aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΤο να ζητάμε απλώς κατάργηση, αγγίζει τα όρια του λαϊκισμού...

Το να ζητάμε απλώς κατάργηση, αγγίζει τα όρια του λαϊκισμού…

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ([email protected])

RADIO ACTIVE (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ 18.00-19.00) ΤΗΛ. 22-744333

Η ιδέα για τη δημιουργία εικόνας ευταξίας στα γήπεδα είναι εκείνη που μας οδήγησε στη δημιουργία κάρτας οπαδού. Τα τελευταία 24ωρα το θέμα αυτό, που μας κράτησε… συντροφιά σ’ όλη τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής σεζόν επανήλθε κατ’ απαίτηση σχεδόν  όσων έχουν επηρεαστεί. Είναι άλλωστε το καλοκαίρι μια ευκαιρία να επανεξετάσουμε το συγκεκριμένο μέτρο, αν χρειάζεται να το επεξεργαστούμε, να το βελτιώσουμε -με ό,τι αυτό σημαίνει- ή να το διορθώσουμε. Υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων που ζητά και την κατάργησή του.

Επιστρέφουμε στην ιδέα. Σκοπός είναι η μείωση της βίας, χωρίς κατ’ ανάγκη αυτό να γίνεται με τη μείωση των φιλάθλων στα γήπεδα. Το ευκταίο είναι να έχουμε συνδυασμό της μείωσης χουλιγκανισμού με παράλληλη αύξηση των οπαδών. Με ποιο τρόπο αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Με τη συνεισφορά όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Δηλαδή της Πολιτείας που έχει και τη συλλογική ευθύνη αλλά και των ίδιων των συμμετεχόντων. Δηλαδή ομοσπονδιών και συλλόγων. Δυστυχώς όλα τα προηγούμενα χρόνια ο μοναδικός που προσπαθούσε, δεν λέω ότι τα κατάφερνε 100% αλλά τουλάχιστον προσπαθούσε, ήταν η αστυνομία. Θέλω να πιστεύω πως και στις Ομοσπονδίες υπήρχε καλή διάθεση αλλά όχι και σπουδή για πάταξη του φαινομένου.

Αυτοί που ποτέ δεν έδειξαν βούληση είτε λόγω αδυναμίας, είτε λόγω φόβου, είτε λόγω συμφερόντων ήταν οι σύλλογοι. Δεν υπήρξε, όπως φανερώνει το παρελθόν συνέπεια τέτοια, έτσι ώστε να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Μερικά σωματεία, μάλιστα, για τους λόγους που προαναφέρω έφταναν στο σημείο να την υπέθαλπαν κιόλας.

Δεν είναι λίγα άλλωστε τα παραδείγματα που υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί και δεν μπορεί να είναι τυχαία και η απομάκρυνση μιας μερίδας φιλάθλων. Επειδή όμως έχουμε αρκετές έρευνες τα τελευταία χρόνια για τη σταθερή απομάκρυνση από τα γήπεδα, το μεγαλύτερο πρόβλημα σύμφωνα με τις απαντήσεις δεν ήταν η βία. Αλλά, η διαφθορά και αναξιοπιστία. Τα στημένα και οι φάκελοι από την ΟΥΕΦΑ έχουν πληγώσει ανεπανόρθωτα το κύρος του ποδοσφαίρου. Όπως επίσης και οι αλλοπρόσαλλες αποφάσεις μερικών διαιτητών έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Μη χαθούμε όμως με άλλο θέμα. Τα σωματεία έχουν πληγεί από την κάρτα οπαδού, αυτό είναι πασιφανές. Πώς λύνεται όμως το πρόβλημα; Με την κατάργησή της; Μα αφού χωρίς κάρτα είχαμε σοβαρά προβλήματα. Οπότε; Μήπως εδώ οι σύλλογοι έχουν να διαδραματίσουν ένα σοβαρό ρόλο με την ασφάλεια των οπαδών στις εξέδρες; Γιατί όταν ρίχνουμε όλη την ευθύνη στην αστυνομία, η Πολιτεία -για να ξεμπερδεύει- απαντά με την κάρτα.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι εισηγήσεις των σωματείων για το θέμα της βίας; Όχι για την κάρτα, για τη βία. Θα ήταν ωφέλιμο να ξέραμε πως θα εκμηδενίσουν το φαινόμενο του χουλιγκανισμού, το οποίο δυστυχώς τείνει να γίνει όχι μόνιμο πρόβλημα αλλά και μόδα μεταξύ των οπαδών. Είναι σε θέση να προστατέψουν τους φιλοξενούμενους οπαδούς;

Έχουν θέση πώς να εκμηδενίσουν υλικές ζημιές μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους. Το να ζητάμε απλώς την κατάργηση της κάρτας αυτό αγγίζει τα όρια του λαϊκισμού. Αν μπορούν να δεσμευτούν και να υλοποιήσουν όσα προσφέρει η κάρτα οπαδού να την καταργήσουμε. Γιατί είπαμε η ιδέα της κάρτας έχει να κάνει με τη μείωση της βίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ