aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΠοδοσφαιρική «dream TEAM»

Ποδοσφαιρική «dream TEAM»

ΤΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ  ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΖΕΪΔΗ

Ποδόσφαιρο! Ο βασιλιάς των σπορ! Κλισέ και χιλιοειπωμένο, αλλά πέρα για πέρα αληθινό. Το άθλημα που καθηλώνει εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλους ανά την Υφήλιο. Το άθλημα που κρύβει συγκινήσεις, πάθος και που έχει τη δύναμη να στείλει σωστά και κοινωνικά (και όχι μόνο) μηνύματα. Το Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ είναι οι δύο διοργανώσεις που κλέβουν κάθε χρόνο την παράσταση. Ποιος δεν ανυπομονεί για τις Τρίτες, τις Τετάρτες και τις Πέμπτες; Ποιος δεν αδημονεί για να παρακολουθήσει τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές; Δύο πετυχημένες διοργανώσεις που «κρύβουν» πίσω τους έναν κολοσσό. Μία εταιρεία-μαμούθ στον χώρο της διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Η ΤΕΑΜ είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Τσάμπιονς Λιγκ, του Γιουρόπα Λιγκ, του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ και του Τσάμπιονς Λιγκ Γυναικών. Ουσιαστικά πρόκειται για την εταιρεία στην οποία η ΟΥΕΦΑ εμπιστεύεται τα δικαιώματα των πιο δυνατών «brand name» της. Στο Διοικητικό Συμβούλιο της «TEAM» και ένας Κύπριος. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας, του οποίου η προσφορά και οι γνώσεις έχουν βοηθήσει στα μέγιστα την εταιρεία. Η «GoalNews» συνομίλησε με τον πρόεδρο της TEAM, Μάρτιν Βάγκνερ, ο οποίος αναφέρθηκε σε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν στον τομέα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Κύριε Βάγκνερ, ποια είναι τα έσοδα της ΟΥΕΦΑ από την παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ; «Από την περίοδο 2018 μέχρι και το 2021 είναι ένα ποσό κοντά στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Μιλάμε για το Τσάμπιονς Λιγκ, το Γιουρόπα Λιγκ, το Τσάμπιονς Λιγκ Γυναικών και το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, τα οποία δίνουμε σε κανάλια σε όλο τον κόσμο. Και αυτό το ποσό δείχνει τη δύναμη των διοργανώσεων αυτών. Πιστεύουμε ότι έχουμε ένα από τα πιο δυνατά προϊόντα στην αγορά».

Πόσο άλλαξαν τα τηλεοπτικά δικαιώματα το Τσάμπιονς Λιγκ; «Τα λεφτά δεν μένουν μόνο στην εταιρεία μας ή στην ΟΥΕΦΑ, αλλά επιστρέφονται στους συλλόγους. Και συμβαίνει αυτό γιατί έχουμε ένα ισχυρό σύστημα αλληλεγγύης μεταξύ μας. Έχουμε μία πολύ ισχυρή διοργάνωση (Τσάμπιονς Λιγκ), η ΟΥΕΦΑ είναι εντάξει με την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, φτάνει τα λεφτά να επιστρέφονται στις ομάδες που λαμβάνουν μέρος. Με αυτόν τον τρόπο στηρίζει το ποδόσφαιρο σε χώρες που δεν έχουν πολύ ισχυρή οικονομία. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στο ποδόσφαιρο και προσπαθούμε να βρούμε τους σωστούς τρόπους για να κρατήσουμε τους φιλάθλους κοντά στο άθλημα και να διατηρήσουμε τη δυναμική των διοργανώσεών μας. Για παράδειγμα αυξήσαμε τη δυναμική του Γιουρόπα Λιγκ με την αυτόματη συμμετοχή, του νικητή της διοργάνωσης, στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου. Βρίσκουμε τι είναι καλύτερο για τον κόσμο και τους εμπορικούς μας εταίρους».

Πόσο δύσκολο είναι να διαχειριστείς τα δικαιώματα δύο τόσο μεγάλων διοργανώσεων; «Χρειάζεται σωστό μάρκετινγκ με τα τηλεοπτικά δικαιώματα γιατί υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Φυσικά, έχουμε δύο από τα πιο ισχυρά προϊόντα στο ποδόσφαιρο που αναμφίβολα μπορούν να ανταγωνιστούν τα πιο ισχυρά brands σε όλον τον κόσμο. Θεωρώ πως στον αθλητισμό έχουμε τα τηλεοπτικά δικαιώματα των πιο ισχυρών διοργανώσεων. Ακόμη και στο Γιουρόπα Λιγκ είναι εκπληκτικό πως ο κόσμος ενδιαφέρεται περισσότερο ακόμη και από το γερμανικό ή άλλα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης! Βλέπεις την Τσέλσι που επικεντρώθηκε στη διοργάνωση για να το κερδίσει και να βγει στο Τσάμπιονς Λιγκ».

Ποια είναι η χρονική διάρκεια του συμβολαίου σας με την ΟΥΕΦΑ; «Έχουμε τα δικαιώματα από τον Αύγουστο του 2018 μέχρι το 2021. Οπόταν έχουμε χρόνο μέχρι τότε να τα πωλήσουμε στα κανάλια. Μετά, αν αρέσει στην ΟΥΕΦΑ αυτό που κάνουμε, τότε θα ανανεώσουμε μέχρι το 2024. Πρέπει να είμαστε έξυπνοι με την αγορά και να ξέρουμε πολύ καλά πότε και πού θα πρέπει να παραχωρήσουμε τα δικαιώματα».

Ποια είναι η άποψή σας για το κυπριακό ποδόσφαιρο; «Είναι εκπληκτικό αυτό που κατάφεραν οι ομάδες της Κύπρου ώς τώρα. Η Κύπρος είναι ένα καλό παράδειγμα όπου το ποδόσφαιρο είναι τόσο πετυχημένο. Άτομα όπως ο Γιώργος Κούμας έκαναν πάρα πολλά για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου σας. Γνωρίζει πάρα πολύ καλά το ποδόσφαιρο και γι’ αυτό έχει μία θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας μας. Είναι φανταστικό τι έχει πετύχει το κυπριακό ποδόσφαιρο, γι’ αυτό και ο κύριος Κούμας είναι μαζί μας».

Πώς είναι η συνεργασία σας με τον Γιώργο Κούμα; «Είναι η πρώτη φορά που έχουμε μαζί μας στο Συμβούλιο της TEAM έναν ειδικό, όπως είναι ο Γιώργος Κούμας. Ξέρει να κάνει εξαιρετικά τη δουλειά του. Ξέρει την επιχείρηση και την αγορά, ξέρει πώς να διοικεί και να διαχειρίζεται τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Εταιρείες όπως η TEAM έχουν ανάγκη να είναι ανταγωνιστικές και μόνο ένας ειδικός σαν τον Γιώργο Κούμα μπορούν να την κάνουν ανταγωνιστική. Γι’ αυτό έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Βλέπω τι έκανε η ηγεσία της ΚΟΠ για το ποδόσφαιρό σας και φυσικά είναι πλεονέκτημα για την TEAM να έχει στο Συμβούλιο έναν δικό σας άνθρωπο. Είναι από τους καλύτερους σε αυτή τη δουλειά και οι γνώσεις του είναι πολύτιμες».

Κούμας: «Είναι μια πολύ μεγάλη εμπειρία»:  Η Κύπρος, το ποδόσφαιρό μας και η ΚΟΠ θα πρέπει να αισθάνονται πολύ τυχεροί που ένας δικός μας άνθρωπος είναι μέλος του Συμβουλίου της TEAM. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Κούμας, εξηγεί στην «GoalNews» τη συνεργασία του με την εταιρεία και καταθέτει τις δικές του απόψεις. «Άκουσα πάρα πολλά για την TEAM στο παρελθόν, αλλά τώρα που είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, θεωρώ πως εργάζεται πάρα πολύ επαγγελματικά και αυτό φαίνεται από τους αριθμούς και τη συνεργασία που έχει με την ΟΥΕΦΑ και τους συλλόγους. Ξέρουν πολύ καλά τη δουλειά τους, εξερευνούν όλες τις αγορές, ακόμη και εδώ στην Κύπρο ή στη Μάλτα, στην Ισπανία και τη Γερμανία. Γι’ αυτούς δεν υπάρχει καμία διαφορά, πάνε εκεί, γνωρίζουν τον κόσμο, ερευνούν την αγορά και επιστρέφουν στην ΟΥΕΦΑ με τα καλύτερα αποτελέσματα», δήλωσε αρχικά.

Και πρόσθεσε για τη σημασία που έχει για την Κύπρο η παρουσία του στην TEAM: «Είναι μεγάλη εμπειρία για εμένα η συνεργασία μου με την TEAM. Ο τρόπος που εργάζονται, ο τρόπος που σκέφτονται. Φέτος στην Κύπρο τα τηλεοπτικά δικαιώματα είναι κοντά στα 16.000.000 ευρώ. Όμως, το μπάτζετ των περισσότερων συλλόγων στο ποδόσφαιρό μας είναι 75% από τα τηλεοπτικά. Είναι υψηλό το ποσό για την Κύπρο, αλλά είναι και η ζήτηση της αγοράς και ο ανταγωνισμός. Οι σύλλογοι κάνουν μεγάλες επενδύσεις και η διαφωνία μου είναι πως επενδύουν μόνο σε μετεγγραφές. Όχι για την ανάπτυξή τους, τα γήπεδά τους ή τον φωτισμό τους. Αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει εμείς ως ΚΟΠ να επικεντρωθούμε. Πρέπει αυτά τα λεφτά να επενδυθούν σε κάτι που θα μείνει. Άρα η άποψή μου είναι πως το ποσό είναι σωστό, αλλά πρέπει τα λεφτά που πάνε στα σωματεία να χρησιμοποιηθούν σωστά».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ