aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣ«Οι μαθητές ρωτούν… τους ποδοσφαιριστές!» (video)

«Οι μαθητές ρωτούν… τους ποδοσφαιριστές!» (video)

Άρχισε σήμερα ο δεύτερος κύκλος των Debates Νέων του οργανισμού REACTION και της Τράπεζας Κύπρου. Το Debate διοργανώθηκε με τη συνεργασία του Εθελοντικού-Φιλανθρωπικού Οργανισμού των Ποδοσφαιριστών «Γκολ στη Ζωή» και στο οποίο «ανακρίθηκαν» οι διεθνείς ποδοσφαιριστές Γιώργος Εφραίμ, Κωνσταντίνος Λαΐφης, Κωνσταντίνος Παναγή και Πιέρος Σωτηρίου.

Αυτά τα Debates εντάσσονται στο πλαίσιο του Εθνικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος ΑΘΗΝΑ, που δίνουν τη δυνατότητα στους νέους της Κύπρου να έρθουν πιο κοντά με προσωπικότητες και θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Παύλος Καδής. Οι σημαντικότερες τοποθετήσεις των ποδοσφαιριστών και οι απαντήσεις τους στις ερωτήσεις των μαθητών λυκείου.

Για τις ευκαιρίες που παίρνουν οι Κύπριοι παίκτες:

Σωτηρίου: «Δεν πρέπει να υπάρχει απογοήτευση, ακόμα και αν δεν καταφέρετε όσα θέλετε. Δοξάστε το Θεό για όσα πετύχατε. Κάποιοι δεν τα έχουν ούτε αυτά. Να ξέρετε επίσης, πως αν απογοητευτείτε και τα παρατήσετε, δεν θα χάσει ο προπονητής που δεν σας πίστεψε.  Εσείς θα χάσετε. Στον ΑΠΟΕΛ δεν πήρα ευκαιρίες στην αρχή. Ήθελα να τα παρατήσω. Υπάρχει ξενομανία, όντως. Οι Κύπριοι είμαστε είναι σε δεύτερη μοίρα. Πρέπει να είσαι δύο φορές καλύτερος από το ξένο για να παίξεις, ενώ όταν παίξεις, οι οπαδοί έχουν παραπάνω απαιτήσεις από τον Κύπριο, παρά το ξένο. Είναι βλακεία, γιατί οι ξένοι παίρνουν παραπάνω χρήματα από τους Κύπριους, αλλά δεν θα μιλήσουμε γι αυτό».

Εφραίμ: «Όταν ένας Κύπριος το αξίζει και βοηθάει την ομάδα, δεν θα στερηθεί ευκαιρίες. Όντως υπάρχει ξενομανία, αλλά όλοι οι Κύπριοι που παλεύουν και αγωνίζονται, τα καταφέρνουν στο τέλος. Ακόμα και αν δεν έρθουν οι ευκαιρίες, συνεχίστε να κάνετε αυτό που αγαπάτε. Θα έρθει η ευκαιρία, μην τα παρατάτε. Για κάποιον θα έρθει στα 15, άλλον στα 24».

Λαΐφης: «Γυρνώντας από την Αγγλία, περίμενα μια ευκαιρία στην Ανόρθωση. Την πήρα. Ήταν ένα παιχνίδι με ξένη ομάδα, δεχτήκαμε τέσσερα γκολ. Μου είπαν να πάω δανεικός. Απογοητεύτηκα. Πήγα στην Αλκή, αλλά πείσμωσα. Γινόμουν καλύτερος παιχνίδι με παιχνίδι. Γύρισα στην Ανόρθωση. Έκανα δύο γεμάτες σεζόν που με βοήθησαν να είμαι εδώ. Μην τα παρατάτε, θα έρθουν ευκαιρίες: να είστε έτοιμοι να τις αρπάξετε».

Για τους τραυματισμούς:

Εφραίμ: «Όταν είσαι τραυματίας δουλεύεις πιο σκληρά απ’ ότι όταν είσαι υγιής. Πηγαίνεις πρωί – απόγευμα στο προπονητικό κέντρο. Για να επανέλθεις θέλεις διπλή προσπάθεια».

Για την ποδοσφαιρική ζωή στην Αγγλία:

Εφραίμ: «Στην ηλικία σας ήμουν στην Αγγλία. Δεν φαντάζεστε τι ζωή έκανα. Τηρούσα τη διατροφή κατά γράμμα. Κοιμόμουν, ξυπνούσα, έτρωγα, έπαιζα ποδόσφαιρο και πάλι κοιμόμουν. Πήγα εκεί για έναν σκοπό: το ποδόσφαιρο. Και πιστεύω με βοήθησε πολύ».

Λαΐφης: «Στην  Αγγλία ξυπνούσα το πρωί στις 8, πήγαινα σχολείο μέχρι τις 11, μετά προπόνηση, μεσημεριανό, γυμναστήριο και ξανά προπόνηση. Στις 5 το απόγευμα τελειώναμε. Μετά βραδινό. Στις 10 τα φώτα έκλειναν. Κάθε μέρα τα ίδια πράγματα. Για τρία χρόνια».

Για το ποδόσφαιρο και τις σπουδές:

Παναγή: «Είναι πολύ λάθος η σκέψη ‘δεν μου αρέσει το σχολείο, θα γίνω ποδοσφαιριστής’. Κανένας δεν επιτρέπεται από 15 του να μην ασχολείται με το σχολείο. Όλοι τελειώσαμε το σχολείο, κάναμε στρατό και είμαστε εδώ».

Χαραλαμπίδης (σε παρέμβαση του): «Μπορεί να συνδυαστεί το πτυχίο με το ποδόσφαιρο. Είναι κλειδί η σωστή διαχείριση του χρόνου. Στην ηλικία σας ξυπνούσα στις 4:30 το πρωί, για επανάληψη σε ένα διαγώνισμα, για διάβασμα στις εισαγωγικές. Και σήμερα το κάνω. Έρευνες λένε ότι περνάτε 100 λεπτά τη μέρα στα social media. Αν περνάτε 30, θα σας μείνουν 70 για κάτι πιο εκπαιδευτικό. Πρέπει να στοχεύουμε. Αν θέλω να περάσω στα μαθηματικά, πρέπει να διαβάζω. Αν θέλω να βάζω φάουλ, πρέπει να κτυπώ φάουλ.

Σωτηρίου: «Συνδύασα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Ήταν δύσκολο. Μετά την προπόνηση πήγαινα σπίτι, διάβαζα, την επόμενη μέρα έγραφα εξετάσεις. Όμως, η ημερομηνία του ποδοσφαιριστή λήγει στα 35-36. Πρέπει να έχουμε πτυχίο. Μετά τα 35 τι θα κάνουμε; Θα πίνουμε όλη μέρα καφέ; Πως θα συντηρήσουμε την οικογένεια, τα παιδιά μας;».

Για φαινόμενα βίας όπου ευθύνονται οι ποδοσφαιριστές:

Παναγή: «Όντως κάποτε και εμείς μπορεί να αντιδράσουμε λάθος. Είναι μέσα στο ποδόσφαιρο. Θέλει κατανόηση από τον κόσμο, διότι υπάρχει πίεση. Όμως, πρέπει να ληφθούν και μέτρα ώστε να εκλείψουν τέτοια φαινόμενα».

Για το αν υπάρχει πίεση στην Κοπεγχάγη:

Σωτηρίου: «Η πίεση ήταν στον ΑΠΟΕΛ, όταν τραυματίστηκε ο Καβενάγκι! Στην Κοπεγχάγη υπάρχει επαγγελματισμός. Το πρωί στις 9 πάνω στο προπονητικό κέντρο, παίρνω πρωινό με τους συμπαίκτες. Μετά έχουμε προπόνηση και μετά μεσημεριανό, όλοι μαζί. Στις 4 το απόγευμα τελειώνουμε. Υπάρχει επαγγελματισμός. Εδώ πάμε δύο ώρες προπόνηση και μετά καφέ».

Για τη βελτίωση του Κύπριου ποδοσφαιριστή:

Χαραλαμπίδης: «Πρέπει συνέχεια να παίζουν δύο Κύπριοι στην  ενδεκάδα. Επίσης, πρέπει να ανέβουν οι  εντάσεις στο ποδόσφαιρό μας. Και να δουλέψουμε. Ακούσατε τον Πιέρο που λέει ότι δουλεύει οκτώ ώρες. Δυστυχώς δεν έχουμε αυτή τη νοοτροπία στην Κύπρο. Πρέπει να το αλλάξουμε».

Για το τσιγάρο και τα ναρκωτικά:

Παναγή: «Από τα πιο σημαντικά θέματα. Όταν έχουμε προβλήματα και προσπαθούμε να τα λύσουμε με τη βία, τα ναρκωτικά, το τζόγο, δεν κάνουμε τίποτα. Φέρνουμε και τους γύρω μας  σε δύσκολη θέση. Μένουμε εκτός από αυτά. Μένουμε συγκεντρωμένοι στους στόχους μας. Μπορεί να χάσουμε κάποιους φίλους, κάποιες στιγμές. Με το να καπνίζουμε ή να δοκιμάζουμε οτιδήποτε άλλο, δεν οδηγούμαστε πουθενά. Απλά απομακρυνόμαστε από τους στόχους μας».

Χαραλαμπίδης: «Όποιος ψάχνει διέξοδο σε κάτι, να ανέβει σε έναν διάδρομο και να τρέχει στα 14χλμ/ ώρα για μια ώρα!»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ