Πεπεισμένος ότι εάν στον πρώτο ημιτελικό αγώνα κυπέλλου ανάμεσα σε Ανόρθωση και ΑΠΟΕΛ ήταν Κύπριος διαιτητής θα υπήρχε διαφορετικός σχολιασμός δήλωσε ο Γιώργος Πάπουτσος. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών, μιλώντας στον Active (107,4 & 102,5) και την εκπομπή «Βάλε ένα γκολ», τόνισε σε παιχνίδια που προηγήθηκαν υπήρχαν παρόμοιες φάσεις με την αποβολή του Νταουσβίλι και το κτύπημα της μπάλας στα χέρια ποδοσφαιριστών, όμως η κριτική των φάσεων από όλους ήταν διαφορετική σχέση με τη διαιτησία του Ιταλού Μαουρίτσιο Μαριάνι.
Ξεκαθάρισε ότι δεν εννοεί ότι ευνοήθηκαν είτε η Ανόρθωση είτε ο ΑΠΟΕΛ, αλλά αναδεικνύει την προκατάληψη που υπάρχει με τους Κύπριους διαιτητές. Επανέλαβε την ανάγκη εμπλουτισμού του καταλόγου διαιτησίας και υπογράμμισε ότι θέση του Συνδέσμου είναι να επιβάλλονται τιμωρίες σε διαιτητές που υποπίπτουν σε επαναλαμβανόμενα λάθη.
Αναλυτικά οι δηλώσεις
H Kύπρος πήρε την 15η θέση στην ΟΥΕΦΑ, οι ομάδες μας προοδεύουν, αλλά οι διαιτητές παραμένουν στάσιμοι: «Στην Κύπρο για πάντα οι διαιτητές θα μένουν απροβίβαστοι λόγω έτσι είναι η κρίση αυτών που θέλουν να εκφράζονται κατά της διαιτησίας και αυτών που οφείλουν να διορθώσουν τα κακώς έχοντα στο χώρο της διαιτησίας, ώστε να συμβαδίζει με την ποιότητα των ομάδων και ήρθε αυτό το αποτέλεσμα. Οι διαιτητές μας στην Ευρώπη έχουν πολύ καλά αποτελέσματα, διευθύνουν αγώνες με πολύ καλά αποτελέσματα. Στην Κύπρο δεν βλέπουμε κάτι ανάλογο ή βλέπουμε κάτι που παρερμηνεύεται. Με λίγα λόγια η διαιτησία είναι η σιτζιά του μαύρου. Εγώ ποτέ δεν μείωσα την αξία των ξένων διαιτητών και είναι χαρά μας να κάνουν ρεσιτάλ διαιτησίας και να παραδειγματίζονται οι Κύπριοι. Και ουδέποτε είπαμε ότι οι Κύπριοι δεν κάνουν λάθη. Απεναντίας, είπαμε ότι τα επαναλαμβανόμενα λάθη των Κύπριων διαιτητών πρέπει να τιμωρούνται. Όμως, ως πρόεδρος των διαιτητών οφείλω να παραληρήσω κάποιες διαιτησίες των ξένων και να πω ότι εάν οι ίδιες διαιτησίες γινόντουσαν με Κύπριους διαιτητές, ίσως να σχολιάζονταν με μία βδομάδα απόηχο».
Τη θέση αυτή της τιμωρίας των διαιτητών την επαναλαμβάνεται συνεχώς: «Η θέση του Συνδέσμου για θέματα τιμωρίας διαιτητών ήταν από ανέκαθεν. Όταν ο Σύνδεσμος επέβαλλε τις ποινές στους διαιτητές υπήρχαν ποινές στους Κύπριους διαιτητές από δύο αγωνιστικές έως 10 αγωνιστικές».
Ναι, αλλά τότε είχαμε 25 διαιτητές, τώρα έχουμε 11. Εάν τιμωρήσεις 2-3 δεν θα υπάρχουν διαιτητές για τους αγώνες… «Αυτή είναι η ουσία και αυτό είναι το πρόβλημα. Χρειάζεται στελέχωση ο κατάλογος των πάνω κατηγοριών με σωστή αξιολόγηση των αγώνων μικρότερων κατηγοριών με ανθρώπους που νοιάζονται και έχουν την τεχνογνωσία. Όχι με άπειρους διαιτητές. Εδώ στην Κύπρο λέμε τόπο στα νιάτα, αλλά δεν μπορείς να προωθήσεις διαιτητές με 15 αγώνες στη Β’ και τη Γ’ Κατηγορία. Πώς είναι δυνατό να αξιολογούνται διαιτητές και να μην παραμένουν στους καταλόγους; Υποβιβάστηκαν διαιτητές που δεν τους δόθηκε ο χρόνος να δείξουν το ταλέντο τους. Χρειάζεται χρόνος ένας διαιτητής, δεν γίνεται να μην κάνει κάποιος λάθη».
Πιστεύεται ότι οι προκάτοχοι του κ. Μάζιτς πέρασαν καλά στην Κύπρο και δεν έκαναν τη δουλειά που έπρεπε; «Εάν αξιολογώ διαιτητές εξ αποστάσεως και δεν είμαι εδώ να συνομιλώ μαζί τους, εάν δεν ορίζω συγκεκριμένους διαιτητές σε συγκεκριμένες ομάδες αυτά κατά την άποψη μου ήταν διαχειρίσεις που προκάλεσαν σωματεία. Ο ξένος διαιτητής δεν είναι στο “πετσί” της κυπριακής κοινωνίας. Η προκατάληψη δεν είναι για τον ξένο, είναι σε βάρος του Κύπριου διαιτητή, σε βάρος του Συνδέσμου Διαιτητών και εις βάρος της ΚΟΠ».
Σε χθεσινές σας δηλώσεις στον Super Sport FM είπατε ότι έγιναν λάθη στο Ανόρθωση – ΑΠΟΕΛ. Είδατε τόσα λάθη; «Εάν το συγκεκριμένο παιχνίδι το διεύθυνε Κύπριος διαιτητής, είτε ήταν η αποβολή με δεύτερη κίτρινη κάρτα είτε ήταν κάποια κτυπήματα σε χέρια η αντιμετώπιση που υπήρχε και ο σχολιασμός της φάσης θα ήταν διαφορετική. Τα είδαμε σε προηγούμενους αγώνες και γι’ αυτό το είπα. Ποτέ δεν είπα ότι ευνοήθηκε ή η Ανόρθωση ή ο ΑΠΟΕΛ. Αυτό που είπα είναι ότι εάν ήταν Κύπριος όλοι θα είχαν μια τοποθέτηση κατά την άποψή μου σε βάρος της κυπριακής διαιτησίας».
Εσείς δημιουργήσατε την προκατάληψη όμως. Αφήνετε αιχμές και για τους σχολιαστές των φάσεων; «Η τοποθέτηση μου είναι ξεκάθαρη. Έχω υποχρέωση στο να εκφραστώ στο τι βλέπω. Οι σχολιαστές φάσεων είναι εκεί και εκφράζονται. Εγώ σας λέω, οι ίδιες φάσεις που υπήρχαν στο συγκεκριμένο παιχνίδι σε προηγούμενους αγώνες σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως. Ούτε φιμώνω κανέναν, ούτε θέλω να δημιουργήσω αντιπαραθέσεις. Αντιθέτως, ο Σύνδεσμος τείνει χέρι φιλίας σε όλους όσοι αποτελούν το οικοδόμημα του ποδοσφαίρου για να βελτιώσουμε τη διαιτησία και να λιγοστέψουμε την προκατάληψη. Γιατί, όπως πάμε σε λίγο καιρό θα μιλάμε για ξένους προέδρους, για ξένους αθλητικογράφους και τα πάντα με ξένο στοιχείο. Είναι κρίμα να έχουμε τη μεθεπόμενη σεζόν πέντε ομάδες στην Ευρώπη και η διαιτησία αντί να εκπροσωπείται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να υποβαθμίζεται. Είναι ένα παράπονο που έχουμε. Εμείς λέμε ότι θέλουμε να βελτιωθεί η διαιτησία, δεν στηρίζουμε τις κακές διαιτησίες. Οι κακές διαιτησίες και οι κακοί διαιτητές πρέπει να τιμωρούνται. Όμως, δεν πρέπει να την πληρώνουν όλοι τη νύφη και οι ένοχοι και οι αθώοι».
Πέστε μας το πιο σοβαρό λάθος που έκανε ο Ιταλός στο Ανόρθωση – ΑΠΟΕΛ: «Εάν έδειχνε κάποιος Κύπριος εκεί δεύτερη κίτρινη κάρτα (σ.σ. στη φάση της αποβολής του Νταουσβίλι) θα έλεγαν ότι ήταν αυστηροί, ότι είναι ημιτελικός κυπέλλου και θα έπρεπε να εξαντλήσει τα περιθώρια. Σε 1-2 κτυπήματα στα χέρια θα έλεγαν ότι ήταν παράβαση και θα έπρεπε να δοθεί πέναλτι».
Μα, κύριε Πάπουτσε όταν η μπάλα κτυπάει στον ώμο δεν είναι πέναλτι όποιος κι αν είναι διαιτητής. Ή όταν είσαι σε τάκλιν δεν είναι πέναλτι και όταν κάνεις φάουλ για δεύτερη κίτρινη είναι κόκκινη. Ο άλλος στο Μακάρειο σε 21 δευτερόλεπτα με χαμόγελο πήρε πίσω την απόφασή του. Αυτό θέλει ο ποδοσφαιρόφιλος: «Μα δεν μπορεί κανείς να μειώσει την προσωπικότητα αυτών των διαιτητών και ο κ. Μάζιτς ξέρεις τους διαιτητές. Αυτοί που ήρθαν είναι πρωτοκλασάτοι διαιτητές. Οι ίδιοι αυτοί διαιτητές στα πρωταθλήματά τους σίγουρα έχουν παράπονα. Εδώ έρχονται με τον αέρα του πρωτοκλασάτου, σε ένα υποδεέστερο πρωτάθλημα και ότι βλέπει σφυρίζει».
Εξηγήστε μας τότε γιατί οι Κύπριοι διαιτητές θέλουν δύο και κάποτε περισσότερα λεπτά να δουν μια φάση στο VAR: «Έχετε δίκαιο και εγώ ο ίδιος διαπίστωσα λανθασμένο χειρισμό των διαιτητών και VAR. Ίσως να μην χρειάζεται το VAR σε πολλές φάσεις και να είναι θέμα διαιτητών στο γήπεδο. Εκεί που υπάρχει ολιγωρία είναι στο συντονισμό διαιτητή και VARίστα. Στην Κύπρο θέλουμε να εξετάζουμε κάθε φάση. Όταν η μπάλα κτυπά στο χέρι και το χέρι είναι κολλημένο στο σώμα όταν πέφτει τάκλιν ένας παίκτης δεν είναι πέναλτι, απλά τα πράγματα, δεν πρέπει να φωνάζει ο κάθε παράγοντας και να καλεί τον διαιτητή να πάει στο VAR. Όλοι χρειαζόμαστε περισσότεροι επιμόρφωση και οι διαιτητές καλύτερο συντονισμό με τους VARίστες».
Κάνατε και αναφορά στα οικονομικά δεδομένα. Ένας Κύπριος είπατε ότι στοιχίζει 600 ευρώ, συν ο Varίστας πάμε κοντά στα 1000 και ο ξένος είπατε 10.000. Είναι η πληροφορία δική σας αυτή; «Ήταν η πληροφορία από την Ομοσπονδία προς τα Σωματεία όταν ερχόντουσαν τρεις διαιτητές».
Αύριο που θα έρθουν οι Ισπανοί για το Ανόρθωση – Ομόνοια θα βάλουν στην τσέπη 5.000 ευρώ ο καθένας; «Όχι ο καθένας. Όσοι έρχονται στην Κύπρο αμείβονται με διαιτησία διεθνή αγώνα. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ εγώ, την οικονομική διαχείριση την ανέλαβε η ΚΟΠ. Όμως για να φέρεις διαιτητή πρωτοκλασάτο στοιχίζει».
Συνήθως τους προπονητές των ακαδημιών τους λέμε να μας πουν ένα όνομα νεαρού παίκτη που θα αναδειχθεί. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών θα μας πει έναν ανερχόμενο διαιτητή; «Δεν θα αναφέρω όνομα, απλά να σας πω το εξής περιστατικό και το αφήνω στην κρίση σας. Για να είμαι πρόεδρος των διαιτητών υπήρχε εκλογική διαδικασία. Επειδή παρακολουθώ ποδόσφαιρο λόγω του γιού μου που παίζει Γ’ Κατηγορία, κατέδειξα διαιτητή που ήταν εναντίον μου στην εκλογική διαδικασία και είπα ότι αυτός ο διαιτητής έχει στοιχεία. Μου είπαν ότι παρακολουθείτε ο συγκεκριμένος διαιτητής. Εμένα με ενδιαφέρει η κυπριακή διαιτησία»