίκος Σολομωνίδης» τον Απόλλωνα με σκορ 66-60, με τον Γούτγουερτ να σκοράρει 19 πόντους.

Ο συμπολίτης, ήταν πολύ ενισχυμένος τότε, όπως και οι Κεραυνός, ΑΠΟΕΛ. Αλλά η συνέχεια ήταν γνωστή για την ΑΕΛ. Τόσο γνωστή, όσο και ιστορική!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ