aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΠρωτάθλημα με 12 ομάδες, 14, 15, 16…

Πρωτάθλημα με 12 ομάδες, 14, 15, 16…

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (pancon@phileleftheros.com)

RADIOACTIVE (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ 18.00-19.00) ΤΗΛ. 22-744333

Από το πρώτο πρωτάθλημα μετά την τουρκική εισβολή μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί 44 πρωταθλήματα Α’ κατηγορίας, η φετινή διοργάνωση είναι η 45η. Αλήθεια γνωρίζει κανείς πόσες φορές έχει αλλάξει η δομή της; Μπορεί κανείς να υπολογίσει; Αν θέλετε κάντε μια δοκιμή πριν προχωρήσετε πάρα κάτω.

Όχι μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, ούτε δεκατρείς αλλά, 22 φορές! Αν του χρόνου το αλλάξουμε θα φτάσουμε τις 23 αλλαγές του τρόπου διεξαγωγής του πρωταθλήματος σε 46 χρόνια. Στατιστικά αν το δει κάποιος, κάθε δύο χρόνια αλλάζουμε κάτι στη δομή του πρωταθλήματος. Και μετά λέμε για συνέπεια και οργάνωση. Είναι δυνατόν! Είναι δυνατόν όποτε καπνίσει του κάθε παράγοντα να ζητά αλλαγές; Μα πώς θα γίνουμε επαγγελματίες; Να διατηρήσουμε ένα πρωτάθλημα για πολλά χρόνια με συγκεκριμένη δομή έτσι ώστε να ξέρουμε πού βαδίζουμε;

Προφανώς τίποτα δεν μας αρέσει. Κάναμε πρωτάθλημα 12 ομάδων, 14 ομάδων, 15 ομάδων, 16 ομάδων. Φτιάξαμε πρωτάθλημα με τρεις γύρους, πλέι οφ με τρία γκρουπ τεσσάρων ομάδων μετά την κανονική περίοδο, με δύο γκρουπ έξι ομάδων μετά την κανονική περίοδο. Διεξήχθησαν πρωταθλήματα χωρίς να υποβιβαστεί κανένας ή ένας ή δύο απευθείας και ένας μετά τα πλέι οφ ή τρεις απευθείας ή τρεις απευθείας και ένας στα μπαράζ με αντίπαλο τον πρωταθλητή Β’ κατηγορίας ή δύο απευθείας και ένας μπαράζ με τον πρωταθλητή Β’ κατηγορίας. Υπήρξαν σεζόν που δεν ανέβηκε καμιά ομάδα από τη Β’ στην Α’ κατηγορία είτε γιατί δεν υπήρχε υποβιβασμός είτε γιατί υπήρχαν μπαράζ και νικούσαν οι ομάδες της Α’ κατηγορίας.

Είκοσι δύο αλλαγές και αναμοχλεύουμε για την 23η και όλα αυτά παρακαλώ σε 45 χρόνια. Είναι για να διερωτάται κάποιος για τη σταθερότητα που υπάρχει στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Σε αυτό το διάστημα σε 34 σεζόν είχαμε πρωτάθλημα δεκατεσσάρων ομάδων. Για πέντε σεζόν δημιουργήθηκε πρωτάθλημα με 16 ομάδες και άλλες τρεις σεζόν είχαμε πρωταθλήματα με 12 και 15 ομάδες. Επίσης σε 32 σεζόν έγιναν πρωταθλήματα με δύο γύρους, 12 σεζόν είχαμε πλέι οφ (έξι χρονιές με δύο γκρουπ (6+6) και άλλες έξι με τρία γκρουπ (4+4+4) και μία φορά διοργανώθηκε πρωτάθλημα με τρεις γύρους.

Ακόμη σε αυτά τα 45 χρόνια είχαμε τέσσερις φορές μπαράζ μιας ομάδας με ομάδα Β’ κατηγορίας για την άνοδο, μία φορά υποβιβάστηκαν τέσσερις ομάδες, τέσσερις φορές δεν υποβιβάστηκε για διάφορους λόγους καμιά ομάδα, τρεις φορές υποβιβάστηκε μόνο μία ομάδα άλλες τέσσερις χρονιές έπεσαν δύο ομάδες ενώ τις υπόλοιπες χρονιές έπεφταν τρεις στη Β’ κατηγορία, κάποιες φορές απευθείας και άλλες δύο απευθείας και μία μετά τα πλέι άουτ.

Είναι πλέον καιρός όλα τα σωματεία, όχι μόνο της Α’ κατηγορίας αλλά όλα όσα εντάσσονται στην ΚΟΠ να συναποφασίσουν τον αριθμό και τη δομή των πρωταθλημάτων τους χωρίς να αλλάζει κάθε τρεις και λίγο. Να βρουν κοινή συνισταμένη στον αριθμό των ξένων που θα έχει η κάθε κατηγορία χωρίς να είναι σε βάρος του ντόπιου στοιχείου, να βρουν τρόπους ανάπτυξής του έτσι ώστε να αυξηθούν τα έσοδά τους, να βελτιωθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις, η διαιτησία, η δικαιοσύνη κ.λπ δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο πρόσφορο έδαφος, όχι μόνο για την αύξηση των φιλάθλων, αλλά και την προσέλκυση χορηγών αλλά και επενδυτών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ