aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΓΙΑ ΝΑΠΑΤα σφυρίγματα στόχος εμπρηστών

Τα σφυρίγματα στόχος εμπρηστών

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΗ

Η χθεσινή βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο του διαιτητή Γιώργου Νικολάου, είναι η ένατη κακόβουλη ενέργεια σε βάρος διαιτητών ή του οικήματος του Συνδέσμου Διαιτητών από το 2010 μέχρι σήμερα.

Η επίθεση κατά του κ. Νικολάου, αν και διερευνάται για να διαπιστωθεί κατά πόσο σχετίζεται με τα σφυρίγματά του, εντούτοις προστέθηκε σε μια σειρά άλλων ενεργειών στα τόσα που συμβαίνουν στον χώρο του ποδοσφαίρου, δημιουργώντας μια άκρως αποπνιχτική ατμόσφαιρα. Οι δράστες τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό κάτω από το όχημά του που βρισκόταν σταθμευμένο έξω από την οικία του στο Ζύγι, με αποτέλεσμα να σημειωθούν εκτεταμένες ζημιές. Όπως αποδεικνύεται, όποιος θεωρεί φάλτσα τα σφυρίγματα της διαιτησίας, δρα ανενόχλητος ανατινάζοντας ή καίγοντας σπίτια και κυρίως οχήματα.

Οι βομβιστικές επιθέσεις σε αυτοκίνητα και σπίτια διαιτητών συνταράσσουν το κυπριακό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια, με τους «ανθρώπους με τα μαύρα» να βρίσκονται στο στόχο παρανόμων συχνότερα από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία πολιτών. Το αξιοσημείωτο είναι πως σε καμιά υπόθεση η Αστυνομία δεν πέτυχε όχι μόνο την εξιχνίαση, αλλά ούτε προέβη έστω και σε μια σύλληψη.

Προηγήθηκαν οι πιο κάτω κακόβουλες ενέργειες σε βάρος διαιτητών:

Νοέμβριος 2010: Σημειώθηκε επίθεση στο αυτοκίνητο του βοηθού διαιτητή Αριστείδη Χρίστου την ώρα που ο ίδιος βρισκόταν σε εστιατόριο της Λεμεσού και συνέτρωγε με τον τότε πρόεδρο του Συνδέσμου Διαιτητών, Γιώργο Πάπουτσο. Δύο κουκουλοφόροι έσπασαν στο παρμπρίζ και εκτόξευσαν βόμβα μολότοφ, με αποτέλεσμα να πιάσει πυρκαγιά και να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές. Μπορεί το αυτοκίνητο να ανήκε στον κ. Χρίστου, όμως η επίθεση φαίνεται να είχε ως στόχο τον πρόεδρο του Συνδέσμου Διαιτητών κ. Πάπουτσο.

Σεπτέμβριος 2011: Διενεργήθηκε βομβιστική επίθεση στο οίκημα του Συνδέσμου Διαιτητών παρά το νέο ΓΣΠ. Οι δράστες πέταξαν δύο μολότοφ εντός και εκτός του κτηρίου και η μία μόνο εξερράγη, με αποτέλεσμα οι ζημιές να ήταν περιορισμένες. Πέρα από τις μολότοφ, έγραψαν στους τοίχους του οικήματος υβριστικά συνθήματα κατά των διαιτητών.

Απρίλης 2012: Σημειώθηκε βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο του βοηθού διαιτητή Ανδρέα Ανδρέου. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε έκρηξη εργοστασιακής κροτίδας στο όχημα του κ. Ανδρέου, που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές. Ο κ. Ανδρέου ήταν ο δεύτερος διαιτητής στο ντέρμπι ανάμεσα στο ΑΠΟΕΛ και την Ομόνοια, που ήταν κεκλεισμένων των θυρών.

Φεβρουάριος 2014: Πραγματοποιήθηκε βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο του διεθνή διαιτητή Λεόντιου Τράττου. Η έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητό του σημειώθηκε τις πρωινές ώρες στα Λατσιά. Το αυτοκίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς και προκλήθηκαν και άλλες ζημιές. Ζημιές προκλήθηκαν και σε ακόμη ένα αυτοκίνητο το οποίο ήταν σταθμευμένο δίπλα.

Οκτώβριος 2014: Σημειώνεται και νέα βομβιστική επίθεση στο οίκημα του Συνδέσμου Διαιτητών Κύπρου. Οι δράστες κτύπησαν λίγο μετά τις 3:00 το πρωί τοποθετώντας αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο του οικήματος στη Λευκωσία και τον πυροδότησαν, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές. Τις κινήσεις των δραστών κατέγραψε το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που υπάρχει στο οίκημα. Στα βίντεο διακρίνονται δύο πρόσωπα με κουκούλες να πλησιάζουν την είσοδο πεζοί, να τοποθετούν τον εκρηκτικό μηχανισμό, να απομακρύνονται τρέχοντας και να σημειώνεται μετά από λίγο η έκρηξη.

Ιανουάριος 2015: Βομβιστές έδρασαν στο πατρικό σπίτι του διαιτητή Θωμά Μούσκου. Συγκεκριμένα, τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό έξω από το πατρικό σπίτι του Κύπριου διαιτητή. Προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο σπίτι και η Αστυνομία θεώρησε ότι τα ελατήρια των δραστών σχετίζονταν με την ιδιότητα του κ. Μούσκου.

Φεβρουάριος 2015: Ένα μήνα μετά σημειώθηκε βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο του διαιτητή Βασίλη Δημητρίου. Συγκεκριμένα, στις 3:50 τα ξημερώματα ακούστηκε έκρηξη έξω από το σπίτι του διαιτητή στην Αραδίππου. Όπως διαπιστώθηκε, είχε εκραγεί εκρηκτικός μηχανισμός τύπου υδροσωλήνα, μεταξύ του μπροστινού ανεμοθώρακα και της μηχανής του αυτοκινήτου, ιδιοκτησίας της συζύγου του 38χρονου διαιτητή. Η ισχύς της έκρηξης ήταν τέτοια που προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο όχημα και σε διπλανά σπίτια.

Μάρτιος 2015: Στόχος και πάλι εμπρηστών έγινε το αυτοκίνητο του διαιτητή Λεόντιου Τράττου (φωτογραφία). Οι εμπρηστές έδρασαν λίγο μετά τις δύο τα μεσάνυκτα βάζοντας φωτιά στο αυτοκίνητο του κ. Τράττου, που ήταν σταθμευμένο στο υπόγειο της πολυκατοικίας όπου διαμένει στα Λατσιά. Από την πυρκαγιά το αυτοκίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ η πολυκατοικία γέμισε καπνούς προκαλώντας αναστάτωση στους ενοίκους.

** Φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ