aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΠρόταση κυπριακών ομάδων για αύξηση των ξένων παικτών

Πρόταση κυπριακών ομάδων για αύξηση των ξένων παικτών

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Εισηγήσεις που θα «διευκολύνουν» τη δόμηση του ρόστερ τους, μελετούν τα πλείστα σωματεία Α’ κατηγορίας. Σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, στις κατά καιρούς τηλεδιασκέψεις και συναντήσεις, κατατέθηκαν απόψεις που στόχο έχουν να βοηθήσουν στην εξεύρεση των -υπό των περιστάσεων- πιο εύκολων και προσιτών λύσεων.

Εύκολες και προσιτές λύσεις, βέβαια, ανάλογα, με τα δεδομένα της κάθε ομάδας… Γι’ αυτό κι έπεσαν στο τραπέζι εισηγήσεις που αφορούν στην αύξηση του αριθμού των ξένων παικτών, μία ειδική πρόνοια για τους τερματοφύλακες και για επέκταση της μετεγγραφικής περιόδου.

Ένας από τους πιο συχνούς βραχνάδες στα «δομικά υλικά» του καλοκαιριού είναι και ο αριθμός των ξένων. Σύμφωνα με τους αναθεωρημένους κανονισμούς μετεγγραφών ποδοσφαιριστών της ΚΟΠ που ισχύουν για την ποδοσφαιρική περίοδο 2020-2021, κάθε ομάδα μπορεί να έχει στο δυναμικό της 15 ξένους/κοινοτικούς, εκ των οποίων οι ξένοι να είναι μάξιμουμ πέντε.

Κάποια σωματεία καλοβλέπουν την αλλαγή του σχετικού κανονισμού και μελετούν εισήγηση να τους δοθεί η δυνατότητα να εγγράφουν μέχρι επτά ξένους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Με αυτή την εισήγηση θα ανοίξει ακόμη περισσότερο η αγορά, πέραν των κοινοτικών, με την απόκτηση μεγαλύτερου αριθμού παικτών από τη Λατινική Αμερική, ενδεχομένως και την Αφρική. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μπορεί να υπάρχουν ρόστερ με οκτώ κοινοτικούς και επτά ξένους.

Μία δεύτερη εισήγηση έχει να κάνει με τους τερματοφύλακες που εντάσσονται ήδη σε ένα ειδικό καθεστώς. Σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού τερματοφύλακα, οι ομάδες μας έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε αλλαγή, ανεξάρτητα αν είναι «ανοικτή» η μετεγγραφική περίοδος. Τώρα, μελετάται το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο συνολικός αριθμός των ξένων/κοινοτικών από 15 σε 16 με την προϋπόθεση ότι στον κατάλογο θα περιλαμβάνονται δύο τερματοφύλακες. Στην εισήγηση, που είναι ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας ανάμεσα σε κάποια σωματεία, προνοείται ότι σε περίπτωση που μία ομάδα έχει μόνο έναν ξένο/κοινοτικό τερματοφύλακα δεν θα έχει το δικαίωμα να εγγράψει 16 παίκτες, αλλά μόνο 15.

Ο κορωνοϊός έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στα χρονοδιαγράμματα των μετεγγραφών. Πολλά πρωταθλήματα σε όλο τον πλανήτη, για την περίοδο 2019-20, θα είναι ενεργά μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Η ΚΟΠ ανακοίνωσε ότι για τη νέα σεζόν, η πρώτη μετεγγραφική περίοδος άνοιξε την 9η Ιουνίου και θα κλείσει την 31η Αυγούστου. Οι σκέψεις και εισηγήσεις έχουν να κάνουν με επέκταση της μετεγγραφικής περιόδου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Για το θέμα, πρόσφατα έκανε δηλώσεις ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΠΟΕΛ, Νεκτάριος Πετεβίνος, τονίζοντας: «Έχουμε εισηγηθεί στην ΚΟΠ να επεκταθεί η μετεγγραφική περίοδος. Υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε ποδοσφαιριστή την 1η του Σεπτέμβρη, δεν θα μπορούμε να τον αντικαταστήσουμε. Πρέπει να προσαρμοστούμε αναλόγως».

Εδώ και κάποιες ημέρες, στο τελικό στάδιο επεξεργασίας είναι και η Προκήρυξη του Πρωταθλήματος 2020-21. Έχει σταλεί στα σωματεία και στο πλαίσιο παρατηρήσεων και υποδείξεων που έχουν ζητηθεί, οι όποιες εισηγήσεις αναμένεται να μελετηθούν από την Εκτελεστική και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ για να παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Είτε για τη νέα περίοδο ή με ορίζοντα εφαρμογής, για παράδειγμα, από την περίοδο 2021-22.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ