aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΟ Πούτιν δεν έμεινε στην κάρτα φιλάθλου

Ο Πούτιν δεν έμεινε στην κάρτα φιλάθλου

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Κάρτα φιλάθλου από τη νέα σεζόν λοιπόν! Ο κύβος ερρίφθη και όποιος θέλει να μπει σε κυπριακό αθλητικό χώρο, θα πρέπει να φροντίσει να την προμηθευτεί. Το ερώτημα φυσικά εξακολουθεί να πλανάται στον αέρα, ώσπου να δοκιμαστεί στην πράξη: Μπορεί από μόνο του το νέο μέτρο να μας απαλλάξει από όσες κακάσχημες συμπεριφορές καθιέρωσαν στα γήπεδά μας οι ταραξίες; Μακάρι. Ωστόσο, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, ας μου επιτραπεί να διατηρώ τις επιφυλάξεις μου.

Ένα καλό παράδειγμα, πάντως, είναι το πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο. Παρά τον τρόμο για τη δράση των Ρώσων χούλιγκαν, οι οποίοι δύο χρόνια προηγουμένως… αιματοκύλισαν τη Γαλλία στο Γιούρο 2016, δεν έσπασε μύτη. Ούτε εντός ούτε εκτός γηπέδου. Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι μεγάλο ρόλο διαδραμάτισε η εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου. Πάντως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν στηρίχθηκε μόνο σε αυτή για τη διεξαγωγής ομαλής διοργάνωσης.

Σε προχθεσινό, αρκετά διαφωτιστικό ρεπορτάζ του Gazzetta.gr, δίδεται η απάντηση στο γιατί κύλησαν όλα κατ’ ευχήν στη μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου. Περιληπτικά, το μενού περιλάμβανε προσλήψεις των αρχηγών του ρωσικού χουλιγκανισμού, οι οποίοι είχαν τον έλεγχο στις κερκίδες.

Επιπλέον, όσοι σεσημασμένοι στράφηκαν εναντίον του σχεδίου, γύρω στους 1.800, μπήκαν στη λίστα των «ανεπιθύμητων του μουντιάλ» και, μάλιστα, κάποιοι από αυτούς έφυγαν για ταξίδι εκτός χώρας! Να μην το κουράζουμε, ο Πούτιν είχε από έναν άσο σε κάθε μανίκι: στο ένα την κάρτα φιλάθλου και στο άλλο την «αφόπλιση» των επικίνδυνων χουλιγκάνων της χώρας (είτε κάνοντάς τους συμμάχους του είτε φροντίζοντας να μην κάνουν την εμφάνισή τους).

Ο τρόπος που λειτούργησε ο Ρώσος Πρόεδρος, όμως, ίσως να είναι και μία απάντηση για το αν αρκεί η κάρτα φιλάθλου για την εξάλειψη του φαινομένου της βίας από τα κυπριακά γήπεδα. Βέβαια, όπως ειπώθηκε στην πρόσφατη παρουσίαση από τον ΚΟΑ: «Στο μητρώο θα υπάρχει κατάλογος όλων των κατόχων της κάρτας φιλάθλου, ένας κατάλογος καταδικασθέντων προσώπων για αδικήματα περί βίας, ένας κατάλογος επικίνδυνων οπαδών που καταδικάστηκαν στο δικαστήριο»

Έχω την αίσθηση ότι από τον χειρισμό των καταδικασθέντων και επικίνδυνων προσώπων θα εξαρτηθεί η αποτελεσματικότητα του νέου μέτρου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ