aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΠάπουτσος: «Πολύ καλό εργαλείο το VAR, χρειάζεται χρόνος για απόκτηση εμπειρίας»

Πάπουτσος: «Πολύ καλό εργαλείο το VAR, χρειάζεται χρόνος για απόκτηση εμπειρίας»

Το VAR αποτελεί ένα πολύ καλό και σημαντικό εργαλείο στα χέρια της διαιτησίας για βελτίωση των διαιτητικών αποφάσεων και μείωση των λαθών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτησίας Κύπρου Γιώργος Πάπουτσος.

Ωστόσο, σημείωσε πως η αξία του νέου αυτού συστήματος θα χαθεί αν τα σωματεία συνεχίσουν τις αμφισβητούν τις αποφάσεις ερμηνεύοντας τις με λανθασμένο τρόπο.

Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, και ερωτηθείς πού οφείλονται τα λάθη που έχουν γίνει, ο κ. Πάπουτσος είπε πως το VAR αποτελεί ένα νέο σύστημα στο κυπριακό ποδόσφαιρο και ως τέτοιο θα χρειαστεί ένα διάστημα ώστε οι διαιτητές, χειριστές του, να αποκτήσουν την εμπειρία αλλά και την εκπαίδευση.

Εξήγησε πως τα μέχρι στιγμής λάθη οφείλονται στην απειρία στη χρήση του συστήματος, στην ταχεία επιμόρφωση που είχαν
οι διαιτητές καθώς και στην ασυνεννοησία. Όλα αυτά, σημείωσε, θα μειωθούν όσο περνά ο χρόνος και οι διαιτητές γίνονται πιο έμπειροι στο VAR.

Ο κ. Πάπουτσος εξέφρασε την άποψη πως ένας διαιτητής, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα θα πρέπει να κάνει χρήση του συστήματος κατά μέσο όρο 2 με 3 φορές. Σε διαφορετική περίπτωση, αν διακόπτει δηλαδή, για να συμβουλεύεται το VAR πολλές φορές, τότε η διαιτησία του είναι ανεπαρκής. Πρέπει να γίνει κατανοητό από πλευρά διαιτητών, επεσήμανε, ποιες περιπτώσεις είναι που χρήζουν τη συμβολή του συστήματος.

Όσον αφορά τα παράπονα που ακούστηκαν εκ μέρους κάποιων ομάδων, ο κ. Πάπουτσος ανέφερε πως εντάσσονται στο πλαίσιο της κακής νοοτροπίας που υπάρχει πολλές φορές όταν γίνονται κάποια λάθη. «Στα εις βάρος μας λάθη διαμαρτυρόμαστε έντονα, ενώ στις περιπτώσεις που ένα λάθος μας ευνοεί δεν λέμε τίποτα», είπε ο κ. Πάπουτσος και εξέφρασε την άποψη επίσης πως υπάρχει και σε όσους διαμαρτύρονται έλλειψη εμπειρίας.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών σημείωσε πως το Τμήμα Διαιτησίας της ΚΟΠ πρέπει να έχει καθαρό μυαλό στο θέμα της διαχείρισης των διαιτητών, είτε αφορά τους ορισμούς είτε τις αξιολογήσεις. Κύριος στόχος, όπως επεσήμανε, θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της διαιτησίας με νέους και ταλαντούχους διαιτητές.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ