aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΤέτοια εποχή έπεφταν τα τσιμέντα...

Τέτοια εποχή έπεφταν τα τσιμέντα…

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Για ακόμη ένα καλοκαίρι, ο μετεγγραφικός σχεδιασμός των πλείστων ομάδων Α’ Κατηγορίας κινείται με ρυθμό χελώνας -εξαίρεση η Ανόρθωση του Τιμούρ Κετσπάγια-. Ο ΑΠΟΕΛ έχει να επιδείξει μετεγγραφή μονόστηλου εφημερίδας με την ανακοίνωση της απόκτησης-επένδυσης του Χρίστου Σιέλη. Ο Απόλλων μόλις προχθές έκλεισε τον Ντιέγκο Αγκίρε, η ΑΕΛ απέκτησε μόνο τον Ιβάν Κάρλος, η ΑΕΚ μηδέν, η Ομόνοια μηδέν…

Είναι φανερό πως υπάρχει αντικειμενική δυσκολία σε σχέση με παρελθοντικές σεζόν. Τέτοια περίοδο στις εποχές που οι σύλλογοι… έτρωγαν με χρυσά κουτάλια, έπεφταν τα τσιμέντα. Αρκεί να ειπωθεί ότι πριν από τις 9 Ιουνίου του 2010, ο ΑΠΟΕΛ είχε προλάβει να ανακοινώσει ποδοσφαιριστές τύπου Εστέβαν Σολάρι, Γκουστάβο Μαντούκα και Ιβάν Τρικόφσκι, η Ομόνοια τους Σπούνγκιν και Γέβριτς, η ΑΕΛ τους Ζε Βίτορ, Μάσαρικ, Κάσιντι και Λάσο, η Ανόρθωση του Ρενάτο Νούνιες, Μάτους Κόζατσικ και Κάρλες Παγιές, ενώ ο Απόλλων είχε συμφωνήσει με έξι ποδοσφαιριστές!

Οδυνηρή η σύγκριση με το σήμερα. Ούτε όμως ακούγονται πλέον μεγάλα λόγια για μεγάλες οικονομικές υπερβάσεις και για χέρι που μπαίνει πολύ βαθιά στην τσέπη. Αυτά έφυγαν, ίσως ανεπιστρεπτί. Η δυσκολία έγκειται στο ότι ενώ οι καιροί έγιναν πολύ πιο δύσκολοι και συνεπώς τα μεγάλα συμβόλαια δεν προσφέρονται με την ίδια ευκολία, οι στόχοι δεν αλλάζουν κυρίως για τις ομάδες που πρωταγωνιστούν: πρωτάθλημα, κύπελλο και βεβαίως-βεβαίως (για τους «Ευρωπαίους») είσοδος στους ομίλους της διοργάνωσης που συμμετέχουν (Τσάμπιονς Λιγκ ή Γιουρόπα Λιγκ).

Επομένως, ξεφεύγουμε σταδιακά, καλοκαίρι με καλοκαίρι, από τις μετεγγραφές αεροδρομίου (Σανγκόι, Καβενάκι, Λούα Λούα, Τζιμπούρ, Ρίισε…) και πάμε στην αναζήτηση για λαυράκια, ενίοτε και δανεικών (Νατέλ, Καζού, Ιγκόρ Σίλβα, Φακούντο Γκαρσία). Κινήσεις δηλαδή με στόχο να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ποιότητα, αποφεύγοντας τη μεγάλη δαπάνη χρημάτων.

Είναι λοιπόν ένας λόγος που ειδικά οι τεχνικοί διευθυντές των μεγάλων ομάδων, Τέτι (ΑΠΟΕΛ), Κονναφής (Απόλλων), Λάρκου (Ομόνοια) και Άντερ Μουρίγιο (ΑΕΚ), μοιάζουν να έχουν βουτήξει στα βαθιά και να παλεύουν με τα κύματα (για τον σχεδιασμό της Ανόρθωσης και της ΑΕΛ έχει την ευθύνη οι προπονητές τους, Τιμούρ Κετσπάγια και Ντούσαν Κέρκεζ, αντιστοίχως). Είναι γι’ αυτό που παρατείνουν όσο τους παίρνει τη λήψη αποφάσεων, με την ελπίδα ότι μπορεί να προκύψει όλο και κάτι καλύτερο.

Όπως είναι φυσικό, όσο πλησιάζει η έναρξη της προετοιμασίας για κάθε ομάδα και οι αγωνιστικές υποχρεώσεις, τόσο θα πιέζει ο μετεγγραφικός σχεδιασμός. Επομένως, οι ΑΕΚ και Απόλλων (θα αγωνιστούν στις 11/7) βρίσκονται σε λίγο πιο οριακό σημείο, σε σχέση με τους ΑΠΟΕΛ (23 ή 24/7) και ΑΕΛ (25/7). Επομένως, αφού θα αρχίσει σύντομα και η προετοιμασία τους, έχω την υποψία ότι στην τρέχουσα εβδομάδα θα υπάρξει πιο μεγάλη κινητικότητα για τους κιτρινοπράσινους και τους κυανόλευκους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ