aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΤριανταφυλλίδης: «Να τελειώσουν τα πρωταθλήματα, να βάλουν νερό στο κρασί...»

Τριανταφυλλίδης: «Να τελειώσουν τα πρωταθλήματα, να βάλουν νερό στο κρασί…»

Ο νομικός και πρώην πρόεδρος της ΚΟΠ και του ΑΠΟΕΛ, Χρίστος Τριανταφυλλίδης, μίλησε στον Super ΣΠΟΡ FM 104.0 για το θέμα της ενδεχόμενης διακοπής των πρωταθλημάτων για τη «διαμάχη» Ομοσπονδίας και ΠΑΣΠ σχετικά με τις απολαβές των ποδοσφαιριστών, ενώ παρέθεσε και τις δικές του απόψεις.

«Τον τελευταίο καιρό αντιληφθήκαμε πόσο σημαντική είναι η υγεία και πόσο λανθασμένα ιεραρχούσαμε πριν κάποια πράγματα. Τα πρωταθλήματα πρέπει να τελειώσουν στα γήπεδα, αλλά τον τελευταίο ενάμιση μήνα έπρεπε και τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο και ο κόσμος να πήγαινε στις δουλειές του. Αυτά που έπρεπε να γίνουν δεν γίνονταν. Σε περίπτωση που δεν τελειώσουν τα πρωταθλήματα και το οποίο απεύχομαι, να βρεθεί μια λύση ώστε του χρόνου να αρχίσουμε χωρίς προβλήματα τη σεζόν. Με την κοινή λογική την οποία ελπίζω ότι διαθέτω, λέω ότι πρέπει να περπατήσουμε σε δεδομένα», είπε αρχικά.

Και αναφέρθηκε στα δεδομένα: «Το πρώτο δεδομένο είναι ότι σε μια συγκεκριμένη αγωνιστική σταμάτησαν τα πρωταθλήματα. Τι έδειχνε η βαθμολογία εκείνη την ημέρα; Έδειχνε μια εικόνα η οποία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί μέχρι εκείνο το σημείο. Εκείνη η βαθμολογία να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς Ευρώπης και μόνο. Δηλαδή μόνο ποιος θα παίξει και που, του χρόνου στην Ευρώπη. Πάμε στο δεύτερο δεδομένο. Εάν μαθηματικά η βαθμολογία ανακηρύττει πρωταθλητή, τότε να ανακηρυχτεί πρωταθλητής. Αν μαθηματικά μια ομάδα δεν μπορεί να στεφθεί πρωταθλήτρια τότε να μην ανακηρυχτεί, διαφορετικά θα καθοριστούν μόνο οι θέσεις στην Ευρώπη χωρίς πρωταθλητή. Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους στην περίπτωση που δεν μπορούν τα πρωταθλήματα να τελειώσουν όπως πρέπει μέσα στα γήπεδα».

«Είναι θέμα πρακτικό αν μπορούν με τους περιορισμούς να διεξαχθούν προπονήσεις-προετοιμασία των ομάδων και ακολούθως επίσημα παιχνίδια», πρόσθεσε για τις προπονήσεις.

«Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του κάποιος δεν θα φανταζόταν ότι θα ζούμε αυτά που ζούμε. Τα χειρότερα δεν τα είδαμε ακόμα και θα είναι στο κομμάτι της οικονομίας, μακάρι να βγω λανθασμένος. Πρέπει να βρεθούν λύσεις που να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στο λογικότερο και ορθότερο. Αποδείχτηκε ότι οι ειδικοί ξέρουν να κάνουν την δουλειά τους και ξέρουν τι λένε. Το Κράτος και η Ομοσπονδία θα πάρουν τις αποφάσεις με βάση όμως αυτά που θα πουν οι ειδικοί», συνέχισε ο Τριανταφυλλίδης.

Για τη θέση του σχετικά με τη για την διαφορά ΚΟΠ, σωματείων και ΠΑΣΠ και για την επιστολή του ΠΑΣΠ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σχολίασε: «Είναι ένα κομμάτι του όλου φάσματος που λέγεται οικονομία και πως επηρεάστηκε. Τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών και τα τηλεοπτικά είναι ένα μέρος των συμφωνιών που ανατράπηκαν σε όλους τους τομείς της ζωής. Η λύση είναι να βάλουν νερό στο κρασί τους. Δεν νομίζω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι είναι επιρρεπής σε πιέσεις. Απέδειξε ότι αυτό που θεωρεί σωστό ο ίδιος και το Υπουργικό συμβούλιο με βάση τοις απόψεις των ειδικών αυτό κάνουν. Δεν νομίζω να ενδώσει σε πιέσεις. Πρέπει να βάλουν όλοι νερό στο κρασί τους. Ζούμε σε συνθήκες πρωτόγνωρες και πρέπει να γίνει προσπάθεια να τελειώσουν τα πρωταθλήματα. Να μπει νερό στο κρασί τους και για τα συμβόλαια για να κατέβουν να παίξουν οι ποδοσφαιριστές γιατί αν πάει το πράγμα στα άκρα, υπάρχει μια αρχή που λέει ότι όταν συμβεί ένα γεγονός που δεν μπορεί να προβλέψει κανείς και είναι εκτός του ελέγχου και των δύο πλευρών τότε μπορεί οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές να πει ότι είναι άκυρο το συμβόλαιο».

Και συνέχισε: «Εάν χρησιμοποιηθεί η θεωρεία τη ματαίωσης του δικαίου των συμβάσεων δεν είναι θέμα αναστολής, αλλά ακύρωσης. Θα πρέπει να γίνει συνεννόηση μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών για να επεκταθούν τα συμβόλαια και να συνεννοηθεί και ο μισθός. Από την πλευρά των σωματείων κάποιος θα πει ότι δεν πληρώνουμε, από την πλευρά των ποδοσφαιριστών θα πουν ότι εμείς δεν αρνηθήκαμε να κάνουμε προπόνηση. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Πρώτιστος στόχος να επαναρχίσουν τα πρωταθλήματα ώστε να επαναρχίσουμε σωστά του χρόνου για να έχουν τα σωματεία τα έσοδα τους και οι ποδοσφαιριστές τους μισθούς τους. Μπορεί να είναι κάπως μειωμένα, αλλά με την πάροδο του χρόνου θα φτάσουν ξανά σε επιθυμητά για όλους επίπεδα. Αν δεν βάλουν νερό στο κρασί τους υπάρχει κίνδυνος να πάνε τα πράγματα στα άκρα και δεν θα συμφέρει σε κανέναν. Αν πάρουμε καθαρά ψυχρά με νομικά κριτήρια την κατάσταση μπορεί να μην συμφέρει σε κανέναν το γεγονός ότι δεν συμφωνούν. Δεν το θέλουμε αυτό, θέλουμε μια καλή συνεννόηση όλων των εμπλεκομένων για να τελειώσουν τα πρωταθλήματα και να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω και να προσβλέπουμε σε μια καλύτερη σεζόν του χρόνου».

Αυτοί που θα έχουν παράπονο, αν θα αποταθούν στην αθλητική δικαιοσύνη απάντησε: «Θα αποταθούν στην αθλητική δικαιοσύνη, αλλά θα χρησιμοποιηθούν και καθιερωμένες νομικές αρχές και θα μιλάμε για ματαίωση συμβολαίων για την οποία δεν ευθυνόταν κανένας και κανένας δεν μπορούσε να το αποτρέψει. Εγώ με 40 χρόνια στον τομέα του ποδοσφαίρου κάνω έκκληση και στις δύο πλευρές να βάλουν νερό στο κρασί τους. Δεν είναι ώρα για μαγκιές, είναι ώρα για νούσιμες αποφάσεις εν μέσω μιας δύσκολης κατάστασης».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ