aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΘέλουν να βγάλουν εκτός την ΚΟΠ

Θέλουν να βγάλουν εκτός την ΚΟΠ

ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΠΑΪΖΑΝΟΥ  

Κατά 250% αυξήθηκαν οι εισπράξεις του κράτους από τη φορολογία του Στοιχήματος από το 2017 μέχρι 2019. Το 80% των εσόδων προέρχονται από τα Στοιχήματα στο ποδόσφαιρο, το 12% από την καλαθόσφαιρα και 5%-12% από την αντισφαίριση. Βάση του νόμου, από το 3% των καθαρών αποδοχών από τη φορολόγηση του στοιχήματος το 1% καταλήγει για κοινωφελείς σκοπούς.

Επίσης το 2% καταλήγει στον ΚΟΑ από τα οποία 1,5%  μεταφέρεται στην ΚΟΠ και το υπόλοιπο σε άλλες Ομοσπονδίες. Η πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων Ιωάννου Φιάκκου, δήλωσε πως το 2018 το κράτος εισέπραξε από τη φορολογία στο Στοίχημα ποσό €11,5 εκατ. από τα οποία €1,2  εκατ., που αντιστοιχεί στο 2%, διανεμήθηκε στον ΚΟΑ.

Εξάλλου, πέρσι εισπράχθηκε ποσό €11,4 εκατ., από τα οποία €1,1 εκατ. δόθηκε στον ΚΟΑ. Χθες, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συζητήθηκαν προτάσεις νόμου σε σχέση με την ανακατανομή του ποσοστού που λαμβάνει η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων. Συγκεκριμένα, ΔΗΚΟ, Οικολόγοι, Συμμαχία, ΕΛΑΜ και Άννα Θεολόγου με πρόταση νόμου επιδιώκουν να παρακάμψουν την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) από τη διανομή του ποσοστού 2% που λαμβάνει από τους φόρους που εισπράττει η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων από τη φορολόγηση του Στοιχήματος στις ποδοσφαιρικές ομάδες.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε πως η ΚΟΠ πρέπει να μείνει εκτός και τα λεφτά να μεταφέρονται απευθείας στα σωματεία. Υποστήριξε, επίσης, ότι τώρα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί έλεγχος στην ΚΟΠ και όταν ο ΚΟΑ αναλάβει τη διανομή των εσόδων τότε θα μπορεί να γίνεται ο απαιτούμενος έλεγχος.

Την ίδια ώρα, άλλη πρόταση της βουλευτού του ΔΗΚΟ Χριστιάνας Ερωτοκρίτου προνοεί όπως ποσοστό 0,3% να διανέμεται στον ΠΑΣΠ για στήριξη των ποδοσφαιριστών. Σύμφωνα με την κ. Ερωτοκρίτου, το 0,3% να πληρώνεται στον ΠΑΣΠ για προώθηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων ποδοσφαιριστών και συγκεκριμένα για σκοπούς επιμόρφωσης και στήριξης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΠ Σπύρος Νεοφυτίδης αναφέρθηκε σε θρύλους του ποδοσφαίρου που λαμβάνουν σύνταξη €250, τονίζοντας πως οι ποδοσφαιριστές δεν είναι ακριβοπληρωμένοι. Ο αντιπρόεδρος της ΚΟΠ, Νίκος Νικολάου, υποστήριξε πως χρήματα που διανέμονται στο ποδόσφαιρο πηγαίνουν απευθείας στο κράτος για κάλυψη των φορολογικών οφειλών των ποδοσφαιρικών σωματείων. Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως οι προτάσεις νόμου συγκρούονται με το Σύνταγμα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ