aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΣτον Εισαγγελέα φάκελος από Ισπανία για στημένα, ανενημέρωτος ο υπουργός

Στον Εισαγγελέα φάκελος από Ισπανία για στημένα, ανενημέρωτος ο υπουργός

TOY ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΗ

Στη Νομική Υπηρεσία για οδηγίες μεταβιβάστηκε από τις 30 Ιανουαρίου ο φάκελος με συνομιλίες δύο Ισπανών ποδοσφαιριστών που αφορούσαν στημένα παιχνίδια στην Κύπρο, ενώ την ίδια ώρα που αποκαλύπτονται αυτά, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε χθες ότι βρισκόμαστε στο μέσο μιας μεγάλης καταιγίδας.

Μάλιστα ο Γιώργος Σαββίδης συγκάλεσε για χθες το απόγευμα έκτακτη σύσκεψη για το θέμα ώστε να ενημερωθεί από την Αστυνομία, αφού χθες πιάστηκε εξ απήνης, επειδή ήταν ανενημέρωτος για την εξέλιξη αυτή, ενώ τις τελευταίες ημέρες γίνεται τόσος ντόρος για τους στημένους αγώνες.

Όπως ξεκαθάρισε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρήστος Ανδρέου, η Αστυνομία ήταν ενήμερη από πέρσι για την υπόθεση που διερεύνησε η Ισπανική Αστυνομία. Όπως είπε, κατά τη διάρκεια δύο επιχειρήσεων, που διεξήγαγε η ισπανική Αστυνομία το 2018, λήφθηκαν τηλεφωνικές συνομιλίες Ισπανού ποδοσφαιριστή, που αγωνιζόταν τότε στην Κύπρο, που περιείχαν πιθανά στοιχεία για χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων. Μάλιστα ο ποδοσφαιριστής αυτός συνελήφθη αλλά αφέθηκε ελεύθερος. Τον Μάρτιο 2019 οι ισπανικές Αρχές ενημέρωσαν την Αστυνομία για τις συνομιλίες των δύο ποδοσφαιριστών και ότι ο ένας ελάμβανε σήμα στο κινητό του από την Κύπρο. Στη συνέχεια οι Ισπανοί απέστειλαν το περιεχόμενο των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών και η Νομική Υπηρεσία έδωσε οδηγίες για πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ κυπριακών και ισπανικών Αρχών, με σκοπό να ληφθεί το πλήρες περιεχόμενο των συνομιλιών.

Ο κ. Ανδρέου ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο Αστυνομίας, στις 23 Ιουλίου 2019 και σε αυτή συμμετείχαν, εκπρόσωπος της ομάδας εργασίας AP Sport Corruption της Europol και της Εθνικής Αστυνομίας της Ισπανίας και αντιπροσωπεία της Αστυνομίας Κύπρου, με επικεφαλής τον υπεύθυνο του ΤΑΕ Αρχηγείου. Ο φάκελος που σχηματίστηκε, διαβιβάστηκε στις 30 Ιανουαρίου 2020 στη Νομική Υπηρεσία υποβάλλοντας συγκεκριμένα ερωτήματα όσον αφορά τον τρόπο περαιτέρω χειρισμού της υπόθεσης.

Στο μεταξύ, ερωτηματικά γεννούνται από το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός ενημερώθηκε για το θέμα αυτό από τα δημοσιεύματα. Σε δηλώσεις του χθες ο κ. Σαββίδης είπε πως όταν ήρθαν στην αντίληψή του τα στοιχεία τα διαβίβασε στον Αρχηγό της Αστυνομίας. Καθηκόντως, είπε, ζήτησε σύσκεψη για να ενημερωθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς και για όλα τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν τις ανακρίσεις για πιθανή χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων. Μάλιστα, ερωτηθείς αν δεν είχε καθόλου γνώση για το περιεχόμενο της υπόθεσης των ισπανικών Αρχών που βρισκόταν στα χέρια της Αστυνομίας εδώ και καιρό και το οποίο διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία στις 30 Ιανουαρίου, ο κ. Σαββίδης επανέλαβε: «Πρώτη φορά στην οποία ήρθαν εις γνώση μου αυτά τα δημοσιεύματα ήταν χθες (προχθές) νωρίς το απόγευμα. Μην με ξαναρωτάτε, και σας λέω ότι άκουσα όλα αυτά που λέχθηκαν χθες και σήμερα (χθες) έκρινα σκόπιμο και συγκάλεσα άμεσα σύσκεψη με την ηγεσία της Αστυνομίας και εκείνους που χειρίζονται την υπόθεση αυτή, όπως και όλες τις άλλες υποθέσεις που αφορούν το θέμα της χειραγώγησης και θα έχω σύσκεψη εντός της ημέρας σήμερα».

Για το αν μπορούν οι κυπριακές Αρχές να σταθούν πάνω στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις στις οποίες στηρίζεται η έρευνα των ισπανικών Αρχών και να ανοίξουν την υπόθεση, ο κ. Σαββίδης είπε πως το θέμα που εγείρεται είναι νομικό και θα πρέπει να δοθούν νομικές απαντήσεις. Πρόσθεσε πως έχει άποψη αλλά δεν θα την πει καθώς δεν εναπόκειται στον ίδιο τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει. «Όλες οι πτυχές αυτής της υπόθεσης, τι κατά τη γνώμη της Αστυνομίας αποτελεί αποδεκτή μαρτυρία και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί ή να αξιολογηθεί η οποιαδήποτε πληροφορία, θα είναι αντικείμενο της σύσκεψης», είπε.

Τέλος, διαβεβαίωσε πως γίνεται αυτό που πρέπει να γίνει και ότι η βούληση είναι πως θα αξιοποιηθούν πλήρως όλες οι πληροφορίες που ήρθαν στις αστυνομικές Αρχές. Κάλεσε για άλλη μια φορά όσους έχουν όποια πληροφορία μπορεί να βοηθήσει, να προχωρήσουν και να την καταγγείλουν στην Αστυνομία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ