aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΟ Σωφρόνης σε μία αλλιώτικη και ξεχωριστή ελίτ! (pics)

Ο Σωφρόνης σε μία αλλιώτικη και ξεχωριστή ελίτ! (pics)

TOY ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΡΟΥΡΗ

Ο δεύτερος τη τάξει θεσμός στο κυπριακό ποδόσφαιρο, το Κύπελλο Κύπρου, πάντοτε προκαλούσε τεράστιο ενδιαφέρον ανάμεσα στους ποδοσφαιρόφιλους του τόπου. Και προσέφερε πολλές στιγμές πανηγυρισμού σε εκατοντάδες ποδοσφαιριστές και πολλούς προπονητές.

Πόσοι όμως μπορούν να υπερηφανευτούν ότι έχουν κάνει γύρο του θριάμβου ως ποδοσφαιριστές αλλά και ως προπονητές; Μέχρι την Τετάρτη το βράδυ η λίστα περιλάμβανε μόνο 13 ονόματα. Με τη νίκη, όμως, πάνω στον ΑΠΟΕΛ, ο προπονητής του Απόλλωνα Σωφρόνης Αυγουστή κέρδισε μια θέση στο γκρουπ. Κι είναι μόλις ο 14ος ποδοσφαιριστής και αργότερα προπονητής που κατακτά την κούπα του κυπέλλου Κύπρου.

Ένα γκρουπ που άνοιξε το 1949 όταν ο τότε προπονητής της Ανόρθωσης, ο Αρμένιος Αράμ Τσατιρτζιάν, πανηγύριζε το πρώτο κύπελλο της «Μεγάλης Κυρίας», ενώ ως ποδοσφαιριστής είχε πανηγυρίσει το 1936 και 1938  παίζοντας στο Τραστ, αλλά και το 1945 με τα χρώματα της ΕΠΑ.

Το ολιγομελές αυτό γκρουπ το 1993 διέθετε μόνο οκτώ «μέλη» (ο Τάκης Αντωνίου ενεγράφη τότε) για να ακολουθήσουν οι Τιμούρ Κετσπάγια (2007) και Μπόμπαν Κρισμάρεβιτς (2010).Τα τελευταία μέλη του «εγγράφηκαν» όλα στη δεύτερη δεκαετία του 2000. Ο Χριστάκης Χριστοφόρου ως προπονητής του Απόλλωνα το 2013, ο Μαρίνος Σατσιάς και ο Γκουστάβο Μαντούκα ως υπηρεσιακός -έστω- προπονητής του ΑΠΟΕΛ το 2015 και την περασμένη Τετάρτη ο Σωφρόνης.

Ο πρώτος που κατάφερε να κάνει «διπλό» -να κατακτήσει το Κύπελλο ως παίκτης και ως προπονητής- ήταν ο γιουγκοσλαβικής καταγωγής Μάλιος Γκάλιτς, στη δεκαετία του ’30. Το επίτευγμα του Μάλιου ωστόσο δεν συγκαταλέγεται (για στατιστικούς και μόνο λόγους) στην υπό εξέταση λίστα, αφού ήταν την ίδια χρονιά παίκτης – προπονητής του Τραστ (1935, 1936, 1938). Και το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τους Αράμ Τσατιρτζιάν (παίκτης – προπονητής στην ΕΠΑ το 1945) και Πανίκο Κρυστάλλη (παίκτης – προπονητής στον Απόλλωνα το 1967).

Ωστόσο, ο Τσατιρτζιάν δικαιούται τον τίτλο του «ιδρυτή» του κλαμπ αυτών που κατέκτησαν το Κύπελλο Κύπρου πρώτα ως παίκτες και μετά ως προπονητές. Κι αυτό γιατί κατέκτησε το Κύπελλο με τη φανέλα της ΕΠΑ (1945) και τέσσερα χρόνια αργότερα πανηγύρισε το τρόπαιο στον πάγκο της Ανόρθωσης. Έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια και να φτάσουμε στα μέσα της δεκαετίας του ’60 για να προστεθεί άλλο μέλος στο γκρουπ, με τον Ανδρέα Κερεμέζο (ήδη κυπελλούχο ως ποδοσφαιριστή του ΑΠΟΕΛ) να πανηγυρίζει το τρόπαιο και ως προπονητής της Ομόνοιας.

Η μεγάλη «έκρηξη» όμως έγινε στη δεκαετία του ’70, όταν τέσσερα άτομα έγραψαν το όνομά τους στη λίστα (Πανίκος Ιακώβου, Αντώνης Καράς, Σάββας Παρτάκκης, Ανδρέας Λαζαρίδης). Κι όπως έχουμε αναφέρει πιο πάνω, ακολούθησε η διεύρυνση του κλαμπ, με τον Τάκη Αντωνίου (1993), τον Τιμούρ Κετσπάγια (2007) και τον Μπόμπαν Κρισμάρεβιτς.

ΜΑΡΙΝΟΣ ΣΑΤΣΙΑΣ – ΓΚΟΥΣΤΑΒΟ ΜΑΝΤΟΥΚΑ

Όταν το 2015 ο ΑΠΟΕΛ αποφάσισε να διώξει τον Φινκ, ο κλήρος για την τεχνική του ηγεσία έπεσε στους Γκουστάβο Μαντούκα και Μαρίνο Σατσιά. Δύο γαλαζοκίτρινοι που γνώριζαν πολύ καλά τα αποδυτήρια και κλήθηκαν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Και τα κατάφεραν μια χαρά. Πρωτάθλημα και καπάκι κύπελλο νικώντας την ΑΕΛ στον τελικό με 4-2. Η συνεργασία τους είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στο φύλλο αγώνα ήταν γραμμένος ως πρώτος προπονητής ο Σατσιάς, ενώ στο γήπεδο όρθιος ο Μαντούκα, Μαζί είθχαν πανηγυρίσει την προηγούμενη σεζόν την κατάκτηση του κυπέλλου ως ποδοσφαιριστές με τη νίκη στον τελικό επί του Ερμή Αραδίππου με 2-0. Ο Μαρίνος Σατσιάς, βέβαια, ως ποδοσφαιριστής έχει πανηγυρίσει έξι συνολικά τρόπαια κυπέλλου με αφετηρία το 1996.

ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

Ο Χριστάκης Χριστοφόρου, ο νυν ομοσπονδιακός μας προπονητής μπήκε στο «κλαμπ» το 2013, όταν ως προπονητής του Απόλλωνα νίκησε την ΑΕΛ με 2-1. Το εκπληκτικό είναι ότι ο Χριστοφόρου ως ποδοσφαιριστής δοξάστηκε με τα χρώματα της ΑΕΛ, αφού ήταν ανάμεσα στους στυλοβάτες που την οδήγησαν στις μεγάλες επιτυχίες στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’80. Συγκεκριμένα, φορώντας τα γαλαζοκίτρινα πανηγύρισε την κατάκτηση της κούπας του κυπέλλου το 1985, το 1987 και το 1989. Ο 53χρονος τεχνικός εργάστηκε ως προπονητής και στην ΑΕΛ, αλλά στον Απόλλωνα πανηγύρισε τις μεγαλύτερες του επιτυχίες. Κατέκτησε το κύπελλο σε λεμεσιανό ντέρμπι, ενώ οδήγησε τους κυανόλευκους δύο φορές σε ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

ΣΩΦΡΟΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΗ

Στα 40 του χρόνια, ο Σωφρόνης Αυγουστή έγραψε ιστορία, αφού οδήγησε τον Απόλλωνα στην κατάκτηση του Κυπέλλου. Η παρουσία του στους «μεγάλους» πάγκους εντυπωσιακή, αφού διαδέχθηκε τον Πέδρο Εμανουέλ σε μία περίοδο που όλα φάνταζαν μαύρα για τον Απόλλωνα. Κι όμως, κατάφερε να αναστήσει τους κυανόλευκους πετυχαίνοντας ένα εντυπωσιακό σερί με το οποίο διεκδίκησε μέχρι το φινάλε τον τίτλο του πρωταθλήματος, ενώ κατέκτησε το κύπελλο νικώντας τον ΑΠΟΕΛ με 1-0. Ο Σωφρόνης υπηρέτησε τον Απόλλωνα για πολλά χρόνια και από διάφορα πόστα. Πρωτόπαιξε σε αγώνα πρωταθλήματος το 1998, ενώ στον θεσμό του κυπέλλου ήταν βασικός τερματοφύλακας όταν το 2001 ο Απόλλων νίκησε στον τελικό τη Νέα Σαλαμίνα με 1-0.

ΠΑΜΠΟΣ ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ

Μια από τις μεγαλύτερες μορφές του κυπριακού ποδοσφαίρου, ο Πάμπος Αβρααμίδης, ήταν μέλος της ομάδας του ΑΠΟΕΛ που κατέκτησε το Κύπελλο το 1947, πετυχαίνοντας μάλιστα ένα από τα τέσσερα γκολ σε βάρος της Ανόρθωσης (4-1). Επανήλθε στο προσκήνιο τη δεκαετία του ’60 ως προπονητής πλέον, οδηγώντας τον ΑΠΟΕΛ σε διαδοχικές κατακτήσεις τροπαίων, με αντίπαλους την ΕΠΑ (1968) και την Ομόνοια (1969).

ΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Το 1973, λόγω τραυματισμού, ο μεσοεπιθετικός του ΑΠΟΕΛ Τάκης Αντωνίου δεν έπαιξε στον τελικό του Κυπέλλου αλλά ευτύχησε μετά να κάνει γύρο του θριάμβου δύο φορές (1978, 1979). Όταν τερμάτισε την καριέρα του και δούλεψε ως προπονητής, κλήθηκε στη σεζόν 1992-93 να αντικαταστήσει τον Γιάτσεκ Γκμοχ. Ο επίλογος εκείνης της χρονιάς τον βρήκε να πανηγυρίζει την κατάκτηση του κυπέλλου με αντίπαλο τον Απόλλωνα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΕΡΕΜΕΖΟΣ

Ο Ανδρέας Κερεμέζος ήταν, λόγω του χιούμορ που διέθετε, ένας από τους πλέον δημοφιλείς ποδοσφαιριστές της παλιάς εποχής. Κατέκτησε δύο φορές το Κύπελλο με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ (1947, 1951), ενώ δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, ως προπονητής της Ομόνοιας, οδήγησε τους πράσινους στην πρώτη κατάκτηση Κυπέλλου στην ιστορία τους, με αντίπαλο τον Απόλλωνα.

ΠΑΝΙΚΟΣ ΙΑΚΩΒΟΥ

Λόγως της απουσίας του στην Ελλάδα, ο Πανίκος Ιακώβου κατέκτησε ένα μόνο Κύπελλο με τη φανέλα της αγαπημένης του Ανόρθωσης (1959). Ο αείμνηστος «δάσκαλος» του κυπριακού ποδοσφαίρου, επιστρέφοντας στην Κύπρο και συνεχίζοντας την καριέρα του ως προπονητής, οδήγησε τους Βαρωσιώτες σε νίκη πάνω στην Ομόνοια (1971), πανηγυρίζοντας μάλιστα το τρόπαιο σε επαναληπτικό που έγινε στο ΓΣΕ.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΣ

Ο Αντώνης Καράς πανηγύρισε το Κύπελλο ως ποδοσφαιριστής και προπονητής με την ίδια ομάδα, έχοντας κατακτήσει τέσσερα τρόπαια ως παίκτης της Ανόρθωσης (1959, 1962, 1964, 1971). Ο αείμνηστος Καράς έγραψε μάλιστα ιστορία, καθώς είναι ο προπονητής που οδήγησε την Ανόρθωση στον πρώτο της τίτλο μετά την εισβολή, κατακτώντας μαζί της το Κύπελλο 1975 (με αντίπαλο το Παραλίμνι).

ΤΙΜΟΥΡ ΚΕΤΣΠΑΓΙΑ

Για χρόνια προσπαθούσε να πανηγυρίσει έναν τίτλο με την Ανόρθωση. Τα κατάφερε το 2003 όταν στη διαδικασία των πέναλτι οι Βαρωσιώτες κέρδισαν την ΑΕΛ. Τέσσερα χρόνια αργότερα κι έχοντας «κτίσει» τη δική του μεγάλη ομάδα στο «Αντώνης Παπαδόπουλος», κατέκτησε και το πρώτο του κύπελλο ως προπονητής, οδηγώντας την Ανόρθωση σε νίκη επί της Ομόνοιας στο ΓΣΠ.

ΜΠΟΜΠΑΝ ΚΡΙΤΣΜΑΡΕΒΙΤΣ

Ένας από τους κορυφαίους ξένους παίκτες που έπαιξαν στην Κύπρο, ο Μπόμπαν Κριτσμάρεβιτς, ήταν μέλος της Ανόρθωσης που κατέκτησε νταμπλ το 1998, κερδίζοντας στον τελικό την πρώην του ομάδα, Απόλλωνα. Λες και κάτι χρωστούσε στην παλιά του ομάδα, ο Κριτσμάρεβιτς οδήγησε τον Απόλλωνα στην κατάκτηση του 6ου κυπέλλου στην ιστορία του το 2010 κι έγινε ο δέκατος που κατακτά Κύπελλο Κύπρου ως παίκτης και ως προπονητής.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

Ο Ανδρέας Λαζαρίδης κατέκτησε δύο φορές το Κύπελλο Κύπρου σε διάστημα τριών χρόνων. Πρώτα φορώντας τη φανέλα της Ανόρθωσης (1949) και μετά αυτήν του ΑΠΟΕΛ (1951). Ευτύχησε δε να κάνει γύρο του θριάμβου και ως προπονητής το 1979, οδηγώντας τον ΑΠΟΕΛ σε νίκη επί της ΑΕΛ, στον πρώτο τελικό κυπέλλου που έγινε ποτέ στο Μακάρειο.

ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΡΤΑΚΚΗΣ

Ο Σάββας Παρτάκκης ήταν από τις μεγάλες μορφές του ΑΠΟΕΛ στη δεκαετία του ’60, κατακτώντας το Κύπελλο το 1963. Όταν πια «κρέμασε» τα παπούτσια και εργάστηκε ως προπονητής (αρχές της δεκατίας του 1970), οδήγησε το 1976 τους γαλαζοκίτρινους σε μεγάλο θρίαμβο επί της Αλκής (6-0), στον πρώτο τελικό κυπέλλου Κύπρου που έγινε ποτέ στο Τσίρειο.

ΑΡΑΜ ΤΣΑΤΙΡΤΖΙΑΝ

Ο Αρμένιος Αράμ Τσατιρτζιάν έκανε σπουδαία καριέρα στην ΕΠΑ και ήταν από τις μεγάλες μορφές του κυπριακού ποδοσφαίρου στη δεκατία του 1940. Το 1945 (ως προπονητής και παίκτης) κατέκτησε το Κύπελλο Κύπρου, ενώ μετοίκησε αργότερα στην Αμμόχωστο όπου ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ανόρθωσης, οδηγώντας την ομάδα του στην κατάκτηση του Κυπέλλου το 1949, με αντίπαλο τον ΑΠΟΕΛ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ