aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΟι «μεγάλοι» κρίνουν τις 14 ομάδες – Απαιτούνται 17 ψήφοι, ποιοι ψηφίζουν

Οι «μεγάλοι» κρίνουν τις 14 ομάδες – Απαιτούνται 17 ψήφοι, ποιοι ψηφίζουν

ΤΟΥ ΣΙΜΟΥ ΠΑΦΙΤΗ

Έντονο παρασκήνιο, συνεχείς διαβουλεύσεις και ανταλλαγή απόψεων είναι το σκηνικό που επικρατεί στο κυπριακό ποδόσφαιρο τις τελευταίες μέρες με το βλέμμα στραμμένο στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Παρασκευής, 29 Ιανουαρίου.

Μετά από αίτημα δέκα μελών η Ομοσπονδία συγκάλεσε Έκτακτη Γενική Συνέλευση για να εξεταστεί η επιθυμία διεξαγωγής και του επόμενου πρωταθλήματος με 14 ομάδες. Όσο οξύμωρο και αν είναι πέντε αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος οι πλείστες ομάδες ζητούν να αλλάξει η προκήρυξη του πρωταθλήματος και να μην υποβιβαστούν τέσσερις ομάδες.

Το γήπεδο έχει… ριγαριστεί εδώ και καιρό, η συμμαχία που άρχισε με πρωτοστάτες Νέα Σαλαμίνα, Καρμιώτισσα και Εθνικό βρίσκει ισχυρούς συμμάχους σε βαθμό που οι υποστηρικτές των 14 ομάδων εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι 17 ψήφοι που απαιτούνται στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΟΠ έχουν βρεθεί.

Παρά το γεγονός ότι πέρυσι ΚΟΠ και Σωματεία δεσμεύτηκαν, τον περασμένο Μάιο όταν αποφάσισαν (με μηδαμινά κρούσματα κορωνοϊού στο ποδόσφαιρο) διακοπή του πρωταθλήματος, ότι δεν θα τεθεί την επόμενη σεζόν θέμα αύξησης των ομάδων για την ποδοσφαιρική περίοδο 2021-22 είναι έτοιμοι να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού αν και έχουμε διανύσει τη μισή σεζόν και δικαίως κρίνονται για την ασυνέπειά τους από την πλειονότητα του φίλαθλου κόσμου.

Για να περάσει η αλλαγή της τροποποίησης της προκήρυξης του πρωταθλήματος χρειάζεται να ψηφίσουν υπέρ τα 4/5 των παρόντων μελών. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ απαρτίζεται από 21 μέλη, επομένως απαιτούνται 17 ψήφοι. Για να μην περάσει το αίτημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος με 14 ομάδες χρειάζονται να καταψηφιστεί από πέντε μέλη.

Απόλλων και Ανόρθωση επαναλαμβάνουν την πάγια θέση τους εκφράζοντας έντονες επιφυλάξεις για το αίτημα που κατατέθηκε. Οι αρνητικές ψήφοι των δύο ομάδων χαρακτηρίζονται ως «ατσάλι», επομένως για να πέσει στο κενό η προσπάθεια του «κινήματος 14 ομάδων» χρειάζονται άλλες τρεις ψήφοι. Η Ομόνοια κρατά κλειστά τα χαρτιά της δημοσίως, αν και διαρρέεται πως η ζυγαριά γέρνει προς το «όχι». Σημαντική θα είναι η στάση του ΑΠΟΕΛ. Παρόλο που οι υπέρμαχοι των 14 ομάδων υπολογίζουν σε θετική ψήφο του ΑΠΟΕΛ κανείς δεν βάζει το χέρι στη «φωτιά».

Στις παρασκηνιακές επαφές που γίνονται σημείο τριβής είναι η δομή διεξαγωγής της δεύτερης φάσης του πρωταθλήματος σε περίπτωση που περάσει το αίτημα για 14 ομάδες. Η πρόταση για δύο γκρουπ των εφτά ομάδων βρίσκει υποστηρικτές, αλλά και διαφωνούντες οι οποίοι για να πουν «ναι» στις 14 ομάδες βάζουν ως προϋπόθεση να παραμείνουν έξι οι ομάδες του πρώτου γκρουπ και να γίνουν οκτώ στο δεύτερο.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι έστω και οριακά θα περάσει το αίτημα για 14 ομάδες, όμως για να συμβεί αυτό απαιτείται το πράσινο φως παραδοσιακών δυνάμεων του πρωταθλήματος.

Τα 21 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΚΟΠ

Γιώργος Κούμας (Πρόεδρος ΚΟΠ), Χάρης Λοϊζίδης (ΑΠΟΕΛ Λευκωσίας), Ευάγγελος Μούσκος (ΑΕΚ Λάρνακας), Μιχάλης Ππεκρής (Ανόρθωση Αμμοχώστου), Νίκος Νικολάου (Ομόνοια Λευκωσίας), Φώτης Φωτίου (ΑΕΛ Λεμεσού), Φοίβος Βάκης (Απόλλων Λεμεσού), Γιώργος Φαντάρος (Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου), Μιχάλης Μίτας (Δόξα Κατωκοπιάς), Αντώνης Ορθοδόξου (Εθνικός Άχνας), Ευριπίδης Λοϊζίδης (Πάφος FC), Αβραάμ Πιττάκης (ΕΝΠ), Κρίτων Τορναρίτης (Ολυμπιακός Λευκωσίας), Θάσος Παναγιώτου (Ερμής Αραδίππου), Κώστας Χατζηστυλλής (Καρμιώτισσα), Ιωάννης Τσαγγάρης (εκπρόσωπος Β’ Κατηγορίας), Κώστας Σωφρονίου (εκπρόσωπος Β’ Κατηγορίας), Μενέλαος Μενελάου (εκπρόσωπος Β’ Κατηγορίας), Φίλιππος Γιαπατός (εκπρόσωπος Γ’ Κατηγορίας) Μιχάλης Χριστοφή (εκπρόσωπος Επίλεκτης Κατηγορίας ΣΤΟΚ), Σωτήρης Κωνσταντίνου (εκπρόσωπος ΣΔΚ).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ