aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΟι Κύπριοι παίκτες, οι καλοδεχούμενοι σπουδαίοι ξένοι και τα «παλτά»

Οι Κύπριοι παίκτες, οι καλοδεχούμενοι σπουδαίοι ξένοι και τα «παλτά»

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Είναι αρκετές οι αλλαγές που προτείνει ο πρόεδρος της ΚΟΠ για να ενισχύσει την παρουσία του Κύπριου ποδοσφαιριστή στο εγχώριο πρωτάθλημα; Προφανώς όχι! Ο λόγος είναι γιατί οι περίπου 17-18 μη Κύπριοι συμπεριλαμβανομένου και του καταλόγου Β’ είναι πάρα πολλοί για να αναδειχθεί το εγχώριο ταλέντο. Προτιμότερο θα ήταν μια καλή αρχή να αφαιρεθεί ο κατάλογος Β’.

Περιορίζοντας τουλάχιστον αυστηρά τον αριθμό στους 15. Υπάρχει ακόμη και το περιθώριο για περαιτέρω μείωση λαμβάνοντας διάφορα άλλα μέτρα. Με αυτό τον τρόπο θα φυσήξει άνεμος αισιοδοξίας στον τόπο μας, ωθώντας χιλιάδες παιδιά να κυνηγήσουν και να διεκδικήσουν το όνειρό τους. Και αν δεν τα καταφέρουν, τουλάχιστον να παραμείνουν στο άθλημα υπό άλλη ιδιότητα που να σχετίζεται με αυτό. Ακόμη και ως απλοί θιασώτες του.

Αυτή την εποχή δεν πρέπει να υπάρχει φορμαλιστικός πειραματισμός. Εδώ κρίνεται το μέλλον του Κύπριου ποδοσφαιριστή και η προσπάθεια που θα πρέπει να καταβληθεί από όλους επιβάλλεται να μην είναι αμφίρροπη. Υπάρχει η ανάγκη να κοιτάξουμε μερικά χρόνια μπροστά ώστε να αποφευχθούν οι ταλαντεύσεις.

Από την άλλη δεν μπορεί να μη χαρακτηριστεί ως ενδιαφέρουσα η κατάθεση των προτάσεων από μέρους του κ. Κούμα. Ενδιαφέρουσα με την έννοια ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό βέβαια είναι υποκειμενικό. Εξαρτάται από τη γωνία που αντικρίζει κάποιος τα πράγματα. Διαφορετική εκτίμηση έχει ένας δημοσιογράφος από έναν παράγοντα ή ένας φίλαθλος από έναν ποδοσφαιριστή.

Μετά από 23 χρόνια περιόδου «Μπόσμαν», εθνικές ομοσπονδίες κατανοούν τα υπέρ που έχει προσφέρει η ελεύθερη διακίνηση ποδοσφαιριστών στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τα προβλήματα που επέφερε αυτή. Στην Κύπρο ακροβατούμε στο λυκόφως της ενίσχυσης ή αφανισμού του Κύπριου ποδοσφαιριστή. Γι’ αυτό φρονώ πως: Ως πρώτο βήμα η πρόταση του προέδρου της ΚΟΠ είναι μια καλή βάση για να μπορέσουμε επιτέλους να αντικρίσουμε κατάματα το πρόβλημα προτού να είναι αργά.

Προτού ορισμένοι ξεκινήσουν -κατά τη γνώμη μου- στείρα αντιπαράθεση ότι, «με Κύπριους πέφτει η ποιότητα», υπάρχουν πολύ περισσότερα παραδείγματα πως με ξένους όχι απλώς πέφτει η ποιότητα, αλλά αδειάζουν και τα ταμεία των ομάδων μας και κατ’ επέκταση φεύγει κάθε χρόνο με τις διάφορες καραβιές και συνάλλαγμα εκατομμυρίων.

Το είχα αναφέρει και παλαιότερα. Οι σπουδαίοι ξένοι είναι καλοδεχούμενοι. Θυμάται κάποιος όμως τι πρόσφερε στο κυπριακό ποδόσφαιρο ο Ισπανός τερματοφύλακας Αλμπέρτο Μαράμα; Ο Πορτογάλος αμυντικός Κάρλος Σιλβέιρα; Ο Ολλανδός αμυντικός Ρενέ Οσέι; Ο Βραζιλιάνος Τζόναθαν Μπελούσο; Ο Ρουμάνος αμυντικός Εμίλ Γιούλα; Ο Αϊτινός επιθετικός Σάρκι; Ο Αγκολέζος αμυντικός Ζουέλα; Ο Σέρβος αμυντικός Μιλοβάν Σίκιμιτς; Ο Βραζιλιάνος Νασιμέντο ή ο συμπατριώτης του Ζεφίνιο;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ