aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαBUNDESLIGAΟι ομάδες δεν είναι τραπεζικά ιδρύματα

Οι ομάδες δεν είναι τραπεζικά ιδρύματα

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ([email protected])

ACTIVE RADIO «ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ», 17.00-19.00 ΤΗΛ. 22-744744

Το ποδόσφαιρο δεν είναι λογιστική. Τα οικονομικά αποτελούν σοβαρή εργασία για τα διοικητικά συμβούλια, μετόχους, ή ιδιοκτήτες ομάδων. Οφείλουν να βάλουν τάξη στον τρόπο λειτουργίας, έτσι ώστε να μην υποθηκεύεται το μέλλον τους. Υπάρχουν ασφαλώς και παράγοντες που δρουν στο χώρο χωρίς να γνοιάζονται. Ούτε τους ενδιαφέρει η πορεία της ομάδας, οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν, ούτε έχουν υπομονή ή και πλάνο για να υποστηρίξουν το έργο τους.

Περισσότερο ενδιαφέρονται για βραχυπρόθεσμο χρηματικό κέρδος και όταν σε κάποια στιγμή αποφασίσουν να αποχωρήσουν, αφήνουν ένα σκασμό οικονομικά προβλήματα στους επόμενους. Την οικονομική ζημιά και κυρίως συναισθηματική την πληρώνουν οι οπαδοί. Αυτοί δηλαδή που πονάνε την ομάδα. Που ξημεροβραδιάζονται αγωνιώντας για το επόμενο παιχνίδι, αγωνιούν για την επόμενη μέρα.

«Το να συγκρίνουμε τα πολιτισμικά αγαθά με το πετρέλαιο ή να αξιολογούμε μια έκθεση με βάση τον αριθμό εισιτηρίων που έκοψε, σημαίνει ότι παραβλέπουμε αυτή καθεαυτή την αξία της ομορφιάς, την πολιτισμική λειτουργία που μπορεί να έχει ή τέχνη στη διαμόρφωση της ταυτότητας και της πολιτισμικής ανάπτυξης ενός λαού», γράφει στο εξαιρετικό βιβλίο του «Η χρησιμότητα των άχρηστων γνώσεων» ο Ιταλός Πανεπιστημιακός Νούτσιο Όρντινε. Υποστηρίζει πως ούτε σε περίοδο κρίσης ό,τι είναι πηγή κέρδους είναι και χρήσιμο.

Χρήσιμο για τους οπαδούς είναι οι τίτλοι ή ευρύτερα η υλοποίηση των στόχων. Εδώ θέλω να ξεκαθαρίσω πως στις περιπτώσεις που οι ομάδες κινδυνεύουν με αφανισμό λόγω χρεών, είναι υποχρεωμένες να κοιτάξουν πρώτα την επιβίωση των συλλόγων τους. Ερέθισμα για το σχόλιο πήρα με αφορμή τη στάση του Αρσέν Βενγκέρ να μην μπαίνει στη λογική των μετεγγραφικών επενδύσεων, από τη στιγμή που κάθε χρόνο η Άρσεναλ δηλώνει πλεόνασμα στα οικονομικά της. Οι οπαδοί υποστηρίζουν ποδοσφαιρικές ομάδες και όχι τραπεζικά ιδρύματα. Αυτή η εμμονή του ίσως εν τέλει να την κράτησε μακριά από τον τίτλο τόσα χρόνια.

Είναι σημαντικό να μπορείς να βλέπεις στο γήπεδο ό,τι πληρώνεις. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών δεν ανταποκρίνονται στην αξία τους. Ένα από τα προβλήματα που συμβαίνει αυτό, είναι γιατί οι ομάδες που κερδίζουν τίτλους έχουν προβάδισμα στις μετεγγραφικές περιόδους. Οπόταν κάποιοι παίκτες ίσως επιλέγουν τη δόξα με λιγότερα χρήματα, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες που θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για να πείσουν έναν καλό παίκτη να ενταχθεί στη δική τους. Να ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Λίβερπουλ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ