aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΒασίλης Δημητρίου: «Δεν πληρώνεις φόρο με τα λόγια. Έκανα αυτοκριτική»

Βασίλης Δημητρίου: «Δεν πληρώνεις φόρο με τα λόγια. Έκανα αυτοκριτική»

Κοινό μήνυμα στήριξης των Κύπριων διαιτητών έστειλαν οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των ομάδων Α’ Κατηγορίας σε χθεσινή συνάντηση με τα μέλη του Συνδέσμου Διαιτητών Κύπρου.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Active (107,4 & 102,5) και την εκπομπή «Βάλε ένα γκολ» με τους Ιάκωβο Κακουρή και Πανίκο Θεοδοσίου o γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Διαιτητών, Βασίλης Δημητρίου τόνισε ότι οι διαιτητές υποσχέθηκαν να κάνουν νέα αρχή με στόχο να περιορίσουν τα σοβαρά λάθη που έκαναν στη διακοπείσα σεζόν. Ο έμπειρος ρεφ μετέφερε το θετικό κλίμα από τη συνάντηση που έγινε στο οίκημα του Συνδέσμου Διαιτητών και τόνισε πως καθρέφτης για όλους είναι το γήπεδο.

Σας άφησε η συνάντηση αισιόδοξα μηνύματα; Όλοι πιστεύουν ότι έγινε βήμα προς την σωστή κατεύθυνση; «Ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Πρώτη φορά έγινε συνάντηση προέδρων των ομάδων με τους διαιτητές. Το θέμα είναι τι θα γίνει μετά από ένα λάθος σφύριγμα. Δεν θέλουμε να προκαταλάβουμε κάτι, μένουμε στη χθεσινή συνάντηση, ήταν εποικοδομητική και όλοι έφυγαν από εκεί με θετικά μηνύματα και ενδείξεις».

Ο κ. Πάπουτσος είπε κάτι σημαντικό, ότι πέρσι δεν ήταν καλή η παρουσία των Κύπριων διαιτητών γι’ αυτό και ήρθαν ξένοι διαιτητές. Εσείς ως πρωταγωνιστές το έχετε συνειδητοποιήσει; «Εμείς δώσαμε την άδεια, σε εισαγωγικά, να έρθουν οι ξένοι γιατί δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάκτυλό μας. Όντως έγιναν λάθη από τη διαιτησία, κρίναμε με βάση την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι θα ήταν καλύτερο να έρθουν οι ξένοι εκείνο τον καιρό για να λιγοστέψουν τα προβλήματα. Όταν ήρθαν οι ξένοι όντως δεν υπήρχαν τόσες αντιδράσεις, σε σχέση με όταν σφυρίζαμε εμείς».

Το κλίμα που βγήκε είναι ότι αρχίζουμε με Κύπριους και να μην έρθουν ξένοι διαιτητές; «Όλοι είπαν ότι δεν θέλουν ξένους διαιτητές. Το πρώτο που είπαν είναι ότι εμπιστεύονται τους Κύπριους διαιτητές. Ο μόνος που μίλησε ανοικτά και είχαμε μία συζήτηση ήταν ο πρόεδρος του Απόλλωνα, ο κ. Νίκος Κίρζης, ο οποίος και αυτός δεν είναι υπέρ του να έρχονται συνέχεια ξένοι, απλώς είπε να συμπληρώνουν κάποιοι ξένοι τους δικούς μας. Αυτή ήταν η θέση του και πριν. Η θέση της μεγάλης πλειοψηφίας των πρόεδρων ψες είναι ότι στηρίζουν τον Κύπριο διαιτητή».

Τι μας κάνει αισιόδοξους ότι φέτος θα είναι καλύτερη η κυπριακή διαιτησία; Τι άλλαξε σε σχέση με πέρυσι; Θα διαβάσουν οι διαιτητές καλύτερα τους κανονισμούς; «Τους κανονισμούς όλοι τους γνωρίζουν, δεν χρειάζεται να τους διαβάσουν τώρα. Πάντα δουλεύουμε για το καλύτερο. Το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι λαθών, θα υπάρχουν λάθη. Εμείς από την πλευρά μας πρέπει να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τα σημαντικά λάθη που κρίνουν τους αγώνες. Αυτό που είπαμε είναι να κάνουμε όλοι ένα νέο restart. Δεν είναι θέμα υπόσχεσης, το θέμα είναι να υλοποιήσουμε αυτό που είπαμε για βελτίωση. Δεν πληρώνεις φόρο με τα λόγια. Εμείς υποσχεθήκαμε ότι με τη νέα σεζόν θα προσπαθήσουμε να είμαστε όσο το δυνατό καλύτερα με λιγότερα λάθη».

Την ατάκα της βραδιάς την είπε ο κ. Καραπατάκης, που είπε ότι είναι ρεζιλίκι να φέρνουμε ξένους διαιτητές. Είχαμε δύο φιλικά και τελικά άλλαξαν οι διαιτητές. Ανάμεσα στα συγκεκριμένα ονόματα διαιτητών που συζητήθηκαν ήταν και το δικό σας. Αυτό το θέμα πόσο ενοχλητικό είναι για τους διαιτητές και κατ’ επέκταση μπήκατε στη θέση των ομάδων ποτέ; Λένε ότι για μένα τα λάθη του Βασίλη Δημητρίου δεν ήταν άτυχη στιγμή, αφού έγινε και μία και δύο και τρεις φορές, άρα δεν τον θέλω: «Όσον αφορά τους ορισμούς στα φιλικά που άλλαξαν πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις. Η μία ήταν η χθεσινή συνάντηση και η άλλη να συναντηθούμε με την Ομοσπονδία για να το συζητήσουμε. Ο Βασίλης Δημητρίου είναι από το 2009 στην Α’ Κατηγορία. Μπορεί με τον τρόπο μου να διαχειρίζομαι την κατάσταση αλλιώς. Ένας πιο νεαρός διαιτητής μπορεί να επηρεαστεί περισσότερο από εμένα. Καλό είναι να στηριχθούν οι νέοι διαιτητές. Δεν είναι ορθό να “πυροβολείται” ένας διαιτητής με το πρώτο λάθος που υποπίπτει από την στιγμή που λέμε ότι θέλουμε νέο αίμα στην κυπριακή διαιτησία».

Δεν απάντησες, όμως, στην ουσία της ερώτησης. Τον Βασίλη Δημητρίου δεν τον θέλουν στα παιχνίδια τους κάποια σωματεία. Δεν τον θέλει ο Απόλλωνας. Δεν τον θέλει η Ανόρθωση επίσης για ένα παιχνίδι με τον ΑΠΟΕΛ στο ΓΣΠ, που ζήτησε δύο πέναλτι, κόκκινες και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Πώς να μην δημιουργηθεί η προκατάληψη; Μήπως βοηθάμε στη γιγάντωση της προκατάληψης; Θέλουμε απάντηση γιατί και ο κόσμος έχει κριτική άποψη. Να βγει μια φορά ένας διαιτητής να πει ότι «ναι, τα έκανα θάλασσα σε εκείνο το παιχνίδι» και όχι να επιβραβεύεται με νέο ορισμό την επόμενη βδομάδα: «Εγώ είμαι από το 2009 στην Α’ Κατηγορία, έκανα πάρα πολλά παιχνίδια. Είμαι ο παλιός μετά την αποχώρηση του Λεόντιου Τράττου. Όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορείς να μην κάνεις λάθη. Σίγουρα μετά από αυτά τα παιχνίδια που είπατε, δεν θέλω να κάνω ανάλυση, έκανα την αυτοκριτική μου και σίγουρα έκανα λάθη. Δεν το αρνούμαι και σίγουρα ο φακός είναι εκεί και δεν μπορούμε να κρυφτούμε».

Όταν ο Κίκης Φιλίππου με τόση εμπειρία λέει ότι δυστυχώς έγιναν λάθη που δεν είναι ανθρώπινα πάει να πει ότι ξεπεράσαμε την κόκκινη γραμμή. Το πρόβλημα για τον Κύπριο ποδοσφαιρόφιλο είναι ο διαχωρισμός του λάθους, του ανθρώπινου με το μη ανθρώπινου. Όταν με την εμπειρία του ο πρόεδρος του Εθνικού λέει αυτό το πράγμα σημαίνει υπάρχει ένας ιός που ταλανίζει το χώρο της διαιτησίας. Δηλαδή, ότι υπάρχει ένας διαιτητής που πάει και σφυρίζει ότι βλέπει και κάποτε σφυρίζει ότι του γουστάρει. Εδώ είναι η οριακή γραμμή που πρέπει να την ξεκαθαρίσουν στο μυαλό τους όλοι οι διαιτητές. Και ο Βασίλης Δημητρίου και οι πιο νεαροί διαιτητές. Μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι αυτό είναι ένα φαινόμενο του παρελθόντος; «Στα λόγια είναι εύκολο, το θέμα είναι οι πράξεις. Όλοι θα κριθούμε στο γήπεδο. Ο καθρέφτης είναι το γήπεδο. Αν όλα αυτά μείνουν στα λόγια θα έχετε όλοι σας τον λόγο να κρίνεται και να κατακρίνεται. Να περιμένουμε να ξεκινήσει η σεζόν, να δούμε και να κρίνουμε».

Η παρέμβαση των ομάδων είναι τόσο δυνατή που μπορούν και αλλάζουν διαιτητές στα φιλικά. Φαντάζεστε κύριε Δημητρίου τι γίνεται στα επίσημα; «Αυτό που γνωρίζω είναι ότι τους διαιτητές τους ορίζει ο πρόεδρος της επιτροπής διαιτησίας».

Καλά, γίνεται να μην γνωρίζει ο πιο παλιός διαιτητής ότι υπάρχουν παρεμβάσεις; «Αν έχετε κάποιες πληροφορίες πείτε μας και εμάς».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν είμαστε ειλικρινείς. Οι Άγγλοι ή οι Γερμανοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πουν ότι τα έκαναν θάλασσα σε ένα παιχνίδι. Πες μας το μεγαλύτερο λάθος που έκανες τα τελευταία 11 χρόνια; «Λάθη έκανα πολλές χρονιές…».

Πες μας ένα που θυμάσαι έντονα. Πρόσφατα σου έκαναν σκίτσο ότι έπαιζαν μπάσκετ μέσα στην περιοχή και δεν έδωσες πέναλτι. Στο παρελθόν άλλα πολλά. Αυτό λέμε, ότι φοβόμαστε να πούμε ότι έκανα λάθος: «Δεν μπορούμε από μόνοι μας να βγούμε και να το πούμε. Αν χθες έκανα σημαντικό λάθος πώς θα το πω δημόσια; Δυστυχώς στην Κύπρο δεν επιτρέπεται λόγω του σύμφωνου διαιτησίας. Περιμένουμε την ημέρα που αφυπηρετούμε για να το κάνουμε».

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο σου λάθος; «Θα σας το πω σε δύο χρόνια που θα σταματήσω».

Πότε θα κάνεις παιχνίδι του Απόλλωνα; «Εγώ δεν έχω πρόβλημα με καμία ομάδα, είμαι έτοιμος για όλα τα παιχνίδια».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ