aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΤο… κυπριακό χωριό των Γαλάτων

Το… κυπριακό χωριό των Γαλάτων

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Για να πω την αλήθεια, το συνειδητοποίησα ακούγοντάς το κατά τη διάρκεια της μετάδοσης του αγώνα της Κύπρου με τη Βουλγαρία από το ΡΙΚ 2. Το περασμένο Σάββατο στη Σόφια αγωνίστηκαν τέσσερις ποδοσφαιριστές, που έμαθαν ποδόσφαιρο στην ακαδημία της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου και άλλος ένας, ο οποίος αναδείχτηκε στην ανδρική ομάδα της. Πρόκειται για τους βασικούς Κωνσταντίνο Λαΐφη, Γρηγόρη Κάστανο και Κωστάκη Αρτυματά και τους ερχόμενους από τον πάγκο Δημήτρη Χριστοφή και Ονησίφορο Ρουσιά. Και η παράδοση συνεχίζεται λοιπόν, που θέλει τον δήμο της επαρχίας Αμμοχώστου να προσφέρει διαμάντια στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Διότι ο Μιχάλης Κωνσταντίνου, με τη σπουδαία καριέρα σε Ηρακλή, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό Πειραιώς, αποτελεί μόνο την κορύφωση μίας σειράς σημαντικών ποδοσφαιριστών. Κωνσταντίνου (Ανδρέας και Δήμος), Φόρσος, Γιαννάκης Μέρτακκας, Βλίττης, Σιαλής, Παπαλούκας, Οικονόμου («Κούδας») και Κύζας, Καλημέρας, Τσερκέζος, Γούμενος, Κέζος, Μιχάλης Κίττος, Τάσος Ζουβάννης, Γιώργος Σάββα, Μιχάλης Οικονόμου, Κώστας Ηλία, Γιασεμής Γιασεμάκης, είναι μόνο μερικοί που έρχονται στη μνήμη μου.

Λες και εκεί στο Παραλίμνι, μία κωμόπολη περίπου οκτώ χιλιάδων κατοίκων, έχουν ανακαλύψει το μαγικό φίλτρο του Πανοραμίξ, που σύμφωνα με το γνωστό κόμικς Αστερίξ & Οβελίξ, έδινε τη δυνατότητα σε ένα μικρό χωριό των Γαλάτων να αντιστέκεται σε ολάκερη Ρωμαϊκη Αυτοκρατορία.

Και είναι αξιοπρόσεκτο ότι σε εποχή που η ξενομανία τείνει να εξαφανίσει τα γηγενή ταλέντα της χώρας, το Παραλίμνι έβγαλε ποδοσφαιριστές οι οποίοι είτε αγωνίζονται στις κορυφαίες ομάδες του τόπου (Αρτυματάς/ΑΠΟΕΛ, Χριστοφή/Ομόνοια, Ρουσιάς/ΑΕΚ) είτε λάμπουν στο εξωτερικό (Λαΐφης/Σταντάρ Λιέγης) είτε βρίσκονται στο ρόστερ ομάδας παγκόσμιας κλάσης (Γρηγόρης Κάστανος/Γιουβέντους).

Την ίδια ώρα, θα πρέπει να πιάσει μελαγχολία τις ομάδες του λεγόμενου «τοπ 6» του κυπριακού ποδοσφαίρου. Προχθές λοιπόν, από την ακαδημία του Απόλλωνα προερχόταν μόνο ο Γιώργος Μερκής, ενώ κανένας δεν πέρασε από την ακαδημία των ΑΠΟΕΛ, Ομόνοιας, ΑΕΚ, ΑΕΛ και Ανόρθωσης!

Οι άλλοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν οι εξής (στην παρένθεση η ακαδημία από την οποία ξεπήδησαν): Παναγή, Σωτηρίου (Ολυμπιακός), Δημητρίου (Λέιτον), Ιωάννου (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Παπουλής (Αχαρναϊκός), Αβραάμ (Ομόνοια Αραδίππου) και Μαργκάσα (Τορενένσε).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ