aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΤι προβλέπουν οι ποινές για ύποπτους αγώνες

Τι προβλέπουν οι ποινές για ύποπτους αγώνες

Οι «κόκκινοι φάκελοι» μπήκαν ξανά στην καθημερινότητα του κυπριακού ποδοσφαίρου. Μετά από ηρεμία μερικών μηνών, το φαινόμενο των ύποπτων για προσυνεννόηση αγώνων επανεμφανίστηκε, καθώς η Αστυνομία επιβεβαιώνει για την παραλαβή ενός «κόκκινου φακέλου» από την ΚΟΠ και αφορά το παιχνίδι ανάμεσα στην Αγία Νάπα και την Πάφος FC στο πλαίσιο του πρώτου γύρου του κυπέλλου Coca – Cola.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Goal.com.cy, χθες (13/1) στα γραφεία της Ομοσπονδίας έφτασαν άλλες τρεις εκθέσεις από το αρμόδιο παρατηρητήριο της ΟΥΕΦΑ και αφορούν:

1.Το παιχνίδι για τον β’ γύρο του κυπέλλου Coca – Cola ανάμεσα στην ΑΕΚ και την Καρμιώτισσα (3-0).

2.Τον αγώνα πρωταθλήματος Β’ Κατηγορίας στις 11/1 μεταξύ Ονήσιλου – Διγενή (2-0).

3.Τον αγώνα πρωταθλήματος Β’ Κατηγορίας στις 10/1 μεταξύ Οθέλλου – Ξυλοτύμπου (4-1).

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΚΟΠ, οι εκθέσεις για όλα τα παιχνίδια θα παραδοθούν στην Αστυνομία.

Δείτε τι προβλέπουν οι ποινές της ΚΟΠ για ύποπτους αγώνες:

  1. Στον πρώτο φάκελο θα τιμωρούνται οι ομάδες με αποκοπή όλων των χορηγιών από την ΚΟΠ που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί μέχρι την ημέρα που έχει διεξαχθεί ο αγώνας που ήρθε ο φάκελος. Σε περίπτωση που ο φάκελος έρχεται μετά την πρώτη φάση του πρωταθλήματος ή τον πρώτο γύρο θα ισχύει η αποκοπή και για την επόμενη ποδοσφαιρική περίοδο, σε οποιανδήποτε κατηγορία και αν αγωνίζεται η ομάδα.
  1. Στον δεύτερο φάκελο αφαίρεση τριών (3) βαθμών και πέντε χιλιάδες πρόστιμο.
  2. Στον τρίτο φάκελο αφαίρεση έξι (6) βαθμών και δέκα χιλιάδες πρόστιμο.
  3. Στον τέταρτο φάκελο απαγορεύεται συμμετοχή του σωματείου στο Πρωτάθλημα το οποίο συμμετέχουν (διαβάθμιση) και είκοσι χιλιάδες πρόστιμο.

Σε περίπτωση που το σωματείο είναι ήδη διαβαθμισμένο, τότε διαγράφεται από το μητρώο μελών της Ομοσπονδίας.

  1. Στον πέμπτο φάκελο διαγραφή του σωματείου από το Μητρώο Μελών της Ομοσπονδίας και πενήντα χιλιάδες πρόστιμο.

Στην περίπτωση αυτή το σωματείο που έχει διαγραφεί από το Μητρώο Μελών της Ομοσπονδίας δεν έχει δικαίωμα επανεγγραφής του και συμμετοχής του στα Πρωταθλήματα της ΚΟΠ για τα επόμενα πέντε (5) χρόνια.

  1. Νοείται ότι για το θέμα της διαγραφής από το Μητρώο Μελών της Ομοσπονδίας ενός σωματείου θα επιλαμβάνεται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ, το οποίο με βάση το Καταστατικό έχει την αρμοδιότητα για την υλοποίηση της ποινής της διαγραφής του σωματείου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ θα επιλαμβάνεται του θέματος αμέσως μετά την παραπομπή ενώπιον του, της απόφασης του Αθλητικού Δικαστή.

  1. Νοείται ότι ο φάκελος με όλα τα στοιχεία θα παραπέμπεται για περαιτέρω εξετάσεις και έρευνα στην Αστυνομία.
  2. Τα προηγούμενα των σωματείων θα μετρούν για δύο ποδοσφαιρικές περιόδους και ακολούθως θα μηδενίζονται.
  3. Αν σωματείο για το οποίο ήρθε φάκελος, για ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα αποδεδειγμένα βοηθήσει  στην διαλεύκανση της υπόθεσης, τότε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου θα απαλλάσσεται από τον συγκεκριμένο φάκελο, με όλα τα συνεπακόλουθα, την ποινή δηλαδή που θα είχε για συγκεκριμένο φάκελο μόνο.

Σχηματίζεται Επιτροπή που θα αποτελείται από τέσσερα άτομα, οι οποίοι θα βλέπουν τον αγώνα για τον οποίο ήρθε φάκελος, μαγνητοσκοπημένο  και θα μπορούν να παραπέμπουν στον Αθλητικό Δικαστή μέσω του Πειθαρχικού Εισαγγελέα τους  ακόλουθους, που κατά την κρίση της Επιτροπής έχουν εμπλοκή στην χειραγώγηση αγώνα.

  • Αξιωματούχοι αγώνα, όπως διαιτητές, παρατηρητές, παρατηρητές αγώνα, κ.λ.π.
  • ποδοσφαιριστές,
  • προπονητές,
  • άτομα των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων και/ή παράγοντες των σωματείων.

Εξυπακούεται ότι η εν λόγω Επιτροπή θα έχει την εξουσία να διερευνά με οποιοδήποτε τρόπο η ίδια κρίνει ορθό όλα τα στοιχεία που αφορούν τον υπό εξέταση ποδοσφαιρικό αγώνα.

Οι ποινές που θα επιβάλλονται στους παραπεμπόμενους είναι όλες οι προβλεπόμενες στον Πειθαρχικό Κανονισμό κατά την κρίση του Αθλητικού Δικαστή.

Την Επιτροπή θα αποτελούν ο Γενικός Διευθυντής της ΚΟΠ, ο οποίος θα είναι και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ένας πρώην προπονητής, ένας πρώην διαιτητής και ο Integrity Officer  της Ομοσπονδίας.

Η Επιτροπή θα έχει απαρτία όταν είναι παρόντα τρία τουλάχιστον μέλη. Η Επιτροπή θα μπορεί να καλεί εμπειρογνώμονες της UEFA,  για υποβοήθηση του έργου της.

Οι αποφάσεις θα παίρνονται με πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας, νικώσα ψήφο θα έχει ο Πρόεδρος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ