aekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaehtnikosomonoiaolympiakospaeekpafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLigaEuro 2020

Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΖ ΖΑΚΑΚΙΟΥΣτημένα ματς: Άλλο ένα μέτριο αθλητικό νομοσχέδιο με… πατσιαρίσματα

Στημένα ματς: Άλλο ένα μέτριο αθλητικό νομοσχέδιο με… πατσιαρίσματα

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ

Μεγάλος ντόρος έχει γίνει τις τελευταίες μέρες, αναφορικά με το προτεινόμενο νομοσχέδιο για πάταξη των φαινομένων χειραγώγησης αθλητικών αγώνων και συναντήσεων. Μια πρωτοβουλία, η οποία πέραν πάσης αμφιβολίας ήταν αναγκαία και την οποία κάθε υγιώς σκεπτόμενος φίλαθλος και αθλητικό στέλεχος λογικά τη χαιρετίζει.

Ξεκαθαρίζω ότι έχω διαβάσει το προτεινόμενο νομοσχέδιο στην ολότητα του και έχω διαμορφώσει ιδίαν άποψη για το όλο θέμα, άρα και οι απόψεις που εκφράζω πιο κάτω μπορούν κάλλιστα να θεωρηθούν, από τον κάθε αναγνώστη, ως εμπεριστατωμένες και σίγουρα τεκμηριωμένες.

Διάβασα, όμως ταυτοχρόνως και διθυράμβους στα μέσα ενημέρωσης και στα μέσα δικτύωσης, περί της αποτελεσματικότητας του προτεινόμενου νομοσχεδίου και των υψηλών ποινών των οποίων προνοεί, οι οποίες φαίνεται να ενθουσίασαν, μερικώς. Αυτονόητο και επιβεβλημένο, προσθέτω εγώ, άρα αποφεύγω να ενθουσιαστώ, προς το παρών τουλάχιστον και μέχρι αποτελεσματικής αξιοποίησης τους. Το ψηλό πρόστιμο, υπενθυμίζω κάποιους, είναι απλά μικρό μερίδιο από τα κέρδη….

Επιπλέον, γίνεται λόγος για το δικαίωμα που δίνεται στις ανακριτικές αρχές να άρουν το τηλεφωνικό απόρρητο πολιτών και να παρακολουθούν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις. Ένα εργαλείο, που ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο στην αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων σε χώρες όπως την Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία. Θέλω όμως να ρωτήσω: Γιατί το διαφημίζουμε; Δεν αφαιρούμε έτσι το στοιχείο του αιφνιδιασμού; Επιπλέον, στις χώρες που προανέφερα, το φαινόμενο αντιμετωπίστηκε συνολικά; Πατάχθηκε το φαινόμενο; Τείνω να πιστέψω ότι υπάρχει μια επιφανειακή αντιμετώπιση του θέματος και κάποιου είδους ευσεβοποθισμός.

Ο λόγος που λέω τα πιο πάνω είναι πολύ απλά επειδή τόσο το νομοσχέδιο, όσο και οι αρχές αδυνατούν να βρουν τους τρόπους που θα καταδείξουν και θα αποδείξουν την εμπλοκή επιτήδειων σε χειραγώγηση αγώνων. Αδυνατούν και το ίδιο αδυνατεί και το νομοσχέδιο να απαντήσει στην πλέον βασική και ουσιώδη ερώτηση: ΠΩΣ θα βρούμε ποιοι συμμετέχουν και πως θα τους σταματήσουμε.

Προχωρώντας ένα βήμα περαιτέρω, θεωρώ ότι υπάρχουν πρόνοιες στο νομοσχέδιο οι οποίες δυσκολεύουν και περιπλέκουν την όλη προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου της χειραγώγησης. Ένα τέτοιο μέτρο είναι η θεσμοθέτηση ειδικής επιτροπής δεοντολογίας και προστασίας του αθλητισμού, που θα διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο (γιατί όχι από τις αθλητικές αρχές;;;) και η οποία θα εξετάζει αυτεπάγγελτα θέματα πιθανής χειραγώγησης και θα συλλέγει άκουσον-άκουσον πληροφορίες.

Μια επιτροπή, που νομοθετείται μεν, αλλά δεν ξεκαθαρίζεται πως θα συνεργάζεται με την Αστυνομία, ούτε γίνεται γενικά αντιληπτό γιατί πρέπει να θεσμοθετηθεί (άραγε;;;) και τι ακριβώς σκοπό θα εξυπηρετεί, αφού το ανακριτικό έργο είναι αντικείμενο που εμπίπτει στις αρμοδιότητες άλλων. Μια επιτροπή που σε βάθος χρόνου θα στοχοποιηθεί, που θα μπορεί εύκολα να γίνει εξιλαστήριο θύμα, που θα είναι συνεχώς υπό αμφισβήτηση και που στην τελική δεν θα βρίσκεις μέλη να την υπηρετήσουν. Εφεύρεση πραγματική και ας μην προσπαθούν κάποιοι να μας πείσουν ότι υπάρχει στο νομοσχέδιο τεχνογνωσία από το εξωτερικό.

Επιπλέον, διερωτώμαι πραγματικά πως μπορεί να έχει ήδη προηγηθεί δημόσιος διάλογος (όπως κάποιοι επιμένουν να τονίζουν), εθνική συνεννόηση και συστράτευση δυνάμεων για εξυγίανση του κυπριακού αθλητισμού από τέτοια φαινόμενα. Αφού οι μεν ποινικές ποινές του νομοσχεδίου είναι αυστηρότατες, οι δε πειθαρχικές ποινές (βλέπε ποινές που επιβάλλει η ΚΟΠ) όμως είναι ουσιαστικά χάδι… στα αρχικά τους στάδια τουλάχιστον. Και ερωτώ το πολύ απλό: όντως υπήρξε συστράτευση; Εθνική συνεννόηση; Δημόσιος διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων; Δημόσιος διάλογος σίγουρα δεν είναι να αρνείσαι να ακούσεις και να αγνοείς εξειδικευμένες απόψεις.

Ίσως άραγε να ήταν σοφότερο να κάναμε ένα βήμα προς τα πίσω και να σχεδιάζαμε καλύτερα το νομοσχέδιο, παρά να βιαστούμε να το περάσουμε και να είναι δυσλειτουργικό; Ίσως να μην προβλέπαμε κάποια άρθρα που θα εξυπηρετήσουν κάποιους συγκεκριμένους (φαινομενικά τουλάχιστον), αλλά ίσως καταντήσουν βραχνάς και μελλοντικό εμπόδιο για την αποτελεσματικότερη και συνολική καταπολέμηση του φαινομένου;

Χαιρετίζω τις προθέσεις και πιστώνω τα άτομα και τους οργανισμούς, όλους ανεξαιρέτως με καλή πίστη και θέληση και ενέργειες προς τη σωστή κατεύθυνση. Θεωρώ δεδομένο και αυτονόητο να γίνονται αυτές οι ενέργειες, που είναι ήδη αργοπορημένες. Συγχωρείστε με, όμως, που δεν ενθουσιάζομαι με ημίμετρα και πατσιαρίσματα, στα οποία ομολογουμένως είμαστε συνηθισμένοι στην κυπριακή πραγματικότητα. Πάρτε για παράδειγμα τον Νόμο περί πρόληψης και καταστολής της βίας στους αθλητικούς χώρους. Παρεμπιπτόντως, σχεδιάστηκε και εκείνος από την ίδια υπηρεσία.

Έχουμε όλοι γίνει μάρτυρες της ελλιπούς έως και ανύπαρκτης εφαρμογής του, είτε λόγω ελλείψεων και παραλήψεων ή λόγω απλά κεκτημένης ταχύτητας για να εντυπωσιάσουμε, αντί σωστής και μεθοδικής αντιμετώπισης του προβλήματος μέσω σοφής και μεστής νομοθετικής ρύθμισης. Και ναι, αγγίζει και πρόσωπα όλο αυτό, αφού η έλλειψη αθλητικής εξειδίκευσης, αθλητικής εμπειρίας και διαλόγου που θα βοηθούσε ουσιαστικά, πλέον φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού και αφήνει πολλούς εκτεθειμένους, προεξάρχοντος του πολιτικού προϊσταμένου.

Κλείνω με την εισήγηση ότι χρειάζεται να ευθυγραμμιστούν οι επιδιώξεις και οι ενέργειες όλων των εμπλεκομένων. Να υπάρξει πραγματικός και σωστός δημόσιος διάλογος μεταξύ τους, να εφαρμοστεί μια και ενιαία πολιτική, με αυστηρές και αποτρεπτικές ποινές, με ρεαλιστικά και δοκιμασμένα μέτρα πάταξης του φαινομένου. ΟΜΩΣ, ας επενδύσουμε ταυτόχρονα στην εκπαίδευση. Ας διδάξουμε τους νέους μας να σέβονται τον αθλητισμό, τον αντίπαλο, και το ίδιο το άθλημα που θα κληθούν να υπηρετήσουν. Ας τους διδάξουμε ότι δεν είναι αποδεκτή η χειραγώγηση επ’ ουδενί λόγο. Ας προετοιμάσουμε σωστούς αθλητές και σωστούς παράγοντες και σωστά στελέχη του αυριανού αθλητισμού.

Υ.Σ.: Ο καθένας από το πόστο του, μαζί και με τον κάθε φίλαθλο, ας το καταστήσει σαφές ότι δεν αποδέχεται τη χειραγώγηση. Αν χρειάζεται αποχή, ας γίνει. Αν χρειάζεται μαστίγιο, ας το αρπάξουν οι αρμόδιοι. Αν χρειάζεται αντιμετώπιση τύπου «Μάργκαρετ Θάτσερ», ας γίνει… ότι χρειάζεται για να καθαρίσουμε από τη βρωμιά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ