aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΘΕΜΑ: Ανίατη «ασθένεια» στην Κύπρο

ΘΕΜΑ: Ανίατη «ασθένεια» στην Κύπρο

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Μάθαμε εδώ και δεκαετίες από τον αείμνηστο Στράτο Διονυσίου ότι «της γυναίκας η καρδιά είναι μια άβυσσος». Τι να πούμε, όμως, για την καρδιά των Κύπριων παραγόντων, αναφορικά με την αντιμετώπιση των προπονητών; Ούτε δέκα άβυσσοι δεν αρκούν! Προσοχή! Δεν πρόκειται απλώς για την αλλαγή προπονητών σαν τα πουκάμισα. Ούτε για τεχνικούς που φεύγουν επειδή δεν τους δόθηκε χρόνος. Αυτά είναι αναμασημένα και πολυφορεμένα. Μιλάμε για νέα ήθη και έθιμα των τελευταίων χρόνων, που πάνε να βγάλουν ρίζες.

Ο ΑΠΟΕΛ, για παράδειγμα, το έχει καθιερώσει. Για τρίτη σερί σεζόν διώχνει προπονητή πρωταθλητή! Και δεν κάνει αίσθηση σε κανέναν… Ούτε προκαλεί έκπληξη πλέον ότι υπάρχουν ομάδες οι οποίες έπειτα από… εξωπραγματικά για τα δεδομένα τους σερί επιτυχιών διώχνουν τον κόουτς με την πρώτη αποτυχία. Συμπεριφορές πέραν κάθε ποδοσφαιρικής λογικής για τους… κοινούς θνητούς. Ωστόσο, οι Κύπριοι παράγοντες ξέρουν. Πάντα, γνώριζαν, γνωρίζουν και θα γνωρίζουν κάτι παραπάνω από όλους τους άλλους…

Να και ένας με άρωμα επιτυχίας: Αν υπάρχει ένας προπονητής που ολοκλήρωσε επιτυχώς τη σεζόν, δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Σωφρόνη Αυγουστή. Όταν διαδέχθηκε τον Πέδρο Εμανουέλ, ο Απόλλων παρέπαιε και απείχε από την κορυφή. Ο Κύπριος τεχνικός τον οδήγησε στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος μέχρι τέλους, με αήττητο σερί 15 αγώνων, και στην κατάκτηση του κυπέλλου. Ε, τι άλλο να έκανε, δηλαδή; Ρητορικό το ερώτημα…

Από την αρχή ώς το τέλος, αλλά…: Όταν ο Πρόδρομος Πετρίδης βλέπει πράγματα που δεν του αρέσουν, η κατάκτηση του πρωταθλήματος και η πρόκριση του ΑΠΟΕΛ στους 16 του Γιουρόπα Λιγκ είναι ψιλά γράμματα. Έτσι, ο Τόμας Κρίστιανσεν είχε παρόμοια τύχη με τους Τόρστεν Φινκ και Τιμούρ Κετσπάγια. Η διαφορά ήταν ότι αυτός έφυγε μετά το τέλος της σεζόν, ενώ οι άλλοι δύο λίγο πριν από το τέλος.

Ο Δανός, όμως, δεν ήταν ο μόνος που άρχισε και τελείωσε τη σεζόν στην ίδια ομάδα. Στη λίστα υπάρχουν άλλα δύο ονόματα. Το ενδιαφέρον με τον Ιμανόλ Ιδιάκεθ είναι το εξής: Του ζητήθηκε να οδηγήσει την ΑΕΚ σε πορεία πρωταθλητισμού και το έπραξε, αλλά βρισκόταν μονίμως σε αμφισβήτηση. Όσο για τον τρίτο, ο Λιάσος Λουκά έκανε καλή δουλειά, αλλά η Καρμιώτισσα υποβιβάστηκε.  Συνοπτικά: ο ένας είναι αποτυχημένος πρωταθλητής, ο δεύτερος αμφισβητούμενος επιτυχημένος και ο τρίτος καλός, πλην όμως υποβιβασμένος! Ζαλιστήκατε ή ακόμα;

Πάμπος-Μπαλταζάρ: Η εντολή της ΑΕΛ στον Πάμπο Χριστοδούλου ήταν η εξασφάλιση θέσης στο Γιουρόπα Λιγκ. Όταν χώρισαν οι δρόμοι τους, οι γαλαζοκίτρινοι ήταν εντός στόχου. Ωστόσο… βρήκαν τρόπο και έβγαλαν διαζύγιο. Στη θέση του Κύπριου προπονητή προσελήφθη ο Μπρούνο Μπαλταζάρ. Ο Πορτογάλος βοήθησε την ομάδα να ξεπεράσει τις παρενέργειες της απομάκρυνσης του Χριστοδούλου, με έπαθλο το ευρωπαϊκό εισιτήριο και την παραμονή του.

Νικόλας Μαρτίδης: Ο σωτήρας της περιόδου 2015-16, Ντανίλο Ντόντσιτς, δεν στέριωσε στον Εθνικό κατά τη λήξασα σεζόν. Τη θέση του πήρε ο Βάλντας Ιβανάουσκας, αλλά απολύθηκε μετά την 35η αγωνιστική. Πιο μπερδεμένος προπονητικά, όμως, ήταν ο Άρης. Ο Θαλής Θεοδωρίδης προτιμήθηκε από τον Φρεντερίκ Βαντερμπίστ, ο οποίος όμως τον αντικατέστησε στη συνέχεια. Ο Βέλγος άντεξε λίγες αγωνιστικές και τελικά προσελήφθη ο Νικόλας Μαρτίδης.

Ο Τζον Κάρβερ δεν μπορούσε να βγάλει όλη τη μαύρη για την Ομόνοια σεζόν. Ο Άκης Ιωακείμ ανέλαβε αρχικά υπηρεσιακός, αλλά έμεινε μέχρι το τέλος, αφού ο Πάμπος Χριστοδούλου συμφώνησε για την ερχόμενη περίοδο. Ακόμη χειρότερη ήταν η πορεία της Ανόρθωσης επί Αντόνιο Πούτσε. Ο Ρόνι Λέβι επέστρεψε και συνέβαλε στη βελτίωση, έτσι θα είναι κάτοικος «Αντώνης Παπαδόπουλος» και για την περίοδο 2017-18.

Ο Λούκας Χατζηλούκας χρεώθηκε την κακή πορεία της Δόξας και ο πρωτάρης Κάρλος Κορμπεράν τον διαδέχθηκε δίχως επιτυχία. Τρίτος κόουτς ο Σάββας Πουρσαϊτίδης. Ανέλαβε ομάδα με 11 βαθμούς και 8 γκολ ενεργητικό σε 20 ματς και την οδήγησε στο μάζεμα 23 πόντων και σκοράρισμα με τη σέσουλα. Και όμως! Έφυγε μετά την ήττα από τον Άρη (0-1). Ποιος κρίθηκε κατάλληλος για να σώσει την ομάδα τρεις στροφές πριν από το τέλος; Ο απολυμένος του περασμένου Νοεμβρίου, Χατζηλούκας! Από τις περιπτώσεις που ο Γιώργος Χελάκης θα μπορούσε να αναφωνήσει ξανά: «Δεν περιγράφω άλλο…».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ