aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Αθλητικοί Αρθρογράφοι της Κύπρου | ΑΠΟΨΕΙΣΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΥΡΟΣΤο σύνδρομο των καθυστερήσεων στα κυπριακά γήπεδα

Το σύνδρομο των καθυστερήσεων στα κυπριακά γήπεδα

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Ανατρέχοντας στο εγχειρίδιο του VAR ή αν το προτιμάτε καλύτερα στο «Πρωτόκολλο», το σημείο 6.5 είναι ξεκάθαρο όσον αφορά στον επιπρόσθετο χρόνο. Τι λέει επακριβώς; «Ένας από τους διαιτητές αγώνα (συνήθως ένας AR) θα πρέπει να είναι υπεύθυνος να καταγράφει και να πληροφορεί τον διαιτητή πόσο χρόνο έκανε μια επανεξέταση (από το σήμα TV μέχρι να επαναρχίσει το παιχνίδι) ώστε ο διαιτητής να τον προσμετρήσει στον χαμένο χρόνο». Κρύσταλλο, δηλαδή, τι πρέπει να γίνεται…

Στα κυπριακά γήπεδα, λοιπόν, η αλήθεια είναι πως υστερούμε πάρα πολύ (και) στο συγκεκριμένο σκέλος. Αρκετές φορές… μείναμε παγωτό, βλέποντας τον αριθμό που αναγράφεται στον ηλεκτρονικό πίνακα που υψώνει ο 4ος διαιτητής.

Όλοι καταλαβαίνουμε ότι απαιτείται περαιτέρω εκπαίδευση των διαιτητών και των VAR για την αποτελεσματική χρήση του συστήματος, ειδικά κάτω από πίεση σε κομβικές ή σύνθετες περιπτώσεις που επιδέχονται επανεξέταση. Αυτή την ανασφάλεια και την πρεμούρα ορισμένων που βγάζει μάτι, όμως, δεν καταλαβαίνουμε. Κάπου εκεί, ασφαλώς, κατανοεί ο οποιοσδήποτε γιατί δεν ελαχιστοποιείται ο χρόνος για την επανεξέταση φάσεων και γιατί δεν αποτυπώνεται στα λεπτά καθυστερήσεων.

Δεν αντιλέγει κανείς ότι η ακρίβεια είναι πιο σημαντική από την ταχύτητα, ωστόσο κατάντησε συχνό φαινόμενο να μην κρατείται από τους διαιτητές ο σωστός χρόνος καθυστερήσεων. Εάν σε ένα ημίχρονο καταγράφηκαν δύο διακοπές των δύο λεπτών για έλεγχο φάσεων, πάει να πει ότι θα παίξουμε τέσσερα τουλάχιστον λεπτά επιπλέον. Απλά μαθηματικά είναι. Σημαδεύεις το χρονόμετρο και βοηθάς στη διεξαγωγή όσο γίνεται περισσότερο ακριβοδίκαιου αγώνα. Γιατί, όση σημασία έχει η επίτευξη ακρίβειας για τον προσδιορισμό επανεξέτασης μίας φάσης και λήψη «τελικής» απόφασης, άλλη τόση έχει η ορθή εκτίμηση του χαμένου χρόνου.

Διαφορετικό είναι για μία ομάδα που πιέζει και κυνηγά το γκολ, να ξέρει ότι προσπάθησε στον «πραγματικό» χρόνο και διαφορετικό, να ξέρει ότι της «έφαγαν» χρόνο προς όφελος εν τέλει του αντιπάλου. Και αυτή η εκπαίδευση, θαρρώ,  έχει θεμελιώδη σημασία για την επιτυχία του VAR.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ