aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαBUNDESLIGAΤα κριτήρια για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια σε περίπτωση διακοπής

Τα κριτήρια για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια σε περίπτωση διακοπής

Τα κριτήρια που θα ισχύσουν όσον αφορά τις ομάδες που θα πάρουν τα «εισιτήρια» για τις επόμενες ευρωπαϊκές διοργανώσεις, εάν δεν καταστεί δυνατό να ολοκληρωθούν λόγω κορωνοϊού ορισμένα εθνικά πρωταθλήματα, προσπάθησε να «κωδικοποιήσει» η UEFA στην προκαταρκτική συζήτηση που είχε την Τρίτη (21/04) με τις 55 ομοσπονδίες-μέλη της, βάζοντας παράλληλα στην κουβέντα και μία τελική μορφή ολοκλήρωσης των ευρωπαϊκών Κυπέλλων.

Επί του παρόντος δεν υπήρξε σταθερό συμπέρασμα, καθότι η UEFA θέλει να κάνει πρώτα μία συνολική συζήτηση για το πρόγραμμα με τις Λίγκες, την ECA (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων) και τη FIFPro (Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών). Σε ό,τι αφορά τώρα τα κριτήρια τελικής ταξινόμησης, σε περίπτωση που ορισμένες Λίγκες δεν θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν, αυτό θα είναι ένα από τα βασικά σημεία συζήτησης στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη (23/04).

Όπως κατέγραψε η ισπανική «AS», για τις ομάδες που θα συμμετάσχουν σε προκριματικές φάσεις των Κυπέλλων Ευρώπης της περιόδου 2020/21, η UEFA ζήτησε από τις ομοσπονδίες να της στείλουν μια λίστα με τις ομάδες που πρέπει να παίξουν τη νέα χρονιά στην Ευρώπη, σε περίπτωση που δεν μπορούν να ολοκληρωθούν τα εθνικά πρωταθλήματα. Είναι αλήθεια ωστόσο, πως ορισμένες χώρες προτιμούν να αποφεύγουν αυτόν τον «συμβιβασμό» και προτείνουν να προχωρήσει η σύνταξη της λίστας με βάση τον συντελεστή της UEFA.

Στην περίπτωση της Ισπανίας, επί παραδείγματι, εάν ληφθεί το κριτήριο της ομοσπονδίας -υπό την προϋπόθεση πάντα πως η LaLiga δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί ή να επανεκκινήσει- η Ρεάλ Σοσιεδάδ θα είναι 4η και θα πάρει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League. Εάν ωστόσο, επιλεγεί ως κριτήριο το ranking των ομάδων στην UEFA, σ’ αυτή την περίπτωση το εισιτήριο θα το πάρει η… Ατλέτικο Μαδρίτης!

Η UEFA ξεκαθάρισε στην τοποθέτησή της πως «…αυτό που συνιστάται έντονα, είναι να τερματιστούν οι εθνικοί αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου, αν και είναι κατανοητό ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες ειδικές περιπτώσεις. Έχοντας αυτό υπόψη, η UEFA αναπτύσσει επί του παρόντος ορισμένες οδηγίες σχετικά με τη συμμετοχή στους αγώνες των διοργανώσεών της, με σκοπό να βοηθήσει τις ομοσπονδίες-μέλη, σε περίπτωση ακύρωσης των εγχώριων πρωταθλημάτων ή του κυπέλλου».

Με απλά λόγια, η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία τονίζει προς πάσα κατεύθυνση πως, εάν κι εφόσον, οι εγχώριες διοργανώσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, η ίδια θα μπορούσε να εγκρίνει μια κοινή προσέγγιση.

Σε ό,τι αφορά τώρα το καλεντάρι, στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη της Τρίτης, έγινε επίσης λόγος για την πιθανότητα «επαναφοράς» του Champions και του Europa League στην «καρδιά» των εθνικών πρωταθλημάτων, αλλά με μια φόρμουλα «final-4» ή σε αντίθετη περίπτωση, με μεταφορά όλων των αγώνων μέσα τον Αύγουστο. Και τα δύο αυτά σενάρια θα τεθούν επί τάπητος πολύ πιο αναλυτικά στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ