aekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaehtnikosomonoiaolympiakospaeekpafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLigaEuro 2020

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΟι 8 προτάσεις του ΑΚΕΛ για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο (vid)

Οι 8 προτάσεις του ΑΚΕΛ για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο (vid)

Ριζικές αλλαγές στο χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου για πάταξη της διαφθοράς και των στημένων αγώνων εισηγείται το ΑΚΕΛ.

Σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τετάρτης ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Άντρος Κυπριανού ανακοίνωσε οκτώ εισηγήσεις ή πρωτοβουλίες του ΑΚΕΛ με σκοπό τη βελτίωση του αθλήματος.

Αυτούσια η ομιλία του:

«Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων στο χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου δεν προκάλεσαν καμία έκπληξη. Για πολλά χρόνια τώρα υπάρχει έντονη απαξίωση και αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων ανάμεσα στο φίλαθλο κοινό και την κοινωνία γενικότερα. Ταυτόχρονα αυτά αναδεικνύουν, περισσότερο από κάθε προηγούμενη φορά, την αναγκαιότητα σοβαρών δομικών αλλαγών στον χώρο της ΚΟΠ, αλλά και ολόκληρου του οικοδομήματος του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Ως ΑΚΕΛ, αλλά θα πρεπε και ολόκληρη η πολιτεία, ενδιαφερόμαστε όπως διεξάγονται τα πρωταθλήματα σε πλαίσια αθλητικού πνεύματος και τίμιου παιχνιδιού. Με ισότιμη μεταχείριση των σωματείων και έγκαιρη, αμερόληπτη και αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης από τα αρμόδια όργανα της ομοσπονδίας. Θεωρούμε όχι απλώς δικαίωμα, αλλά καθήκον των πολιτικών δυνάμεων να διαμορφώνουν πολιτικές θέσεις και προτάσεις που να συμβάλουν στην παραπέρα ανάπτυξη της αθλητικής ζωής. Αντιθέτως, απορρίπτουμε κατηγορηματικά φαινόμενα κομματικών παρεμβάσεων και προσπάθεια χειραγώγησης αθλητικών φορέων και ομοσπονδιών που αποτελεί, δυστυχώς, διαχρονικό φαινόμενο στο χώρο του αθλητισμού μας.

Ως ΑΚΕΛ, θέλοντας να συμβάλουμε στην προσπάθεια για εξυγίανση του κυπριακού ποδοσφαίρου, εισηγούμαστε ή/και θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για:

 Εκπόνηση ενιαίας νομοθεσίας για ολόκληρο το φάσμα του αθλητισμού στην Κύπρο, που θα καλύπτει όλους τους αθλητικούς φορείς. Αυτή θα πρέπει να διέπει και τις Εταιρείες Ποδοσφαίρου, το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, καθώς και τους Παράγοντες και Διαιτητές.

 Κατάθεση από την κοινοβουλευτική μας ομάδα πρότασης για τροποποίηση της νομοθεσίας του ΚΟΑ που να επιτρέπει οικονομικό/διαχειριστικό έλεγχο και της ΚΟΠ, με τον ίδιο τρόπο που δύναται να ελέγχει τις υπόλοιπες ομοσπονδίες. Ο σεβασμός στο διοικητικό αυτοδιοίκητο είναι δεδομένος, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί εμπόδιο στην εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

 Κατάθεση πρότασης νόμου για το ασυμβίβαστο των παραγόντων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ΚΟΠ και έχουν οικονομικά συμφέροντα που έχουν σχέση με το Κυπριακό ποδόσφαιρό.

 Κατάθεση πρότασης για καθορισμό ορίου θητειών των Διοικητικών Παραγόντων της ΚΟΠ.

 Χρηματοδότηση, από κονδύλια που δικαιούνται οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, της διεξαγωγής επιστημονικής έρευνας για την καταγραφή των παθογενειών στις δομές του κυπριακού ποδοσφαίρου. Κατάθεση εισηγήσεων προς αντιμετώπιση τους, στη βάση καλών πρακτικών άλλων ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων, αλλά και ευρύτερα αποδεχτών αρχών που πρέπει να διέπουν το λαοφιλές αυτό άθλημα.

 Αξιοποίηση της ΑΔΕΑ από τον ΚΟΑ ως πρωτοβάθμιο αθλητικό δικαστήριο για αντιμετώπιση αντιαθλητικής συμπεριφοράς ποδοσφαιρικών παραγόντων.

 Έναρξη δημόσιου διαλόγου, με πρωτοβουλία της πολιτείας, που να εμπλέκει άμεσα τα ίδια τα σωματεία, για την ανάγκη αλλαγών στην ΚΟΠ με στόχο το ξήλωμα των κατεστημένων και την υιοθέτηση καλών πρακτικών που να ενισχύουν την αντικειμενικότητα, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στις ποδοσφαιρικές δομές. Τέτοιες αλλαγές αφορούν ριζικές αλλαγές στο χώρο της διαιτησίας και των παρατηρητών, την αποκέντρωση εξουσιών από την Εκτελεστική Επιτροπή, την καθιέρωση Κώδικα Δεοντολογίας για τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες, καθώς και άλλες αλλαγές στις δομές των σωμάτων της ΚΟΠ.

 Συντονισμένη δράση όλων των αρχών που εμπλέκονται (Αστυνομία, ΚΟΑ, ΚΟΠ, Νομική Υπηρεσία) για καταπολέμηση των στημένων αγώνων που είναι συνυφασμένοι με το στοίχημα. Εγκαθίδρυση μηχανισμών για αντιμετώπιση της ατιμωρησίας όσων ενέχονται στο παρασκήνιο της διαφθοράς των στημένων αγώνων και της αλλοίωσης αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων.

Το Αθλητικό Γραφείο της Κ.Ε. ΑΚΕΛ θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα σε διοργάνωση συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, με αντικείμενο τη διαφθορά στο χώρο του ποδοσφαίρου και την ευθύνη της πολιτείας να παρέμβει.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω ότι ποδόσφαιρο υπάρχει και στις μικρές κατηγορίες, στο αγροτικό και στο γυναικείο. Ποδόσφαιρο που χρειάζεται τη στήριξη της πολιτείας και ιδιαίτερα του ΚΟΑ για να επιβιώσει και να αντέξει στα προβλήματα και δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσουν. Ο ΚΟΑ, ως η Ανώτατη Αρχή του Αθλητισμού, πρέπει να στηρίξει το αγροτικό ποδόσφαιρό και τους Τοπικούς Συλλόγους, να αναβαθμίσει τους σχεδιασμούς του για τις ακαδημίες, αλλά και τις συνθήκες άθλησης των παιδιών, τόσο στη Δημοτική όσο και στη Μέση εκπαίδευση, για να τα κρατήσουμε κοντά στον αθλητισμό

Το κυπριακό ποδόσφαιρό βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο. Απαραίτητο συστατικό για προχωρήσουμε μπροστά και να εξυγιάνουμε το άθλημα είναι η ύπαρξη πολιτικής βούλησης και αποφασιστικότητας. Οι αποφάσεις που θα παρθούν θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του ποδοσφαίρου μας. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Ιδιαίτερα η πολιτεία και ο ΚΟΑ».

Σε έρωτηση αν ο ΑΠΟΕΛ εμπλέκεται σε στημένους αγώνες απάντησε: «Δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο για το ΑΠΟΕΛ και ούτε θέλω να υπεισέλθω σε τέτοιο ζήτημα».

Σχετικά με τον πρόεδρο της ΚΟΠ, Γιώργο Κούμα, σχολίασε: «Δεν έχουμε τίποτα προσωπικό με τον κ. Κούμα. Πρέπει να διορθωθούν κάποια θεσμικά συστήματα για να λειτουργεί σωστά η Ομοσπονδία».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ