aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣReuters: Εξάρθρωση σπείρας που διακινούσε αναβολικά και στην Κύπρο

Reuters: Εξάρθρωση σπείρας που διακινούσε αναβολικά και στην Κύπρο

Η ισπανική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε σπείρα που διακινούσε σε αθλητές μέσω διαδικτύου την αναβολική ουσία EPO*, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Reuters. Η σπείρα δρούσε τόσο στην Ισπανία όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, με τα πλοκάμια της να έχουν επεκταθεί στην Αυστρία, την Κύπρο και τη Σλοβακία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ισπανικής Αστυνομίας, η Εθνοφυλακή κατέσχεσε στο Κάντιθ 850 σύριγγες με EPO, η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει εντοπιστεί στην Ευρώπη, ενώ για την υπόθεση ανακρίνονται έξι πρόσωπα, τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με κατηγορίες για εγκλήματα που αφορούν τη θέση σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας, το ξέπλυμα χρήματος, τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, κλοπή και απάτη εις βάρος του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Στη σπείρα φέρονται ότι συμμετείχαν πρόσωπα από τη Σερβία και την Ισπανία, τα οποία διακινούσαν το αναβολικό επί 10 χρόνια μέσω ιστοσελίδων, με στόχο αθλητές τόσο στην Ισπανία όσο και σε άλλες χώρες. Ένας από τους υπόπτους εργαζόταν σε νοσοκομείο της ισπανικής πόλης Κάντιθ, ο οποίος φέρεται ότι παραποίησε έγγραφα ασθενών και συνταγές ώστε να μπορέσει να κλέψει την αναβολική ουσία από το νοσοκομείο.

Η ισπανική Αστυνομία αναλύει πληροφορίες από τραπεζικούς λογαριασμούς στην Αυστρία, τη Σλοβακία και την Κύπρο, για να δει πώς συνδέονται με τη σπείρα. Εκτιμούν ότι τα στοιχεία που θα προκύψουν θα οδηγήσουν «σε μεγάλο αριθμό Ισπανών αθλητών και αθλητών από άλλες χώρες, διαφορετικών κατηγοριών και αθλημάτων, που έκαναν χρήση της ουσίας για να βελτιώνουν τις αθλητικές και φυσικές τους ικανότητες».

*Η ερυθροποιητίνη (EPO) είναι μια ορμόνη, που παράγεται από τους νεφρούς και διεγείρει τον μυελό των οστών για να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια και επομένως να αυξάνει την ικανότητα πρόσληψης οξυγόνου. Δυστυχώς ορισμένοι αθλητές χρησιμοποιούν την ερυθροποιητίνη για να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους. Το ντόπινγκ με την ερυθροποιητίνη απαγορεύεται. Ο λόγος που χρησιμοποιούν οι αθλητές την ερυθροποιητίνη είναι διότι η ορμόνη αυτή, μετά από τη χορήγηση της με ένεση, αυξάνει τη μάζα των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί έτσι το αίμα τους να μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο στους μυς και στον υπόλοιπο οργανισμό τους. Υπάρχουν αθλητές από διάφορες κατηγορίες που δυνατόν να παρανομήσουν χρησιμοποιώντας την ερυθροποιητίνη. Οι μαραθωνοδρόμοι, οι ποδηλάτες, οι σκιέρ και άλλοι μπορεί να μπουν στον πειρασμό χρήσης της ερυθροποιητίνη διότι αυτή μπορεί να αυξάνει την αντοχή στα αθλήματα τους. Το ντόπινγκ με ερυθροποιητίνη γίνεται με ενέσεις κάτω από το δέρμα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ