aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΠροκύπτει πρόβλημα στο νόμο για τα στημένα

Προκύπτει πρόβλημα στο νόμο για τα στημένα

Η επέκταση των αθλητικών γεγονότων πέρα από τα ομαδικά αθλήματα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για χειραγώγηση αγώνων, δυνατό να εκμηδενίσει τον σκοπό και την αποτελεσματικότητα του νόμου, ο οποίος έχει ετοιμαστεί και συμβαδίζει με τις πρόνοιες της σχετικής Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, υποστήριξε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων, ο υπουργός ανέφερε ότι οι πρόνοιες του νομοσχεδίου συνάδουν πλήρως με τις πρόνοιες της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης που αναφέρεται σε αθλητικά γεγονότα που διοργανώνονται από ομοσπονδίες, είναι οργανωμένα και στα οποία συμμετέχουν αθλητές που ανήκουν σε σωματεία και συνιστούν ομαδικά αθλήματα.

«Η επέκταση των αθλητικών γεγονότων πέρα από αυτά θα δημιουργήσει τέτοια προβλήματα στη λειτουργία και την ανταπόκριση της Επιτροπής που ουσιαστικά θα εκμηδενίσει την αποτελεσματικότητα και τον σκοπό της, ο οποίος θα εξυπηρετηθεί με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Δηλαδή, εάν ξεφύγουν από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου και επιδιώξουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να εφαρμόζεται και για μη ομαδικά αθλητικά γεγονότα, όπως για παράδειγμα σε έναν αγώνα μοτοσικλετιστών ή οποιοδήποτε άλλο αθλητικό γεγονός, στο οποίο μετέχουν αθλητές από μόνοι τους και δεν είναι ομαδικό άθλημα, που μετέχουν σωματεία σε οργανωμένη μορφή διεξαγωγής πρωταθλήματος ή από ομοσπονδία, θα δημιουργήσει τέτοια προβλήματα που είναι δυνατόν να εκμηδενίσει τον νόμο», σημείωσε ο υπουργός.

Ο Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι όλοι γνωρίζουν την επικρατούσα αντίληψη ότι, εάν κάποιος θέλει να δημιουργήσει προβλήματα ή προσκόμματα στη λειτουργία ενός νόμου, προστίθενται σε αυτό τέτοιες ή τόσες αρμοδιότητες που τα όργανα που θα επιμεριστούν αυτής της ευθύνης να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν ή να ανταποκριθούν στον σκοπό του νόμου και στις υποχρεώσεις τους. «Για αυτό, επιμέναμε στην Επιτροπή ότι, επειδή το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή αφορά κυρίως στη χειραγώγηση αθλητικών γεγονότων σε ομαδικά αθλήματα που διεξάγονται σε πρωταθλήματα από ομοσπονδίες, η αρμοδιότητα από τον νόμο πρέπει να περιοριστεί ακριβώς στις περιπτώσεις που ρυθμίζονται από τη Σύμβαση και να μην επεκταθεί πέρα από αυτή», εξήγησε.

Το νομοσχέδιο προνοεί για το αδίκημα της χειραγώγησης αθλητικού γεγονότος, μέχρι εφτά χρόνια φυλάκισης και 200.000 ευρώ πρόστιμο. Για το αδίκημα της δωροδοκίας η ποινή ανέρχεται μέχρι πέντε χρόνια φυλάκισης και μέχρι 100.000 ευρώ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ