aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΖ ΖΑΚΑΚΙΟΥΥπάρχει ζωή και μετά το ποδόσφαιρο

Υπάρχει ζωή και μετά το ποδόσφαιρο

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Η αλλαγή που υπάρχει στη ζωή ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή όταν σταματάει την ενεργό δράση μπορεί να αποδειχθεί… δραματική. Παρόμοια αυτό ισχύει στη ζωή του κάθε ανθρώπου που βγαίνει στη σύνταξη. Σε σχετική έρευνα που διεξήγαγε η FIFPro (Παγκόσμια Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών) σε συνεργασία με τις Ενώσεις τους στην Αυστραλία, Ιρλανδία, Σκωτία, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία και ΗΠΑ αρκετοί ποδοσφαιριστές που συνταξιοδοτούνται αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής ασθένειας.

Διακόπτουν την εντατική προπόνηση, χάνουν τη δομή που είχε η ζωή τους, ενώ χρειάζεται να επανακαθοριστούν στην κοινωνία και να βρουν άλλο επάγγελμα. Ως εκ τούτου είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Από αυτό τον κανόνα δεν μπορεί να μένουν εκτός και οι Κύπριοι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Είναι απόλυτα φυσιολογικό σε κάθε τέλος, απότομη αλλαγή, σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας, να δημιουργούνται συναισθηματικές συσπάσεις. Κάποιοι τις αντέχουν και άλλοι όχι. Όλοι όμως επηρεάζονται. Η μετάβαση από ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής σε άλλο χρειάζεται προετοιμασία.

Θεραπεία ή έστω σε κάποιο βαθμό, σε αυτό το στάδιο προσαρμογής έρχεται να δώσει η FIFPro  προσφέροντας προγράμματα υποτροφιών στα μέλη της (Αθλητική Διοίκηση, Διοίκηση Επιχειρήσεων). Ο πρώτος Κύπριος ποδοσφαιριστής που έχει ήδη εξασφαλίσει το δίπλωμα του είναι ο Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης. Φοίτησε εξ’ αποστάσεως στο πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης. Από το Σεπτέμβριο του 2017 η FIFPro σε αποκλειστική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας την επόμενη πενταετία και θα φροντίζει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των αθλητών στους Συνδέσμους μέλη της Ευρώπης και 30 Συνδέσμους στην Αφρική, Ασία και Αμερικανική Ήπειρο.

Οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές δεν έχουν τον χρόνο να σπουδάσουν. Η FIFPro αναγνωρίζοντας αυτές τις δυσκολίες ήρθε να καλύψει ένα μεγάλο κενό και να ενισχύσει την ψυχολογία των μελών της με την εξ’ αποστάσεως μάθηση τους. Παράλληλα αναμένεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετική η απόκτηση πτυχίου αφού θα μπορούν να σχεδιάσουν την υπόλοιπη τους ζωή, εντασσόμενοι ομαλότερα στη νέα κοινωνία όπου οι προβολείς της δημοσιότητας σβήνουν. Η προσαρμογή τους θα είναι περισσότερο ήπια σε σύγκριση με συναδέλφους τους που δε θα είναι έτοιμοι για αυτή την καινούρια αρχή του… βετεράνου ποδοσφαιριστή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ