aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣ«Πάρα πολλοί διαιτητές πρέπει να πάνε σπίτι τους» (οι «κλίκες» και οι «αρχηγοί»)

«Πάρα πολλοί διαιτητές πρέπει να πάνε σπίτι τους» (οι «κλίκες» και οι «αρχηγοί»)

Ανεπαρκείς χαρακτήρισε τους πλείστους διαιτητές Α’ Κατηγορίας ο επί σειρά ετών διαιτητής και αναλυτής φάσεων, Γιάννης Κυπριανίδης. Μιλώντας στην εκπομπή «Βάλε ένα γκολ» στο ραδιόφωνο του Active (107,4 & 102,5) μίλησε με σκληρή γλώσσα για την κατάσταση στο χώρο της διαιτησίας, την χρήση του VAR και τις «κλίκες» που υπάρχουν στις τάξεις των διαιτητών.

Μάλιστα, δεν δίστασε να κατονομάσει ως «αρχηγούς» των δύο ομάδων τους Βασίλη Δημητρίου και Τιμόθεο Χριστοφή, οι οποίοι συνεργάστηκαν στο παιχνίδι της Πάφου με τον ΑΠΟΕΛ και μάλιστα ο VAR (Τιμόθεος Χριστοφή) βοήθησε σε τρεις φάσεις τον διαιτητή του αγώνα.

Απόσπασμα των δηλώσεων του Γιάννη Κυπριανίδη

Ο διαιτητής βαθμολογείται για την απόφασή του μετά το VAR ή πριν; «Όχι, θεωρείται λάθος πάλι».

Δηλαδή ο Βασίλης Δημητρίου λογικά πήρε κακό βαθμό και δεν πρέπει να διαιτητεύσει στα επόμενα παιχνίδια; «Τον Βασίλη Δημητρίου τον διόρθωσε το VAR».

Μα λογική του VAR είναι να διορθώσουμε τη διαιτησία. Αφού τα λάθη διορθώθηκαν στο VAR δεν πρέπει να είναι πιο καλή η βαθμολογία για να βελτιωθούμε; «Δεν πρέπει να το παίζουν παλλικάρια ότι εγώ το είδα και το σφύριξα. Η ταχύτητα πλέον στο ποδόσφαιρο είναι πολύ μεγάλη γι’ αυτό ήρθε το VAR. Δοκίμασαν με τους πέμπτους και έκτους διαιτητές στις εστίες και απέτυχαν. Το VAR στο μέλλον δεν θα μείνει μόνο στα τρία – τέσσερα πράγματα που μπορεί να παρέμβει. Θα προσθέσουν. Πρώτα θέλουν να αφομοιώσουμε το πρώτο στάδιο, να φύγει ο εγωκεντρισμός των διαιτητών και θα προσθέσουν κι άλλα».

Τι φταίει για την κακή χρήση του VAR; «Η εκπαίδευση είναι κάτι βασικό, αλλά το μεγαλύτερο είναι η ασυνεννοησία των διαιτητών με το VAR».

Ακούγονται πολλά για κλίκες στους διαιτητές, τα ακούς και εσύ αυτά; «Τα ακούω. Ότι υπάρχει μια βάση, υπάρχει. Τώρα πόσο μεγάλη είναι δεν το ξέρω».

Δηλαδή, η μία ομάδα διαιτητών αλληλοστηρίζεται και δημιουργεί άσχημες συνθήκες για την άλλη; Τι γίνεται; «Εκείνο που βλέπω εγώ, είναι ότι οι δύο αρχηγοί χθες έπαιζαν μαζί, ο ένας διαιτητής και ο άλλος στο VAR και ο VARίστας έδωσε τρομερή βοήθεια στο διαιτητή».

Παρουσιάζονται ως αρχηγοί των δύο ομάδων στους διαιτητές ο Βασίλης Δημητρίου και ο Τιμόθεος Χριστοφή; «Ο Τιμόθεος έδωσε τρομερή βοήθεια στο Βασίλη. Τώρα με το VAR αφού τα βλέπουμε όλοι αυτοί μένουν εκτεθειμένοι. Αν δεν τον ενημερώσεις να πάει να δει τη φάση τον εαυτό του υποσκάπτει. Αν κάνεις λάθη πρέπει να σου λένε “δεν κάνεις γι΄ αυτή τη δουλειά πήγαινε σπίτι σου”».

Έχουμε 11 διαιτητές πόσοι από αυτούς «δεν κάνουν πήγαινε σπίτι σου» με την εμπειρία που έχεις; Υπάρχουν διαιτητές που πρέπει να πάνε σπίτι τους; «Πάρα πολλοί και μάλιστα με αποδεδειγμένο βαρύ ποινολόγιο στα λάθη που έχουν κάνει. Η πλειοψηφία των διαιτητών. Δεν θα περιμένω πότε θα παίξει καλά ένας διαιτητής για να πω ότι είναι καλός».

Ανεπαρκείς δηλαδή; «Εγώ πάνω από 5-6 άτομα δεν βλέπω να είναι ικανοί για την Α’ Κατηγορία».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ