aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Μπάσκετ Κύπρου | Νέα απο το Μπάσκετ στη ΚύπροΑ' Κατηγορία Μπάσκετ ΚύπρουΟι Κύπριοι «πρέπει» να βγάζουν τα «κάστανα» από τη φωτιά

Οι Κύπριοι «πρέπει» να βγάζουν τα «κάστανα» από τη φωτιά

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΒΡΙΗΛ

Ολοκληρώθηκε άλλη μια αγωνιστική (13η) με σπουδαίες και συναρπαστικές αναμετρήσεις. Με νίκες συνέχισαν οι πρωτοπόροι Κεραυνός, ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ, ενώ η ΕΘΑ ήταν η νικήτρια στον αγώνα με αντίπαλο τον Απόλλωνα.

Η ομάδα του Στροβόλου χρειάστηκε ένα καλάθι του Χάγκινς και μια άμυνα του Ελευθερίου για να φύγει νικήτρια από την αίθουσα του Αυγόρου κόντρα στο μαχητικό Παραλίμνι (78-77). Ο ΑΠΟΕΛ «λύγισε» με δυσκολία την ΑΕΛ στο «Λευκόθεο» και συνέχισε την ανοδική του πορεία (84-79). Η ΑΕΚ κέρδισε την «σκληροτράχηλη» ομάδα της Ομόνοιας (83-77) στο «Κίτιον», ενώ η ΕΘΑ «έκαμψε» την αντίσταση του Απόλλωνα στο «Τάσος Παπαδόπουλος – Ελευθέρια» (84-73).

Όσο αφορά στους Κύπριους, καθοριστικός ήταν ο Γιώργος Θεοχαρίδης (Κεραυνός) στη νίκη της ομάδας του απέναντι στην ομάδα του Παραλιμνίου. Σπουδαία εμφάνιση πραγματοποίησαν οι Γιώργος Νεοφύτου (Ομόνοια) και Μάριος Μονιάτης (ΑΕΛ) στις ήττες των ομάδων τους από ΑΕΚ και ΑΠΟΕΛ αντίστοιχα, ενώ ουσιασιτική συνεισφορά στην ομάδα του έδωσε για άλλη μια φορά ο Πέταρ Ζντράβιτς (ΑΠΟΕΛ).

Τι άρεσε

-Ο αρχηγός του Κεραυνού, Γιώργος Θεοχαρίδης δήλωσε «παρών» την κατάλληλη στιγμή, έκανε το καλύτερο του παιχνίδι με την «ερυθροκίτρινη» φανέλα και κάλυψε επάξια το κενό του Μο Αμπουκάρ. Σε διάστημα 27’:15’’ σκόραρε 11 πόντους με τρία τρίποντα, έδωσε 2 ασίστ και μάζεψε 1 ριμπάουντ. Επίσης πρόσφερε σε τομείς πιο σημαντικούς, οι οποίοι δεν αποτυπώνονται στην στατιστική υπηρεσία. Ήταν ψύχραιμος, έμπνεε ηρεμία και εμπιστοσύνη στους συμπαίκτες καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης.

-Ο Γιώργος Νεοφύτου διανύει ίσως την καλύτερη χρονιά της καριέρας του. Ο προπονητής του «τριφυλλιού», Νικόλας Παπαδόπουλος του έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο στην νέα ομάδα που κτίζει και αυτός τον βγάζει κάθε εβδομάδα «ασπροπρόσωπο». Η Ομόνοια μπορεί να έχασε από την ΑΕΚ, ωστόσο η παρουσία του Νεοφύτου στο παρκέ ήταν συγκινητική. Ο αρχηγός των πρασίνων είχε τρομερή συνεισφορά στο παιχνίδι της ομάδας, καθότι σκόραρε 11 πόντους «κατέβασε» 5 ριμπάουντ σε διάστημα 34’:08’’ που έμεινε στο παρκέ.

-Οι Ζντράβιτς και Μονιάτης! Ο πρώτος συνεχίζει τις καθοριστικές του εμφανίσεις και εξελίσσεται σε ένα σημαντικό «εργαλείο» στα χέρια του Αντώνη Κωνσταντινίδη (απέναντι στην ΑΕΛ κατέγραψε 11π, 1ρ, 1ας σε 22’:57’’). Ο δεύτερος δεν πήρε χρόνο συμμετοχής μέχρι τώρα, ωστόσο στο ματς απέναντι στον ΑΠΟΕΛ ο Μίκαελ Κοχ τον έριξε στα «βαθιά» και ο νεαρός άσος έδειξε ότι μπορεί να αντεπεξέλθει. Έμεινε 29’:13’’ στο παρκέ, έστησε με μαεστρία την ομάδα αλλά στο τέλος έκανε καθοριστικά λάθη δείγμα της απειρίας του.

Τι δεν άρεσε

Δεν καταλαβαίνω πραγματικά γιατί κάποιοι Κύπριοι καλαθοσφαιριστές δεν βρίσκονται συνεχόμενα στο ροτέισιον μια ομάδας και χρειάζεται να υπάρχουν απουσίες για να αρπάξουν ευκαιρίες. Κάποιες άλλες αγωνιστικές ήταν τα παραδείγματα των Τομπάζου, Στυλιανού (Απόλλωνα), άλλες των Τριετιάκοβ, Γεωργιακούδη (Ομόνοιας) και πάει λέγοντας… Αυτή την αγωνιστική παραδείγματα είναι οι εμφανίσεις των Μονιάτη και Θεοχαρίδη.

Ο πρώτος εκμεταλλεύτηκε την απουσία των Πιττάκα, Παλάλα και έμεινε στο παρκέ σχεδόν 30 λεπτά με την ομάδα του να φτάνει κοντά στο «διπλό» απέναντι στον ΑΠΟΕΛ στο «Λευκόθεο». Ο δεύτερος σπανίως παίρνει αρκετό και ουσιαστικό χρόνο (συνήθως καταναλώνεται για να κάνει φάουλ και να ξεκουράζει τον Αμπουκάρ). Παρόλα αυτά, ο αρχηγός του Κεραυνού, εκμεταλλεύτηκε την απουσία του Αμπουκάρ, βγήκε μπροστά εκεί που έπρεπε και «κουβάλησε» την ομάδα του προς τη νίκη.

Με όλο μου τον σεβασμό προς του προπονητές και σεβόμενος όλα όσα έχουν καθημερινά στο κεφάλι τους, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν εμπιστεύονται περισσότερο τους Κύπριους καλαθοσφαιριστές. Η αξία τους φαίνεται στο παρκέ και στις πλείστες των περιπτώσεων είναι αύτοι που κάνουν την διαφορά.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι Κύπριοι καλαθοσφαιριστές αγωνίζονται χωρίς αγωνιστικό ρυθμό και καλούνται να αντεπεξέλθουν και να βγάλουν τα «κάστανα» από τη φωτιά ξέροντας ότι ίσως να είναι η μια και μοναδική ευκαιρία που έχουν για να δείξουν την αξία του. Αντιθέτως, οι «ξένοι» (κοινοτικοί – Αμερικάνοι) έχουν όλη την εμπιστοσύνη των προπονητών τους, παίρνοντας πάμπολλες ευκαιρίες ασχέτως αν με την απόδοση τους δεν ανταπεξέρχονται στα «θέλω» της ομάδας.

Ευελπιστώ κάποια φάση οι εκάστοτε προπονητές να αναγνωρίσουν την δουλειά των Κύπριων και να προσπαθήσουν να τους εντάξουν περισσότερο και με μεθοδικό τρόπο στο ροτέισιον τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ