aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΟλόκληρη η αποκαλυπτική συνέντευξη του Μουρίγιο στο «Goal»!

Ολόκληρη η αποκαλυπτική συνέντευξη του Μουρίγιο στο «Goal»!

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΛΑΡΚΟΥ

Βρίσκεται οκτώ χρόνια στην Κύπρο και, όπως μας δήλωσε, άρχισε να νιώθει και λίγο Κύπριος. Τα πρώτα επτά χρόνια καθοδηγούσε την άμυνα της ΑΕΚ στο γήπεδο και αμέσως μετά τον περσινό νικηφόρο τελικό κυπέλλου με τον Απόλλωνα ανέλαβε τεχνικός διευθυντής. Ο λόγος για τον Άντερ Μουρίγιο, ο οποίος γύρισε σελίδα στην καριέρα του και παραχωρεί την πρώτη του συνέντευξη ως τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ αποκλειστικά στο «Goal».

Τον συναντήσαμε στο επιβλητικό ξενοδοχείο Radisson Blu στη Λάρνακα, με πλατύ χαμόγελο και διάθεση για να μιλήσει και να πει πολλά. Σχολιάζει την απόφασή του να «κρεμάσει» τα παπούτσια, τον Ιμανόλ Ιδιάκεθ, τον Αντόνι Ιραόλα, τους τραυματισμούς που ταλαιπωρούν φέτος την ΑΕΚ, το πρωτάθλημα, την Ευρώπη, αποκαλύπτει τα σχέδιά του για τους Τρισκόφσκι και Ακίνο, καθώς και πολλά άλλα…

-Ήταν δύσκολη η απόφασή σας να σταματήσετε το ποδόσφαιρο; Θα μπορούσατε να παίξετε άλλα δύο-τρία χρόνια;

«Είναι πάντα δύσκολο να πάρεις τέτοια απόφαση. Για μένα ήταν ξεκάθαρο τι ήθελα να γίνω. Είχα και έναν ακόμη χρόνο συμβόλαιο ως ποδοσφαιριστής. Με ρώτησαν για να αντικαταστήσω τον Τσάβι Ρόκα και προσπάθησα να το κάνω όσο πιο εύκολο γίνεται. Για μένα ήταν μεταβατικό στάδιο για τη δουλειά. Είχα στο μυαλό μου τέτοια δουλειά πολλά χρόνια προηγουμένως και μου ήταν πιο εύκολο. Βασικά από τον δεύτερο χρόνο μου εδώ, στην Κύπρο, το είχα στο μυαλό μου. Την πρώτη εβδομάδα σκέφτεσαι πού ήσουν και τι κάνεις τώρα. Σκέφτεσαι τα τελευταία 16-17 χρόνια τι έκανες… Δεν είναι εύκολο στην αρχή. Μετά όταν το συνειδητοποιείς, είναι όλα καλύτερα. Τα τελευταία χρόνια για μένα ήταν πολύ δύσκολα. Είχα τραυματισμούς, κάθε ημέρα ήταν δύσκολη για μένα στις προπονήσεις και έπρεπε να προσέχω το σώμα μου. Αλλά όταν είχαμε παιχνίδια, ένιωθα πολύ καλά. Για αυτό ήταν λίγο δύσκολο στην αρχή για μένα, αλλά τώρα βλέπω ότι ήταν η σωστή απόφαση».

-Θυμάμαι όταν είχατε έρθει στην Κύπρο, ο Τζόρντι Κρόιφ σε μία κουβέντα που είχαμε μού είπε: «Θα με θυμηθείς, αν είναι 100% καλά, θα είναι ο κορυφαίος αμυντικός στην Κύπρο…».

«Επειδή ο Τζόρντι με αγαπάει πολύ (γέλια). Εξαιτίας του είχα έρθει. Με είχε προσκαλέσει να έρθω στην Κύπρο να δω το νησί. Δεν είναι όπως τώρα. Τώρα είναι πιο εύκολο να έρθεις στο νησί. Πριν από οκτώ χρόνια δεν ήταν εύκολο να έρθεις απευθείας από την Ισπανία στην Κύπρο. Είχα δυο παιδιά, ήταν δύσκολο. Ο Κρόιφ με προσκάλεσε να έρθω για μερικές ημέρες και μετά από αυτό, έμεινα άλλα οκτώ χρόνια. Για μένα ο Τζόρντι ήταν “κλειδί” για να έρθω εδώ και να αρχίσω νέα καριέρα».

-Ήσασταν μέλος της ομάδας που μπήκε πρώτη φορά στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και τώρα είσαστε και πάλι ένα κομμάτι της ομάδας στη δεύτερη συμμετοχή της.

«Είναι λίγο παράξενο και συνέβη στον πρώτο μου χρόνο. Είναι σημαντικό να είσαι μέρος ωραίων πραγμάτων. Ωστόσο, είναι μέρος του παιχνιδιού επίσης τα άσχημα και οι δυσκολίες».

-Ο κόσμος είδε την ομάδα να παίρνει κύπελλο, να μπαίνει ομίλους Γιουρόπα Λιγκ και έχει το όνειρο να τη δει και πρωταθλήτρια. Υπάρχει η ποιότητα. Φέτος σε 10 παιχνίδια η ομάδα δεν έχασε από ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνα…

«Είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά για να κερδίσεις το πρωτάθλημα πρέπει να έχεις ισορροπία σε όλη τη σεζόν. Σε μία σεζόν υπάρχουν πολλά σκαμπανεβάσματα. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι τα άσχημά μας διαστήματα να τα μειώσουμε όσο γίνεται περισσότερο. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος είναι όνειρο για μας. Φυσικά και θέλω να γίνω πρωταθλητής. Ξέρω, δεν είναι εύκολο, αλλά υπάρχει μπόλικη δουλειά που πρέπει να γίνει και θα πηγαίνουμε παιχνίδι με παιχνίδι. Θα δούμε το καλοκαίρι τι θα γίνει, γιατί το πρωτάθλημα δεν τελείωσε. Τη νέα σεζόν θα δούμε, αλλά φυσικά και θέλω να γίνω πρωταθλητής».

-Ο προπονητής με τον οποίο θα προσπαθήσετε για το πρωτάθλημα θα είναι ο Ιμανόλ Ιδιάκεθ;

«Δεν έχουμε πάρει ακόμη απόφαση για τον Ιμανόλ. Είμαστε στη φάση που δεν ξέρουμε και πρέπει να περιμένουμε ακόμη μερικές ημέρες. Μετά θα δούμε. Τώρα συζητάμε, αλλά δεν έχουμε πάρει ακόμη απόφαση».

-Είναι στόχος σας να μείνει ο Ιδιάκεθ;

«Ναι, ναι. Είναι ο κύριος στόχος μου. Πρώτο, γιατί το αξίζει. Επειδή το να δουλεύω μαζί του είναι πολύ ενδιαφέρον και υγιές και, πιστεύω, είναι ο κατάλληλος προπονητής για την ΑΕΚ. Αλλά συζητάμε και πρέπει να περιμένουμε».

-Είστε κοντά;

«Όχι, δεν είμαστε κοντά. Υπάρχουν διάφορα που πολλοί δεν ξέρουν. Είναι πολλά πράγματα που πρέπει να δούμε. Είναι όλα μαζί. Δεν είναι δεδομένο ότι επειδή αγαπά την ΑΕΚ θα μείνει. Δεν είναι μόνο αυτό. Είμαστε σε συζητήσεις. Για μας είναι δεδομένο ότι θα θέλαμε τον Ιμανόλ. Ναι, ο Ιμανόλ αγαπά την ΑΕΚ, αλλά πιστεύω και η ΑΕΚ αγαπά τον Ιμανόλ. Για μένα προσωπικά είναι πολύ ωραίο να δουλεύω μαζί του και νιώθω πολύ άνετα. Το ίδιο ήταν και με τον Ιραόλα. Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε ποια θα είναι η απόφαση. Τον εμπιστεύομαι περισσότερο από 100%».

-Για την… κοιλιά του Δεκεμβρίου;

«Ήταν συνδυασμός πολλών πραγμάτων. Προερχόμασταν από πολύ πετυχημένη περίοδο με πολλά σκληρά παιχνίδια υψηλού επιπέδου, ταξίδια… Οι πλείστοι παίκτες μας δεν είναι συνηθισμένοι να παίζουν Πέμπτη-Κυριακή. Δεν είναι εύκολο να κρατήσεις το επίπεδό σου. Είχαμε επίσης πολλούς τραυματισμούς, είχαμε την απουσία του Γιάννου στην Εθνική για ένα μήνα. Είχαμε κάποια θέματα που δεν ξέραμε πώς να κάνουμε την επαναφορά μας. Για αυτό αποφασίσαμε να αλλάξουμε τον προπονητή. Χρειαζόμαστε να υπάρχει πίεση για το αποτέλεσμα για να γινόμαστε καλύτεροι».

«ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗΣ, ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ»

Στο άκουσμα του προέδρου, Άντρου Καραπατάκη, μόνο καλά λόγια έχει να πει o Άντερ Μουρίγιο: «Ο πρόεδρος είχε έρθει όταν η ΑΕΚ ήταν σε δύσκολη θέση. Τώρα η ΑΕΚ είναι στις κορυφαίες ομάδες της Κύπρου και με πολύ καλή εικόνα στην Ευρώπη. Είναι κάτι φυσιολογικό πλέον. Ο Άντρος έκανε τη διαφορά και φυσικά είναι το κύριο κλειδί της επιτυχίας».

Ερωτηθείς αν σκέφτηκε να φύγει το 2013, που ήταν πολύ δύσκολη χρονιά, σχολίασε: «Στο μυαλό μου ποτέ δεν υπήρξε σκέψη να φύγω από την ομάδα. Εκείνη την περίοδο μου χρωστούσαν μισθούς έξι μηνών. Ποτέ δεν το σκέφτηκα. Μίλησα με τον Άντρο και μου είπε τι θα γίνει. Τον εμπιστεύτηκα από την αρχή. Όχι μόνο εγώ, πολλοί άλλοι ποδοσφαιριστές φυσικά, αλλά από εκείνη την ομάδα μόνο ο Καταλά και εγώ είμαστε ακόμα εδώ. Τώρα οι παίκτες δεν έζησαν τέτοιες στιγμές. Δεν ξέρουν πώς ήταν η ΑΕΚ όταν είχε αναλάβει ο Άντρος και τι πέτυχε όλα αυτά τα χρόνια. Είναι μέρος της εξέλιξης του συλλόγου και της επιτυχίας».

ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΟΝΙ ΙΡΑΟΛΑ: «ΉΤΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΟΥ ΔΑΚΡΥΑ»

Ο νέος ρόλος του Άντερ Μουρίγιο δεν είναι καθόλου εύκολος. Ειδικά από τη στιγμή που έχει να κάνει με στενούς του φίλους και πρέπει να πάρει αποφάσεις που τον πληγώνουν.

-Ήταν η λύση συνεργασίας με τον Αντόνι Ιραόλα η πιο δύσκολη για τον ίδιο;

«Ήταν μία από τις πιο δύσκολες. Υπήρχαν πολλές δύσκολες αποφάσεις. Την ημέρα που πανηγυρίζαμε το κύπελλο είχα ενημερώσει 5-6 συμπαίκτες μου, δύο εκ των οποίων ήταν φίλοι μου, ότι δεν θα συνέχιζαν. Το ίδιο βράδυ. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο. Ήταν τα πρώτα μου δάκρυα. Το να ενημερώσω τον Χουάν Πάμπλο ότι δεν συνεχίζει ήταν πολύ δύσκολο και σκληρό. Όπως και με τον Κάρλες Σόρια ήταν πολύ δύσκολο, στο τέλος είναι κάτι που πρέπει να κάνεις, είναι όμως σκληρό. Η άλλη απόφαση ήταν με τον Αντόνι Ιραόλα. Επειδή είναι φίλος μου και παραμένει φίλος μου. Τα αποτελέσματα δεν μπορούμε να τα κοντρολάρουμε και ήταν πολύ δύσκολο. Αυτές οι αποφάσεις ήταν οι πιο δύσκολες, επειδή ήταν και η πρώτη φορά που το κάνω αυτό. Γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι δύσκολο, ειδικά τα πρώτα δυο χρόνια θα είναι δύσκολα. Έχω φίλους, όμως πρέπει να διαχωρίσεις τη φιλία με το καλό του συλλόγου. Ο Ιραόλα ήταν επιτυχημένος. Η ΑΕΚ έπαιξε ίσως την καλύτερη μπάλα τα τελευταία χρόνια. Είναι υψηλού επιπέδου προπονητής».

Ερωτηθείς αν ισχύει ότι υπήρχαν παίκτες οι οποίοι δεν είχαν καλή σχέση με τον Ιραόλα και δημιουργήθηκε πρόβλημα με το κλίμα στα αποδυτήρια, ήταν κάθετος: «Όχι, τα αποδυτήρια είναι πάντοτε η δύναμή μας. Η δύναμή μας είναι τα αποδυτήρια. Έχουμε τα καλύτερα αποδυτήρια στην Κύπρο με διαφορά. Έχουμε καλούς ανθρώπους με καλό χαρακτήρα, με προσωπικότητα και πολύ επαγγελματίες παίκτες. Εμπιστευόμασταν τον Αντόνι 100% γιατί ήταν ο προπονητής που μας οδήγησε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και κερδίσαμε το Σούπερ Καπ. Είναι μέρος της ιστορίας της ΑΕΚ γιατί ήταν επιτυχημένος».

«ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ»

«Όταν ήρθε ο Ιμανόλ, στοχεύαμε να βγούμε στην Ευρώπη και τώρα σκεφτόμαστε ότι έχουμε 2% για να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα», ήταν μία από τις ατάκες του για το πρωτάθλημα και πρόσθεσε: «Έχουμε ακόμη τις πιθανότητές μας. Είναι πολύ δύσκολο, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε ώς το τέλος. Πρέπει να σκεφτόμαστε τον εαυτό μας, να κάνουμε τη δουλειά μας».

Η ομάδα της Λάρνακας ταλαιπωρήθηκε πολύ από σοβαρούς τραυματισμούς φέτος: «Στην αρχή είχαμε κάποιες δυσκολίες με μυϊκούς τραυματισμούς. Το διορθώσαμε αυτό, αλλά μετά είχαμε κάποιους τραυματισμούς από χτυπήματα. Είναι και αυτό μέρος της τύχης που δεν είχαμε, ειδικά από τον Δεκέμβριο. Οι περισσότεροι τραυματισμοί δεν ήταν μυϊκοί. Ακόμη και ο Μοϊσόφ πέρασε ανεμοβλογιά. Δυο φορές τραυματίστηκε ο Τρουγιόλς, ο Λαρένα, ο Κάσες, ο Γκονθάλεθ, ο Ιγκόρ, ο Τολεμές, ο Ακοράν. Επίσης το επίπεδο των αγώνων φέτος ήταν υψηλότερο. Δεν είναι δικαιολογία, είναι πραγματικότητα. Δεν είναι τα 12 παιχνίδια που δώσαμε έξτρα στην Ευρώπη, είναι και το επίπεδο των αγώνων».

Για το θέμα των Κύπριων στην ομάδα, πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε Κύπριους. Πρέπει να επενδύσουμε στους Κύπριους παίκτες. Πρέπει να δουλέψουμε καλύτερα στην ακαδημία, να γίνουμε καλύτεροι και να δώσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα στους παίκτες. Είναι ό,τι χρειαζόμαστε, αλλά και ό,τι χρειάζονται οι ίδιοι. Χρειάζονται την προσοχή μας. Το προπονητικό κέντρο της ακαδημίας που χτίζεται είναι πολύ σημαντικό. Αυτό σημαίνει ότι η ΑΕΚ επενδύει στην ακαδημία και είμαστε πολύ μεγάλος σύλλογος».

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΙΣΚΟΦΣΚΙ ΚΑΙ ΤΟ «ΠΑΓΩΜΑ» ΜΕ ΤΟΝ ΑΚΙΝΟ

«Ο Ιβάν είναι παράδειγμα για ό,τι χρειαζόμαστε στην ΑΕΚ. Είναι μέρος της ιστορίας της ΑΕΚ. Κάνει εκπληκτική σεζόν, είναι παράδειγμα στα αποδυτήρια, στον χαρακτήρα και στο γήπεδο. Είναι από τους παίκτες-κλειδιά που έχουμε. Φυσικά θέλουμε να τελειώσει την καριέρα του στην ΑΕΚ. Αυτό είναι σίγουρο. Έχει ένα χρόνο ακόμη συμβόλαιο και θα συζητήσουμε», είπε για τον Σκοπιανό επιθετικό.

Από εκεί και πέρα, ο τραυματισμός του Ακίνο μάλλον βάζει σε σκέψεις τον Μουρίγιο, σχετικά με το αν θα προχωρήσει η ΑΕΚ στην απόκτησή του από τη Μούρθια, αν και ήδη έγιναν επαφές ανάμεσα στους δύο συλλόγους: «Πρέπει να περιμένουμε με τον Ακίνο. Είναι τραυματίας και δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα πάρει να επανέλθει. Ίσως αλλάξουν τα δεδομένα. Περιμένουμε να δούμε πόσο χρόνο θα χρειαστεί να αποθεραπευτεί. Δεν αποφασίσαμε ακόμη τι θα κάνουμε. Ουσιαστικά έχουμε παγώσει τις επαφές, αλλά έχουμε δικαίωμα ανανέωσης και θα περιμένουμε ώς το τέλος».

«ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΑ, ΣΟΥΑΡΕΣ ΚΑΙ ΑΣΟΥΜΠΡΕ»

Ο Άντερ Μουρίγιο μίλησε και για άλλα θέματα, που άπτονται του μετεγγραφικού σχεδιασμού της ΑΕΚ. Ο Βάσκος τεχνικός διευθυντής ανέφερε πως δεν έχει ακόμη εικόνα για τον αριθμό μετεγγραφών που θα γίνουν, ούτε τον ενδιαφέρει η ηλικία του κάθε παίκτη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη για τον Καταλά και τους πλείστους παίκτες των οποίων λήγουν τα συμβόλαια. Για τον Ίγκορ και τον Γκαρσία τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο να παραμείνουν μιας και είναι δανεικοί, ενώ για τον Τζεφρέν Σουάρες δεν έχει αποφασίσει ακόμη, αν και δηλώνει ικανοποιημένος από την απόδοση του. Τέλος, για τον Ασούμπρε που είναι δανεικός στη Λαμία, η απόφαση θα παρθεί μετά το τέλος του πρωταθλήματος.

«ΕΙΔΕΣ ΤΟΝ ΚΛΟΠ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΕΤΣΙ;»

Πολλοί υποστηρίζουν ότι αν η ΑΕΚ άλλαζε προπονητή δυο-τρεις βδομάδες νωρίτερα, θα πάλευε με αξιώσεις για τον τίτλο. Ο Μουρίγο, όμως, βλέπει διαφορετικά τα πράγματα: «Αυτό είναι μέσα στη σφαίρα του “αν”. Τελευταία χρησιμοποιούμε πολλές φορές τα “αν”. Αν κερδίζαμε τη Νέα Σαλαμίνα… Είδες τον Κλοπ να σχολιάζει ποτέ με αυτόν τον τρόπο; Σε αυτόν τον χώρο υπάρχουν πολλά “αν”. Τα “αν” δεν είναι καλά. Για μένα τα “αν” είναι για τους ηττοπαθείς. Δεν είναι δίκαιο. Είναι βλακείες για μένα. Αν είχαμε τρεις βαθμούς ακόμα, θα παίζαμε με διαφορετική πίεση. Είναι διαφορετικά σενάρια και δεν μπορείς να πας πίσω. Για μένα, είναι για τους losers αυτά. Καταλαβαίνω τον κόσμο. Όλοι καταλαβαίνουν τα πάντα, αλλά βλέπουμε την πραγματικότητα και το σήμερα. Πρέπει να συνεχίσουμε και όχι να βλέπουμε πίσω».

Liverpool manager Jurgen Klopp

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

* «Θέλεις τύχη για να μπεις στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ»

* «Με τον Κρόιφ ήταν άλλες εποχές, δεν ήταν τόσο επαγγελματικά»

* «Όταν ήρθε ο Καραπατάκης και ο Ρόκα, ξεκίνησαν να δουλεύουν επαγγελματικά»

* «Δεν μπορώ να επιλέξω Ρόκα ή Κρόιφ. Και οι δυο έκαναν απίστευτη δουλειά»

* «Αισθάνομαι πολύ τυχερός με την οικογένειά μου και τον τρόπο που με στηρίζουν. Είναι η δύναμή μου».

* «Νιώθω λίγο Κύπριος. Καταλαβαίνω Ελληνικά. Του χρόνου ίσως καταφέρω να μιλήσω μιας και κάνω μαθήματα»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ