aekaelakritasanorthosisapoelapollonarisdoksakarmiotissasalaminaomonoiaolympiakosparalimnipafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΒάλτε την τεχνολογία στο ποδόσφαιρο, να ησυχάσουμε! (2)

Βάλτε την τεχνολογία στο ποδόσφαιρο, να ησυχάσουμε! (2)

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡH

Αν γίνονταν αυτά που έγιναν στη Δερύνεια (Αναγέννηση – Παραλίμνι 2-3) σε αγώνα μεγάλης ομάδας στην Α’ Κατηγορία, οι ποδοσφαιρόφιλοι στον τόπο μας δεν θα είχαν άλλο θέμα συζήτησης για μία εβδομάδα. Τουλάχιστον… Πάλι καλά που ο αγώνας μεταδόθηκε τηλεοπτικά για να έχουμε «καθαρή» εικόνα. Στο 4′ ο διαιτητής δείχνει κίτρινη κάρτα στον Φίλγκεϊτ των γηπεδούχων για διαμαρτυρία. Φαίνεται καθαρά στα τηλεοπτικά πλάνα. Στο 40’ κιτρινίζεται και ο Βλασόπουλος (κι αυτός των γηπεδούχων) για δυνατό φάουλ στο κέντρο του γηπέδου. Από την τηλεοπτική μετάδοση διαπιστώνεται ότι μετά από παρέλευση 45 δευτερολέπτων κάποιος απ’ έξω ενημερώνει τον διαιτητή ότι είναι η δεύτερη κίτρινη του Βλασόπουλου και πρέπει να αποβληθεί! Οπόταν, ο διαιτητής Κωνσταντίνος Φωτίου σπεύδει να τον αποβάλει!

Στο σημείο εκείνο το σκορ ήταν 2-0 υπέρ της Αναγέννησης Δερύνειας… Στο τέλος, όμως, η νίκη και το τρίποντο πήγε στην Ένωση Νέων Παραλιμνίου που έκανε την ανατροπή και με τρία τέρματα στο τελευταίο 25λεπτο έφτασε στο 2-3. Βέβαια, ποδόσφαιρο είναι και κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι το Παραλίμνι δεν θα μπορούσε να γυρίσει το ματς 11 εναντίον 11. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι η άδικη και ανεξήγητη απόφαση του διαιτητή, επηρέασε σημαντικά την Αναγέννηση που προσπαθεί να βρει το δίκιο της, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρει. Δεν μιλάμε απλά για ένα «χοντρό» λάθος της διαιτησίας. Μιλάμε για διαιτητικό «έγκλημα». Και κάτσε τώρα να βρεις την άκρη. Μπορεί κανείς να αναλογιστεί το μέγεθος της «γκάφας» αν στο τέλος του πρωταθλήματος η Δερύνεια υπολείπεται δύο βαθμούς για να ανέβει κατηγορία; Ή πέσει κατηγορία με διαφορά δύο βαθμών από την ομάδα που σώζεται;

Επανερχόμαστε στο σενάριο μία τέτοια «γκάφα» να γίνει στη μεγάλη κατηγορία. Δεν μας ξεπλένει ούτε ο Ιορδάνης ποταμός… Η δε χρονική στιγμή της «γκάφας», μάλλον διαβολική σύμπτωση, αφού τις τελευταίες ημέρες έχει ζεσταθεί η συζήτηση για την εφαρμογή των συστημάτων «Επαναληπτικής Προβολής (VAR)» και «Goal Line Technology». Μία μορφή τεχνολογίας που έγινε αποδεκτή από την ποδοσφαιρική κοινότητα κι όπου εφαρμόζεται, σε μεγάλο βαθμό έχουν επιλυθεί τέτοιου είδους προβλήματα.

Στο κυπριακό ποδόσφαιρο, όπου η καχυποψία και η προκατάληψη είναι… καθημερινότητα, το VAR και το Goal Line Technology θα μπορούσε να είναι βήμα προς την ορθή κατεύθυνση. Και για να μην κατηγορηθώ για… πλάτες στην Ομόνοια που υπέβαλε τη σχετική πρόταση την περασμένη εβδομάδα, απ’ αυτήν εδώ τη στήλη, πριν από ένα χρόνο (25 Αυγούστου 2016) έγραφα ακριβώς τα ίδια με τίτλο «Βάλτε την τεχνολογία στο ποδόσφαιρο, να ησυχάσουμε!». Δεν ήταν τίποτε άλλο από επιχειρήματα για τη χρήση παρόμοιων συστημάτων σε άλλα αθλήματα:

Στο τένις, εδώ και χρόνια έχουμε το «Hawk-Eye», το σύστημα τεχνολογίας που μας επιτρέπει να είμαστε σίγουροι αν το μπαλάκι ήταν εντός ή εκτός αγωνιστικού χώρου. Στις ΗΠΑ, εδώ και δεκαετίες οι διαιτητές χρησιμοποιούν το βίντεο στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο, ενώ χρήση του βίντεο γίνεται μερικώς και στο μπάσκετ. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο ανέδειξαν τη σημασία της τεχνολογίας και στο βόλεϊ. «Hawk-Eye» για να μάθουμε αν η μπάλα ήταν μέσα ή έξω και επαναληπτικές προβολές στη γιγαντοοθόνη για να διαπιστωθεί κατά πόσο ο πετοσφαιριστής άγγιξε ή όχι την μπάλα, αν ακούμπησε στο φιλέ, αν πάτησε γραμμή και πάει λέγοντας. Το βόλεϊ έγινε, πλέον, πολύ διαφορετικό.

Όταν τα ντερέκια των 2 μέτρων (και βάλε…) κτυπούν την μπάλα με ταχύτητα 120 και 130 χιλιομέτρων, πού να προλάβει ο κακόμοιρος ο επόπτης να δει αν ακούμπησε έστω και κατά το ελάχιστο, τη γραμμή. Κι όταν υψώνουν τα χέρια τους στα 3 μέτρα και 50 εκατοστά είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να διαπιστώσει ο διαιτητής ότι ο παίκτης ακούμπησε ελαφρά την μπάλα με το μικρό του δακτυλάκι. Η «μαγική» λέξη, πλέον, είναι «challenge»! Μία τεχνολογική επανάσταση που έδωσε λύσεις και σμίκρυνε το περιθώριο λάθους του διαιτητή. Το «challenge» ανέδειξε δεκάδες λάθη των διαιτητών, οι οποίοι τα αποδέχονταν με ένα χαμόγελο και το παιχνίδι συνεχιζόταν χωρίς αντεγκλήσεις.

Όταν σε ένα άθλημα η νίκη και η ήττα κρίνονται στις μικρολεπτομέρειες ενός πόντου ή ενός τέρματος, τέτοιας μορφή τεχνολογία είναι ιδιαίτερα βοηθητική. Μάλλον απαραίτητη…  Δεν είναι μόνο το προφανές, δηλαδή η ορθή απόφαση. Κυρίως εμπεδώνεται το αίσθημα δικαιοσύνης που λαμβάνει ο παίκτης και ο προπονητής με αποτέλεσμα να περιορίζονται τα νεύρα, η ένταση και η αμφισβήτηση προς τις αποφάσεις των διαιτητών. Το παραμύθι ότι «το ανθρώπινο διαιτητικό λάθος είναι μέρος του παιχνιδιού» δεν πείθει πλέον. Αν η τεχνολογία αξιοποιηθεί σωστά στο πλαίσιο του «παν μέτρον άριστον», το ποδόσφαιρο μπορεί να γίνει πολύ πιο ελκυστικό και αξιόπιστο…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ