aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΤα χάλια των κυπριακών γηπέδων, αποκαλυπτική έκθεση της Επιτροπής Ασφάλειας

Τα χάλια των κυπριακών γηπέδων, αποκαλυπτική έκθεση της Επιτροπής Ασφάλειας

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΗ

Κανένα ποδοσφαιρικό στάδιο δεν πληροί τις προϋποθέσεις για αδειοδότηση, αφού σε όλα διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα ασφάλειας που πρέπει να επιδιορθωθούν άμεσα. Σε έκθεση της Επιτροπής Ασφάλειας Αθλητικών Χώρων και Εγκαταστάσεων της Αστυνομίας, την οποία αποκαλύπτει ο «Φ», μετά από αυτοψία σε όλα τα γήπεδα Α’ κατηγορίας, καταγράφονται πράγματα και θαύματα σε χώρους όπου στοιβάζονται κάθε βδομάδα χιλιάδες κόσμου με κίνδυνο την ασφάλειά του.

Διάβρωση κερκίδων, είσοδοι γηπέδων που θυμίζουν μαντρί, κλειστά κυκλώματα με «θαμπή» λήψη, πάγκοι ομάδων με λαμαρίνες, γήπεδα που επιτρέπουν από έξω τη ρίψη αντικειμένων στις κερκίδες και μεγάφωνα που δεν ακούγονται την ώρα του ματς, είναι μερικά από τα θλιβερά τα οποία σχηματίζουν μία μαύρη εικόνα για τα στάδιά μας. Η έκθεση της Επιτροπής Ασφάλειας αποστάληκε πρόσφατα στη Βουλή για ενημέρωση των βουλευτών, ενώ βρίσκεται στα χέρια του ΚΟΑ, της ΚΟΠ, στους ιδιοκτήτες-διαχειριστές των σταδίων και την Αρχή Αδειοδότησης των γηπέδων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2018 και η Επιτροπή απαρτιζόταν από τον Κώστα Κωνσταντίνου υποδιοικητή της ΜΜΑΔ, τον υπεύθυνο του Γραφείου Συλλογής Πληροφοριών για τον χουλιγκανισμό Μιχάλη Ηροδότου και την Πασχαλίνα Μαγνήτη, μέλος της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων.

Στάδιο ΓΣΠ

Για το στάδιο ΓΣΠ η Επιτροπή εισηγείται τη δημιουργία μόνιμων ταμείων στον νότιο χώρο στάθμευσης, την κατασκευή σκαλιών απέναντι ακριβώς από τις εισόδους/εξόδους του γηπέδου, εξωτερικά της ανατολικής κερκίδας, στο σημείο που βρίσκονται οι διακοσμητικές πέτρες για γρήγορη προσέλευση/αποχώρηση των φιλάθλων καθώς και στην πρόληψη επεισοδίων. Επίσης, γίνεται εισήγηση για δημιουργία κατάλληλων υποδομών πρόσβασης, ήτοι στιβαρών – μετακινούμενων διαδρόμων, εξωτερικά των εισόδων, οι οποίοι θα υποχρεώνουν τους φίλαθλους να εισέρχονται ο ένας μετά τον άλλον στο χώρο ερευνών για αποτελεσματικότερη έρευνα και έλεγχο των εισερχομένων. Ζητείται η ανύψωση του περιτοιχίσματος της ανατολικής κερκίδας κατά 1,5 τουλάχιστο μέτρο. Αυτό το μέτρο θα εμποδίζει τη ρίψη αντικειμένων από και προς την κερκίδα και παράλληλα την είσοδο των φιλάθλων εντός των κερκίδων χωρίς εισιτήριο.

Τοποθέτηση ειδικού πλέγματος πίσω από τα δύο τέρματα, εντός του σταδίου, για προστασία των τερματοφυλάκων από τη ρίψη αντικειμένων από τους φιλάθλους με τρόπο που να μην εμποδίζονται οι κάμερες του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης του σταδίου. Τέλος, γίνεται εισήγηση για την ανύψωση των ειδικών μεταλλικών κάγκελων στις τέσσερις γωνιές της τάφρου, ώστε να αποκλείουν τη συμπλοκή αντίπαλων φιλάθλων σε περίπτωση που εισέλθουν σ’ αυτή.

ΜΑΚΑΡΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ

Το γήπεδο δεν χρησιμοποιείται για αγώνες υψηλού κινδύνου και η Επιτροπή εισηγείται την αναβάθμιση του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης του σταδίου με τοποθέτηση πρόσθετων καμερών, τη βελτίωση ηχομόνωσης του κέντρου κρίσεως του σταδίου, ενώ η κυριότερη εισήγηση αφορά στην άμεση συντήρηση των κερκίδων του σταδίου. Το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής κερκίδας δεξιά και αριστερά του χώρου των επισήμων του σταδίου, είναι εντελώς ακατάλληλο για χρήση αφού υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των φιλάθλων.

Χρειάζεται βελτίωση του συστήματος φωτισμού εσωτερικά (κερκίδες) και εξωτερικά του σταδίου, ώστε να υπάρχει υψηλή ευκρίνεια εικόνας από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης κατά τη διάρκεια της νύκτας. Να γίνει αρίθμηση των θέσεων του σταδίου στις κερκίδες, καθώς και ο τμηματικός διαχωρισμός της κάθε κερκίδας. Χρειάζεται αναβάθμιση του μεγαφωνικού συστήματος του σταδίου, αφού οι ανακοινώσεις που γίνονται δεν μπορούν να ακουστούν την ώρα του αγώνα.

Απαιτείται εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου εισερχόμενων φιλάθλων και εισιτηρίων, ενώ οι πάγκοι των ομάδων πρέπει να είναι κατασκευασμένοι από διαφανές υλικό και όχι λαμαρίνες ή να τοποθετούνται διαφημιστικές πινακίδες επί αυτών, αφού εμποδίζουν την ελεύθερη θέαση των φιλάθλων, όπως και μετακίνηση των διαφημιστικών πινακίδων.

ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Γίνεται εισήγηση για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης, αφού οι φίλαθλοι αναγκάζονται να σταθμεύουν τα οχήματά τους σε κατοικημένη περιοχή γύρω από το γήπεδο, με αποτέλεσμα να προκαλείται οχληρία και αναστάτωση τους περιοίκους.
Ζητείται επίσης η αναβάθμιση του χώρου ερευνών στις εισόδους του σταδίου και η δημιουργία κατάλληλων υποδομών πρόσβασης, ώστε οι φίλαθλοι να εισέρχονται ο ένας μετά τον άλλον στο χώρο ερευνών. Απαιτείται επίσης η ασφαλτόστρωση του βόρειου χώρου στάθμευσης των φιλοξενουμένων και η συντήρηση των δυτικών και βόρειων κερκίδων του σταδίου, λόγω διάβρωσης.

Γίνεται επίσης εισήγηση που αφορά στη λήψη μέτρων προστασίας των πάγκων των δύο ομάδων, αλλά και την αναβάθμιση του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης που διαθέτει το στάδιο. Το υφιστάμενο σύστημα είναι πεπαλαιωμένο και παρουσιάζει αρκετά προβλήματα. Τέλος, γίνεται εισήγηση για βελτίωση του φωτισμού και περίφραξη του σταδίου όπου είναι εφικτό.

ΤΣΙΡΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ

Γίνεται εισήγηση:
> Για εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου εισερχόμενων φιλάθλων και εισιτηρίων.
> Αναβάθμιση του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης των θεατών του σταδίου. Τοποθέτηση πρόσθετων καμερών, οι οποίες να καλύπτουν τις δύο κερκίδες και τον περιβάλλοντα χώρο του σταδίου.
> Δημιουργία εξωτερικής περίφραξης του αθλητικού χώρου, ώστε να εμποδίζει την προσέλευση φιλάθλων χωρίς εισιτήριο στις εισόδους. Θα γίνεται προέλεγχος για κατοχή εισιτηρίου στις εισόδους του περιφραγμένου χώρου.
> Βελτίωση του συστήματος φωτισμού εσωτερικά (κερκίδες) και εξωτερικά του σταδίου, ώστε να υπάρχει υψηλή ευκρίνεια εικόνας στο CCTV.
> Αρίθμηση των θέσεων του σταδίου στις κερκίδες, καθώς και ο τμηματικός διαχωρισμός της κάθε κερκίδας.

ΣΤΑΔΙΟ ΓΣΖ

Γίνεται εισήγηση για αναβάθμιση του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, ανύψωση του περιτοιχίσματος της ανατολικής κερκίδας κατά 1,5 τουλάχιστον μέτρο, περιμετρική εξωτερική περίφραξη του σταδίου, βελτίωση του συστήματος φωτισμού εσωτερικά (κερκίδες) και εξωτερικά του σταδίου, αναβάθμιση του ακουστικού συστήματος πληροφόρησης των θεατών του σταδίου, αφού οι ανακοινώσεις που γίνονται δεν μπορούν να ακουστούν την ώρα του αγώνα, συντήρηση σημείων της δυτικής κερκίδας λόγω διάβρωσης του μπετόν και εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου εισερχομένων φιλάθλων και εισιτηρίων. Υποβάλλεται εισήγηση για αρίθμηση των θέσεων του σταδίου και οι πάγκοι των ομάδων να κατασκευαστούν από διαφανές υλικό, ενώ ζητείται να φύγουν οι διαφημιστικές πινακίδες που εμποδίζουν τη θέαση των φιλάθλων.

ΣΤΑΔΙΟ ΑΕΚ ΑΡΕΝΑ

Ζητείται η εξωτερική περίφραξη του αθλητικού χώρου ώστε να σταματήσει η προσέλευση φιλάθλων χωρίς εισιτήριο στις εισόδους, όπως και η λήψη μέτρων προστασίας των πάγκων των δύο ομάδων. Επίσης ζητείται η τοποθέτηση διαχωριστικού στη δυτική και βόρεια κερκίδα ώστε να επεκταθεί η απόσταση μεταξύ των αντιπάλων φιλάθλων από 15 σε 50 περίπου μέτρα.

ΣΤΑΔΙΟ ΤΑΣΟΣ ΜΑΡΚΟΥ

Για το στάδιο αυτό γίνονται οι περισσότερες εισηγήσεις (14), ήτοι η δημιουργία κατάλληλου χώρου για ΑμΕΑ. Ο υφιστάμενος χώρος είναι εντός του αγωνιστικού χώρου με όλους τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Δημιουργία μόνιμων ταμείων στην ανατολική πλευρά του σταδίου. Αρίθμηση των θέσεων του σταδίου στις κερκίδες, καθώς και ο τμηματικός διαχωρισμός της κάθε κερκίδας. Συντήρηση του τοίχου αντιστήριξης που περιβάλλει τον αθλητικό χώρο του σταδίου, τόσο στη βάση, όσο και στην κορυφή του. Δημιουργία εξωτερικής περίφραξης του αθλητικού χώρου, ώστε να σταματήσει η προσέλευση φιλάθλων χωρίς εισιτήριο στις εισόδους. Θα γίνεται προέλεγχος για κατοχή εισιτηρίου στις εισόδους του περιφραγμένου χώρου. Παράλληλα, θα αποτραπεί η επαφή/σύγκρουση αντίπαλων φιλάθλων, η πρόκληση επεισοδίων και η εισαγωγή απαγορευμένων αντικειμένων εντός του γηπέδου.

Περαιτέρω ζητείται η απομάκρυνση των συρματοπλεγμάτων έξω από την ανατολική κερκίδα, η εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου εισερχόμενων θεατών και εισιτηρίων, η αναβάθμιση του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης που διαθέτει το στάδιο. Το υφιστάμενο σύστημα είναι πεπαλαιωμένο και παρουσιάζει αρκετά προβλήματα. Γίνεται εισήγηση για βελτίωση του συστήματος φωτισμού εσωτερικά (κερκίδες) και εξωτερικά του σταδίου, ενώ οι πάγκοι των ομάδων πρέπει να είναι κατασκευασμένοι από διαφανές υλικό και όχι αδιαφανή υλικά, αφού στα σημεία που τοποθετούνται εμποδίζουν την ελεύθερη θέαση των φιλάθλων σε αρκετά σημεία του αγωνιστικού χώρου.

Εισηγήσεις για όλα τα γήπεδα

Γίνεται εισήγηση για όλα σχεδόν τα γήπεδα, η δημιουργία εξωτερικής περίφραξης του αθλητικού χώρου, εξωτερικά του γηπέδου, ώστε να σταματήσει η συγκέντρωση φιλάθλων χωρίς εισιτήριο, έξω από τις εισόδους. Θα γίνεται προέλεγχος για κατοχή εισιτηρίου στις εισόδους του περιφραγμένου χώρου. Παράλληλα θα αποτραπεί η επαφή/συγκρουση αντίπαλων φιλάθλων και η πρόκληση επεισοδίων.

Ζητείται η δημιουργία στεγάστρου στον χώρο ελέγχου/ερευνών της βόρειας, ανατολικής και νότιας κερκίδας, ώστε να διενεργείται σωστός έλεγχος και έρευνα των φιλάθλων χωρίς επηρεασμό τους από τις καιρικές συνθήκες και η δημιουργία και σηματοδότηση ειδικών χώρων παραλαβής/παράδοσης αντικειμένων που βάση των κανονισμών η μεταφορά τους εντός του σταδίου δεν επιτρέπεται.

Ακόμα ζητείται η δημιουργία κατάλληλων υποδομών πρόσβασης, ήτοι στιβαρών-μετακινούμενων διαδρόμων, εξωτερικά των εισόδων, οι οποίοι θα υποχρεώνουν τους φιλάθλους να εισέρχονται ο ένας μετά τον άλλον στον χώρο ερευνών. Αυτό θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότερη έρευνα και έλεγχο των εισερχομένων. Οι εν λόγω διάδρομοι να αφαιρούνται μετά την είσοδο των φιλάθλων ώστε να μην εμποδίζουν την έξοδο αυτών από το στάδιο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ